Μεγάλα ντιλ στις θαλάσσιες μεταφορές προανήγγειλε ο πρόεδρος της AP Moller Maersk – η μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς κοντέινερ στον κόσμο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters ο πρόεδρος της δανέζικης εταιρείας Πραμ Ράσμουσεν ανέφερε ότι η εταιρεία του είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τη μεγάλη της οικονομική δύναμη για να εξαγοράσει ανταγωνιστές με προβλήματα καθώς όλος ο κλάδος οδεύει προς μεγαλύτερη συγκέντρωση. Οπως μάλιστα προέβλεψε ο ίδιος, μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις λιγότερες εταιρείες θαλασσίων μεταφορών σε σύγκριση με όσες υπήρχαν στις αρχές του 2016.

Ο Ράσμουσεν έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά την ανακοίνωση της Maersk Moller ότι θα χωρίσει στα δύο τις δραστηριότητές της, δίνοντας πλέον μεγαλύτερη έμφαση και στα logistics και λιγότερο στην ενέργεια.

Οι εταιρείες του κλάδου αντιμετωπίζουν αυτό το διάστημα μεγάλες προκλήσεις επειδή η προσφορά πλοίων για τη μεταφορά εμπορευμάτων είναι πολύ μεγάλη και η ζήτηση είναι μικρή. Είναι ενδεικτικό ότι τον Αύγουστο ένας από τους ανταγωνιστές της, η κορεατική Hanjin Shipping, η έβδομη μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως στη μεταφορά κοντέινερ, ζήτησε προστασία από τους πιστωτές της.

Τώρα ο Ράσμουσεν εκτιμά ότι θα εκδηλωθεί πυρετός από ντιλ στον κλάδο και πρόσθεσε ότι η Maersk είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει μέρος από τα αποθέματά της σε ρευστό που υπολογίζονται σε 12 δισ. δολάρια προκειμένου να εξαγοράσει ανταγωνιστές.

Η Maersk έχει θέσει ως στόχο να αυξήσει ακόμη περισσότερο το μερίδιο αγοράς της στη ναυτιλία μέσω οργανικής ανάπτυξης, αλλά τώρα θεωρεί ότι υπάρχουν ευκαιρίες ανάπτυξης και μέσω εξαγορών. Η Maersk ανακοίνωσε το δεύτερο τρίμηνο καθαρά κέρδη 101 εκατ. δολαρίων αντί για 196 εκατ. δολάρια που περίμεναν οι αναλυτές.