Τρεις αλλαγές φέρνει το πολυνομοσχέδιο στα ασφαλιστικά. Πρόκειται για διατάξεις που αποτελούν προαπαιτούμενα για την έγκριση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ μαζί με αυτές για την ένταξη των νέων ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο και άλλες ρυθμίσεις. Οι αλλαγές στα ασφαλιστικά αφορούν αύξηση εισφορών για νέους επιστήμονες, αγρότες και ιδιοκτήτες μικρών ξενοδοχείων, ενώ πιο ακριβή γίνεται η εξαγορά πλασματικών ετών.

1. Οι νέοι επιστήμονες (με δραστηριότητα 0-5 ετών) και οι αγρότες δεν θα προλάβουν να κάνουν χρήση των «εκπτώσεων» και της μεταβατικής περιόδου που προβλέπει ο νόμος για τις εισφορές υγείας από 1/1/2017, καθώς αυτές καταργούνται. Ολοι θα πληρώνουν από το 2017 το 6,95% του εισοδήματός τους για υγεία. Καταργείται επίσης για τους νέους επιστήμονες η ειδική κατώτατη ασφαλιστική κατηγορία για τις εισφορές υγείας που είχε οριστεί στο 70% κατώτατου μισθού (410 ευρώ).

2. Αλλάζει ο μηχανισμός της έκπτωσης για όσους σπεύδουν να εξαγοράσουν πλασματικά χρόνια καταβάλλοντας εφάπαξ όλο το ποσό. Η έκπτωση 15% που είχε προβλεφθεί στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο αναπροσαρμόζεται σε 2% για κάθε έτος εξαγοράς. Δηλαδή, αν κάποιος εξαγοράζει 7 πλασματικά έτη, θα έχει έκπτωση 14% αν πληρώσει εφάπαξ όλο το ποσό. Αντίστοιχα αν εξαγοράζει 3 έτη, θα έχει έκπτωση 6% κ.ο.κ.

3. Με καθεστώς ΟΑΕΕ και όχι ΟΓΑ θα ασφαλίζονται από 1/1/2017 στον ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων. Οι ιδιοκτήτες μικρών ξενώνων μέχρι 5 δωματίων που διατηρούσαν κατ’ εξαίρεση το δικαίωμα να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ – όπως και όσοι είχαν 6-10 δωμάτια αλλά ήταν γραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών – χάνουν από 1/1/2017 αυτό το προνόμιο και ακολουθούν την τύχη όλων των ελεύθερων επαγγελματιών, εκτός αν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες (περί τους 2.000 ξενοδόχους και 1.500 ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων) θα καταβάλλουν σε εισφορές του ΕΦΚΑ από 1/1/2017 για σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη το 26,95% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος.