Για όγδοη συνεχή χρονιά θα φορέσει το ροζ μπλουζάκι της και θα βρεθεί αύριο το πρωί στο Ζάππειο, στην εκκίνηση του αγώνα, με στόχο την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού. Μαζί με τις υπόλοιπες γυναίκες θα στείλει ένα και μοναδικό μήνυμα: «Για κάποιες γυναίκες κάθε μέρα είναι αγώνας. Αύριο τρέχουμε, λοιπόν, στον αγώνα τους».

Το 1998 ήταν μια χρονιά που η Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου αρχικά θα ήθελε να ξεχάσει. Οχι, όμως, πια. Η ανακοίνωση του γιατρού της ότι ο όγκος που είχε ψηλαφίσει στο στήθος της ήταν καρκίνος έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. «Αισθανόμουν ότι περνούσα την καλύτερη περίοδο της ζωής μου μέχρι που ήρθε αυτή η είδηση. Στην αρχή μού ήταν δύσκολο να το συνειδητοποιήσω. Αδύνατο να το αντιμετωπίσω. Αρχισαν να καταρρέουν τα πάντα. Ολες οι γυναίκες που ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με τον καρκίνο πάντα πιστεύαμε ότι μπορεί να συμβεί στη διπλανή μας αλλά όχι σε μας».

Πριν καν μπει στο χειρουργείο και ξεκινήσει ο δικός της αγώνας κατά του καρκίνου του μαστού, ο γιατρός της την ενημέρωσε για μια ομάδα γυναικών οι οποίες είχαν νοσήσει κι έδιναν στήριξη σε όσες αντιμετώπιζαν τη νόσο. Αυτή η ομάδα είχε δημιουργηθεί 10 χρόνια πριν, όταν μία κοινωνική λειτουργός του Νοσοκομείου Μεταξά διαπίστωσε πως η βιωμένη εμπειρία του καρκίνου του μαστού βοηθούσε ψυχολογικά όσες τον βίωναν εκείνη τη στιγμή.

Ετσι, αυτή η μικρή αρχικά ομάδα χρόνο με τον χρόνο μεγάλωνε. Και σήμερα πια ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού Αλμα Ζωής αριθμεί συνολικά –σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα –2.500 μέλη, από τα οποία τα 1.500 είναι στην Αθήνα.

Στη μάχη κατά του καρκίνου η Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου είχε σανίδα στήριξης την οικογένειά της, τον σύζυγο, το παιδί και τους φίλους της και μεγάλο σύμμαχο τις γυναίκες του Συλλόγου. «Κάθε φορά έβλεπα μπροστά μου γυναίκες που το είχαν βιώσει όλο αυτό και όχι μόνο το είχαν περάσει, αλλά ήταν εκεί απέναντί μου, υπενθυμίζοντάς μου ότι έτσι θα γίνω κι εγώ σε λίγο καιρό. Ηταν μία μεγάλη παρηγοριά, ιδίως όταν σκεφτόμουν πως μπροστά μου έχω χειρουργείο, θεραπείες, που δεν ήταν εύκολες».

Δύο χρόνια μετά την τελευταία της θεραπεία αποφάσισε να περάσει στην απέναντι πλευρά: εκπαιδεύτηκε από επιστήμονες ψυχικής υγείας ώστε ως εθελόντρια του Συλλόγου να στηρίζει αποτελεσματικά άλλες γυναίκες που νοσούν. Σχεδόν 16 χρόνια μετά, ακόμη θυμάται έντονα την πρώτη της εμπειρία ως εθελόντρια. «Ηταν καλοκαίρι και ήρθα από το εξοχικό μου για να στηρίξω μία καθηγήτρια από το Μεσολόγγι.

Μόλις είδα τη γυναίκα, διέκρινα κατευθείαν τη θλίψη στα μάτια της, την αγωνία και το άγχος για το τι την περίμενε. Μετά τη συζήτησή μας, όταν έφευγα, είχε επιστρέψει το χαμόγελό της». Σήμερα παραμένει εθελόντρια, αν και από τη θέση της προέδρου του Συλλόγου έχει αναλάβει και άλλες υποχρεώσεις.

Η πρόληψη στον καρκίνο του μαστού είναι η έγκυρη διάγνωση. Κάτι που δυστυχώς δεν έχει περάσει στο DNA των Ελληνίδων. Στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες η μαστογραφία βρίσκεται ψηλά στη λίστα του ετήσιου προληπτικού ελέγχου των γυναικών. Οι Ελληνίδες, όμως, έχουν να παλέψουν, όπως λέει η Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου, και με το ταμπού που περιβάλλει τη λέξη καρκίνος.

«Οταν αναφέρονται στην ασθένεια με τον όρο επάρατη νόσο, δηλαδή καταραμένη, αποθαρρύνουν τις γυναίκες να μιλήσουν γι’ αυτήν. Ξέρετε πόσο τραγικό είναι όταν μια γυναίκα που ζει ό,τι ζει να της δίνεται η εντύπωση πως αυτό που πολεμάει είναι καταραμένο; Ο φόβος και τα ταμπού δεν βοηθούν κανέναν».

«Λένε πως αυτός ο αγώνας είναι δύσκολος. Λένε πως μπορεί να μην τα καταφέρω. Να σου πω κάτι; Δεν έχουν ιδέα τι λένε»: Με αυτό το μήνυμα ο Σύλλογος Αλμα Ζωής θα υποδεχθεί για μία ακόμη χρονιά γυναίκες, άνδρες και παιδιά στον 8ο Greece Race for the Cure.

Οταν πρωτοξεκίνησε το 2009, οι συμμετέχοντες έφταναν τους 5.000. Πέρυσι άγγιξαν τους 25.000, επιτυχία που, όπως φαίνεται, θα συνεχιστεί και φέτος.

Αύριο, στις δέκα και μισή το πρωί, επιζήσασες από τον καρκίνο, οι οικογένειές τους αλλά και πολίτες που δεν έχουν κάποια σχέση με την ασθένεια θα συγκλίνουν στο Ζάππειο επιλέγοντας είτε τον περίπατο των 2 χλμ. είτε τον αγώνα τον 5 χλμ. για να τιμήσουν τις γυναίκες που νίκησαν τον καρκίνο αλλά κι εκείνες που δεν τα κατάφεραν.

Από τα καθαρά έσοδα των αγώνων όλα αυτά τα χρόνια ο Σύλλογος πραγματοποίησε μια σειρά από σημαντικά προγράμματα. Οπως είναι ο γονιδιακός έλεγχος, που δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία και δίνεται δωρεάν στα μέλη του Συλλόγου. Γυναίκες που έχουν νοσήσει εξετάζονται για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει πιθανότητα επανεμφάνισης της ασθένειας αλλά και μέλη των οικογενειών τους για το αν έχουν κληρονομήσει τα γονίδια του καρκίνου του μαστού.

Πέρυσι 1.600 γυναίκες δέχθηκαν βοήθεια μέσα από την τηλεφωνική γραμμή στήριξης η οποία έγινε πραγματικότητα με έσοδα που είχαν συγκεντρωθεί από προηγούμενους αγώνες.