Ο ιθύνων νους πίσω από την προώθηση της Φρανκφούρτης ως μεγάλου επιχειρηματικού και τραπεζικού κέντρου αποφεύγει να πει ξεκάθαρα, επίσημα τουλάχιστον, ότι θα ήθελε να δει εταιρείες να εγκαταλείπουν το Λονδίνο και να μετακομίζουν στην οικονομική πρωτεύουσα της Γερμανίας. «Δεν βρισκόμαστε εδώ για να αρπάξουμε δουλειές» είπε στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» ο Ερικ Μένγκες, επικεφαλής της FrankfurtRheinMain GmbH, της υπηρεσίας που έχει στόχο να προσελκύσει επενδύσεις στην περιοχή.

Η ουσία όμως είναι μία. Μετά την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση, έχουν φουντώσει οι συζητήσεις για τι θα κάνουν πλέον πολλές εταιρείες που έχουν έδρα στη βρετανική πρωτεύουσα. Ηδη στο παρασκήνιο εντείνεται ο αγώνας μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων για να προσελκύσουν περισσότερες επενδύσεις και θέσεις εργασίας, προσφέροντας ευνοϊκές συνθήκες στις εταιρείες που το σκέφτονται. Ανάμεσα στις πόλεις αυτές βρίσκονται το Παρίσι, το Δουβλίνο και βέβαια η Φρανκφούρτη.

Τα επιχειρήματα του Μένγκες προς τους επιχειρηματίες του Λονδίνου και ιδιαίτερα στους εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού κλάδου από τους οποίους είναι γεμάτη η βρετανική πρωτεύουσα, είναι ξεκάθαρα. Η πόλη του, λέει, είναι γεμάτη με καλά πανεπιστήμια, εκεί όλοι οι κλάδοι της βιομηχανίας ακμάζουν, υπάρχουν δεκάδες διεθνή σχολεία όπου μπορεί να στείλει κανείς τα παιδιά του, το δίκτυο μεταφορών είναι εξαιρετικό και στην πόλη υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για διασκέδαση.

Ο ίδιος ο δήμαρχος της Φρανκφούρτης Πέτερ Φέλντμαν είναι ακόμη πιο ξεκάθαρος: «Κάνουμε εκστρατεία μάρκετινγκ. Είμαι σίγουρος ότι η Φρανκφούρτη θα γίνει η πύλη του Λονδίνου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση» λέει στην «Γκάρντιαν».

Πρόσφατη έρευνα μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών τραπεζών έδειξε ότι το Λονδίνο μπορεί να χάσει το 20% των θέσεων εργασίας στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και πολλοί πιστεύουν ότι οι περισσότερες από αυτές τις θέσεις εργασίας μπορεί να καταλήξουν στη Φρανκφούρτη. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι για να κάνει ακόμη πιο ελκυστική τη Φρανκφούρτη στα μάτια των Λονδρέζων, η FrankfurtRheinMain ανοίγει γραφεία στο Λονδίνο για να προβληθεί ως το «χρηματοπιστωτικό κέντρο της ευρωζώνης» και έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.