Χάσατε τους στόχους των εισπράξεων, φεύγετε. Το μήνυμα αυτό έστειλε με τη χθεσινή απόφασή του ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής στους επικεφαλής των δύο πλέον νευραλγικών ελεγκτικών μηχανισμών με αρμοδιότητα τους ελέγχους σε επιφανείς φορολογουμένους και μεγάλες επιχειρήσεις.

Με απόφαση του ΓΓΔΕ, οι προϊστάμενοι του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου Δημήτρης Μασίνας και του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων Διονύσης Καπνίσης πληροφορήθηκαν ότι έληξε η θητεία τους με το αιτιολογικό ότι οι επιδόσεις τους έδειχναν βεβαίωση φόρων και προστίμων με το τσουβάλι αλλά μεγάλες υστερήσεις στις εισπράξεις.

Οι θεωρίες συνωμοσίας δεν άργησαν να πάρουν φωτιά και η καρατόμηση Μασίνα – Καπνίση έγινε το κύριο θέμα συζήτησης στους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών.

Σε τέτοιες νευραλγικές θέσεις, ο κατάλογος των ελεγχομένων και η δυνατότητα (ή μη) πολιτικής επιρροής δίνουν πάντα τροφή για σχόλια.

Πηγές του περιβάλλοντος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, οι οποίες ρωτήθηκαν για την απομάκρυνση των δύο στελεχών δεν θέλησαν να κάνουν το παραμικρό σχόλιο, πέραν του ότι «η ΓΓΔΕ είναι ανεξάρτητη». Στους κόλπους της κυβέρνησης, όμως, όπως αναφέρουν πληροφορίες, υπάρχει δυσαρέσκεια.

ΕΠΙ ΘΕΟΧΑΡΗ. Ο Δημήτρης Μασίνας ανέλαβε τα ηνία του ΚΕΦΟΜΕΠ από την εποχή του Χάρη Θεοχάρη. Διατήρησε τη θέση του κατά τη διάρκεια της θητείας της Κατερίνας Σαββαΐδου.

Περιγράφεται στους κόλπους των εφοριακών ως έμπειρο στέλεχος με ικανότητα να κρατά το ΚΕΦΟΜΕΠ. Χειριζόταν σε στενή συνεργασία με τους οικονομικούς εισαγγελείς όλες τις λίστες, οι οποίες πρόσφατα ενοποιήθηκαν σε μία σούπερ λίστα με 1,270 εκατ. ΑΦΜ πιθανών φοροφυγάδων.

Ο Διονύσης Καπνίσης, από την άλλη, μετρούσε μήνες στην υποδιεύθυνση του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων. Διαδέχθηκε τη Μαριάνθη Πανταζοπούλου στις αρχές του 2016, λίγο πριν αναλάβει ο Γιώργος Πιτσιλής επικεφαλής της φορολογικής Διοίκησης.

Και οι δύο φέρεται να έχουν καλές σχέσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος όμως πλέον δεν έχει τον παραμικρό λόγο στη στελέχωση του ελεγκτικού μηχανισμού.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προετοιμάζεται να γίνει ανεξάρτητη Αρχή την 1η Ιανουαρίου 2017 και πηγές της συσχετίζουν την απομάκρυνση των δύο στελεχών αποκλειστικά και μόνο με την αξιολόγηση που προβλέπεται για όλους τους προϊσταμένους, στο πλαίσιο μετάβασης στο νέο σχήμα.

Ο νόμος ορίζει ότι κάθε προϊστάμενος που δεν θα αξιολογηθεί παύεται αυτοδίκαια από τη θέση του την 1η Ιανουαρίου 2017, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, παραπέμποντας στις εν εξελίξει διαδικασίες αξιολόγησης για την καρατόμηση των δύο στελεχών.

ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. Η αξιολόγηση, σύμφωνα με τη ΓΓΔΕ, έδειξε ότι οι υπηρεσίες που διηύθυναν οι Μασίνας και Καπνίσης δεν πέρασαν τις εξετάσεις. Κόπηκαν στη σύγκριση βεβαιωθέντων με εισπραχθέντα έσοδα.

Από βεβαιώσεις τόσο το ΚΕΦΟΜΕΠ όσο και το ΚΕΜΕΕΠ κάθε άλλο παρά υστερούσαν. Οι βεβαιώσεις εσόδων στο επτάμηνο Ιανουάριος – Ιούλιος ξεπερνούσαν τα 400 εκατ. ευρώ για κάθε υπηρεσία. Τα στοιχεία που επικαλείται η ΓΓΔΕ δείχνουν απόκλιση 40,3% στον στόχο εισπράξεων (αντί για 66,7 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν 39,7 εκατ. ευρώ με εισπραξιμότητα κοντά στο 10%) για το ΚΕΦΟΜΕΠ και 52,3% για το ΚΕΜΕΕΠ. Πηγές της ΓΓΔΕ αναφέρουν ότι ο Πιτσιλής έχει δώσει ρητές οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες δεν έχει νόημα να βεβαιώνονται φόροι που θα παραμείνουν ανείσπρακτοι ή θα καταπέσουν στα δικαστήρια, δίνοντας προτεραιότητα σε υποθέσεις που είναι ικανές να φέρουν άμεσα λεφτά στο ταμείο.

Οι προϊστάμενοι ελέγχονται επί των στόχων και απολογούνται στον επικεφαλής της ΓΓΔΕ, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με τη σειρά της ελέγχεται από τους δανειστές και απολογείται για την αποτελεσματικότητά της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλιμάκιο στελεχών της ΓΓΔΕ , στο οποίο μετείχε και ο Μασίνας, την περασμένη εβδομάδα στο Χίλτον ήρθε αντιμέτωπο με μεγάλη γκρίνια από τους δανειστές για τις χαμηλές επιδόσεις εισπράξεων.

ΠΡΟΣΤΡΙΒΕΣ. Γκρίνια υπήρχε και εντός της ΓΓΔΕ, αναφέρουν άλλες πηγές. Κυρίως το τελευταίο διάστημα, υπήρχαν μεγάλες προστριβές ανάμεσα στους επικεφαλής των δύο μεγάλων ελεγκτικών κέντρων και στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ), την υπηρεσία δηλαδή στην οποία προσφεύγουν υποχρεωτικά (πριν πάνε στο δικαστήριο) όσοι αμφισβητούν το αποτέλεσμα των φορολογικών ελέγχων.

Πηγές με γνώση αναφέρουν ως σημαντικό πρόβλημα στη λειτουργία της ΔΕΔ (την οποία πρόσφατα αναδιοργάνωσε και σε επίπεδο στελεχών ο Πιτσιλής) τη βεβαίωση μεγάλων φόρων και προστίμων, που οδηγούσαν σωρηδόν τους φορολογουμένους στη διαιτησία. Οι ίδιες πηγές αναδεικνύουν και την υπόθεση του τραγουδιστή Μιχάλη Χατζηγιάννη, τον έλεγχο στον οποίο είχε υλοποιήσει το ΚΕΦΟΜΕΠ.

Πρόσφατα, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών δικαίωσε τον τραγουδιστή, ακυρώνοντας όλα τα πρόστιμα που του είχαν επιβληθεί για την υπόθεση εμβάσματος 5 εκατ. ευρώ στην Κύπρο. Η απόφαση αυτή θεωρήθηκε χαστούκι στον ελεγκτικό μηχανισμό.