Βόμβα ΔΝΤ Νο1: Κόψτε και τις υφιστάμενες συντάξεις

Οσα δεν είχε πει στους δημοσιογράφους όλο αυτό τον καιρό που μπαινόβγαινε σιωπηλή στο Χίλτον για τις αξιολογήσεις, τα είπε χθες η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, προκαλώντας πάταγο.

Η ρουμάνα Σιδηρά Κυρία έδωσε τηλεφωνική συνέντευξη Τύπου χθες το απόγευμα με αφορμή την ολοκλήρωση της αποστολής του Ταμείου στην Αθήνα για το λεγόμενο άρθρο ΙV, μια επισκόπηση της οικονομίας που δεν σχετίζεται άμεσα με την αξιολόγηση.

Εκεί λοιπόν η Βελκουλέσκου μας ενημέρωσε ότι το Ασφαλιστικό μας παραμένει βαθύτατα προβληματικό και ότι πρέπει να μειωθούν και οι υφιστάμενες συντάξεις και όχι μόνο όσες άρχισαν να χορηγούνται μετά την ψήφιση του Ασφαλιστικού, για να έχουμε ελπίδα. Κι εμείς που νομίζαμε ότι στην έβδομη κατά σειρά περικοπή είχαμε τελειώσει.

Βόμβα ΔΝΤ Νο2: Μειώστε κι άλλο το αφορολόγητο

Ο δεύτερος κεραυνός Βελκουλέσκου χτύπησε το αφορολόγητο. Οπως είπε, το 50% εξαιρείται από τη φορολογία εισοδήματος στην Ελλάδα, έναντι μόλις 8% στη λοιπή Ευρώπη. Αυτές οι «εξαιρετικά γενναιόδωρες απαλλαγές για τη μεσαία τάξη», όπως είπε, δύσκολα δικαιολογούνται.

Επιπλέον, ζήτησε να μπει τέλος στις συνεχείς ρυθμίσεις οφειλών, αναφέροντας ότι κάπου 60 προγράμματα έχουν εφαρμοστεί από το 2001 με τα γνωστά αποτελέσματα. Δεν θα της δώσω άδικο σ’ αυτό.

Στα φορολογικά, πάντως, είχε κι ένα καλό αφού είπε ότι οι συντελεστές έχουν γίνει υπερβολικά υψηλοί και αποτελούν αντικίνητρο για την επίσημη απασχόληση, ενώ οδηγούν και επιχειρήσεις εκτός Ελλάδας.

… και μία βόμβα προς τη Γερμανία

Μη με ρωτάτε τι είπε για το χρέος, αφού τα ξέρετε. Το ΔΝΤ θέλει να γίνουν πιο συγκεκριμένα τα μέτρα για την ελάφρυνσή του, που εξήγγειλε η Ευρώπη, και τάσσεται κατά των συνεχών υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.

Με αυτά τα τελευταία συμφώνησε και ο Τσακαλώτος χθες. Οσο για τα υπόλοιπα, είπε ότι με Φορολογικό και Ασφαλιστικό κλείσαμε στην πρώτη αξιολόγηση. Για να δούμε, κλείσαμε, αλήθεια;

Το φάρμακο και το φαρμάκι τού πόθεν έσχες

«Για κάθε πόνο υπάρχει φάρμακο». Με τη φράση αυτή μου απάντησε κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο κατέγραψε την αγωνία διαφόρων υπόχρεων σε δήλωση πόθεν έσχες (τον χώρο δεν μου τον διευκρίνισε) για το τι μπορεί να συμβεί τώρα που ο Τσακαλώτος με την απόφασή του θα τους βάλει να δηλώσουν τα λεφτά στο στρώμα.

Διότι αρχικά κάποιοι ανησύχησαν για τα λεφτά στις θυρίδες, όπως μου είπε, πλην όμως σε επόμενη συνομιλία είχαν βρει το χρώμα τους. Νωρίτερα είχαν βρει το φάρμακο. Κλείνεις τη θυρίδα και μεταφέρεις το περιεχόμενο σε άλλη θυρίδα συγγενικού προσώπου, απολύτου εχεμύθειας και εμπιστοσύνης. Δηλώνεις κανονικά την ύπαρξή της στις 31 Δεκεμβρίου 2016, αλλά αν την ψάξει κάποιος θα διαπιστώσει ότι έχει μέσα το δαχτυλίδι της γιαγιάς και μόνο.

Εχει το ρίσκο του, αλλά μάλλον είναι πιο ασφαλές από το ενδεχόμενο να σου τα βρει ο ελεγκτικός μηχανισμός και να τρέχεις και με την Εφορία και με την Επιτροπή Πόθεν Εσχες.

Αν η επίλυση του προβλήματος ή η παράκαμψή του είναι τόσο απλή, απορώ πολλαπλώς γιατί ζητάει ο Τσακαλώτος να δηλωθούν φέτος για πρώτη φορά μετρητά εκτός τραπεζικού συστήματος άνω των 15.000 ευρώ. Αν είναι φορολογηθέντα και νομίμως αποκτηθέντα, τι τον νοιάζει πού τα έχει ο καθένας.

Για τα αδήλωτα, άλλου παπά Ευαγγέλιο. Δεν έχω απάντηση, για παράδειγμα, πώς θα δικαιολογήσει μελλοντικές αγορές μεγάλης αξίας ο έχων πολλά κρυφά λεφτά. Αλλά μάλλον κάποιο φάρμακο θα βρεθεί και γι’ αυτό.

Ραντεβού κορυφής για τον ΔΕΣΦΑ

Πετάει για Αθήνα την Τρίτη ή την Τετάρτη το big boss της SOCAR Ρόβναγκ Αμπντουλάγεφ, προκειμένου να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα και να «αποσαφηνίσει την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ» όπως δήλωσε. Παρότι η συνάντηση δεν έχει κλείσει ακόμη επειδή ο Πρωθυπουργός έλειπε στη Νέα Υόρκη –που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμη πιθανότητα 10% να μη γίνει –εν τούτοις τα τελευταία 24ωρα τα τηλέφωνα των δύο πλευρών, της αζερικής στην Αθήνα και της ελληνικής στο Μπακού, έχουν πάρει φωτιά για τα διαδικαστικά. Αν μη τι άλλο, αυτό υποδηλώνει πνεύμα διάσωσης της ιδιωτικοποίησης, μου λέει κυβερνητική πηγή. Καλώς εχόντων επομένως των πραγμάτων, το ραντεβού θα γίνει μεσοβδόμαδα, δηλαδή στο παρά πέντε της λήξης της εγγυητικής επιστολής των Αζέρων (Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου). Ακούω επίσης ότι κάποιοι στην κυβέρνηση μεταφέρουν την εντελώς προσωπική αγωνία τους, μη τυχόν τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ προκαλέσουν «καθυστερήσεις» και στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του αγωγού TAP, εκ των βασικών μετόχων στον οποίο είναι η SOCAR. Αν και ακούγεται τραβηγμένο ως σενάριο, έχει τη σημασία του το γεγονός ότι κάποιοι στην κυβέρνηση ανησυχούν για τυχόν απρόβλεπτες επιπλοκές.