Τις προάλλες είχε ένα προγραμματισμένο επαγγελματικό ραντεβού. Αφού τα της δουλειάς τελείωσαν, μια συνεργάτρια του πελάτη της γύρισε διακριτικά την κουβέντα στα δημοσιεύματα εναντίον της. Η ερώτηση που της έθετε, πίσω από τις λέξεις, αφορούσε τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. «Είμαι τριάντα χρόνια αυτόνομη και αυτόφωτη, αλλά έχω την τύχη να είμαι παντρεμένη με έναν διάσημο άνδρα» απάντησε χαριτολογώντας η Λίνα Νικολοπούλου.

Η σύντομη αυτή κουβέντα, στο περιθώριο μιας συνάντησης για επιχειρηματικούς λόγους, συνοψίζει πώς βλέπει η ίδια τα πράγματα. Πρώτον, η ζωή συνεχίζεται. Ή, μάλλον, οι μπίζνες συνεχίζονται ας γιούζουαλ –όπως είναι και το μότο της αυτή την περίοδο. Δεύτερον, αν υπάρχει κάτι το οποίο δεν επιθυμεί με κανέναν τρόπο είναι να την αντιμετωπίζουν ως «την κυρία του κυρίου». Εξού και επιμένει πολύ σε ένα παλιό διαφημιστικό κλισέ «πες ό,τι θες, αλλά πες σωστά το όνομά μου». Και το όνομά της είναι Λίνα Νικολοπούλου κι όχι Λίνα Στουρνάρα, τονίζει σε συνομιλητές της. Σε κάθε ευκαιρία επισημαίνει ότι δραστηριοποιείται τριάντα χρόνια στον χώρο της υγείας και των φαρμάκων. Και όταν πριν από οκτώ χρόνια αποφάσισε να ανοίξει τη δική της εταιρεία δημοσίων σχέσεων, τη Mindwork Business Solutions, γνώριζε ότι η επιχειρηματική της πορεία όφειλε να είναι κρυστάλλινα καθαρή.

Ο φεμινισμός της δεν είναι όψιμος. Απόδειξη πως όταν παντρεύτηκαν με τον Γιαννιό, όπως προσφωνεί τον Στουρνάρα, το 1981 στο ελληνικό προξενείο του Λονδίνου με πολιτικό γάμο –τον οποίο μόλις είχε θεσμοθετήσει το ΠΑΣΟΚ -, δήλωσε ότι επιλέγει να κρατήσει το επίθετό της. Εκείνη την εποχή σπούδαζαν κι οι δυο στην Οξφόρδη. Αυτή έκανε το διδακτορικό της στη Βιολογία κι αυτός μεταπτυχιακό και διδακτορικό στα Οικονομικά.

Παρότι δεν αυτοπροσδιορίζεται από την ιδιότητα τής ως συζύγου του κεντρικού τραπεζίτη, το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται στο επίκεντρο ενός πολέμου που αρκετοί θεωρούν ότι στην ουσία γίνεται κατά του Γιάννη Στουρνάρα. Ολα ξεκίνησαν από δημοσιεύματα του περιοδικού «HotDoc». Η ιστορία όμως άρχισε να παίρνει διαστάσεις μετά την έφοδο κλιμακίου της Εισαγγελίας Διαφθοράς στα γραφεία της εταιρείας της. Κατά σύμπτωση, την ίδια μέρα που αναμενόταν η απόφαση της κεντρικής τράπεζας για τη νέα διοίκηση της Τράπεζας Αττικής.

Την Πέμπτη το προαναφερθέν περιοδικό κυκλοφόρησε με πρώτο θέμα «Στα αζήτητα 4 πορίσματα και έλεγχοι για τη σύζυγο του Στουρνάρα». Οπως ενημέρωνε το αναγνωστικό κοινό σε μια διαφημιστική προδημοσίευση, «το “Hot Doc” αποκαλύπτει, εκτός από τις δουλειές που έχει πάρει η κ. Στουρνάρα από το Δημόσιο, ότι συνολικά 4 έρευνες που συμπεριελάμβαναν τη σύζυγο του διοικητή της ΤτΕ ως ερευνώμενο πρόσωπο ή την αφορούσαν αποκλειστικά φαίνεται να έχουν χαθεί ή ματαιωθεί και μάλιστα όσο ο σύζυγός της ήταν υπουργός».

Η Νικολοπούλου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για «πολιτική δίωξη τρίτου προσώπου» και προειδοποιούσε το έντυπο πως θα αντιδράσει με όλα τα νόμιμα μέσα που της παρέχει το κράτος δικαίου. Διάψευση εξέδωσε και η ΤτΕ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τα δημοσιεύματα «παραληρηματικά». Το αποτέλεσμα ήταν την επομένη κιόλας ο εκδότης του περιοδικού Κώστας Βαξεβάνης να γράψει ένα άρθρο με τίτλο «ο Στουρνάρας είναι ένας Ιζνογκούντ που χρησιμοποιεί την ΤτΕ».

Η σύζυγος του Στουρνάρα φαίνεται να έχει βρεθεί στο στόχαστρο του «HotDoc» εδώ και κάποιους μήνες. Τον περασμένο Δεκέμβριο δημοσιεύτηκε το πρώτο, κατά τα λεγόμενά της, δυσφημιστικό για εκείνη και την εταιρεία της άρθρο. Τότε, σημειώνουν από το περιβάλλον της, είχε αποφασίσει να μην δώσει καμία απάντηση. Είχε κρίνει, άλλωστε, ότι την είχε καλύψει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το δημοσίευμα σε συνέντευξη Τύπου, είχε δηλώσει κάτι σε στυλ «κυνηγάμε το ΚΕΕΛΠΝΟ, όχι την επιχείρηση».

Τον Φεβρουάριο ακολούθησε δεύτερο δημοσίευμα. Εκεί αποφάσισε να αντιδράσει. Οπως λέει σε ανθρώπους που μιλούν μαζί της, το έκρινε απαραίτητο γιατί έγραφε ψευδώς ότι έχει φυλακιστεί για δύο χρόνια. Θεώρησε, λοιπόν, ότι είχε υποχρέωση απέναντι στους πελάτες της να το διαψεύσει. Τι έκανε; Εστειλε μια επιστολή στον υπουργό Υγείας, την οποία κοινοποίησε σε όλους τους πελάτες της. Τι είχε το λερωμένο της ποινικό μητρώο; Σε ηλικία 21 ετών, φοιτήτρια και εργαζόμενη παράλληλα, δεν είχε καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές στο ΤΕΒΕ. Το αδίκημα, βέβαια, έχει παραγραφεί, μια και έχει παρέλθει τριακονταετία.

Η ίδια πιστεύει ότι δέχεται μια «κλιμακούμενη και ενορχηστρωμένη επίθεση». Για να προστατεύσει, όπως εξηγεί, τον εαυτό της, την οικογένειά της, τους εργαζομένους στην επιχείρησή της αλλά και τους πελάτες της, έχει αποφασίσει ότι θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό. Κυρίως, όμως, έχει καταλήξει στην απόφαση όλα τα πρότζεκτ της εταιρείας της να συνεχίσουν να τρέχουν όπως έχουν προγραμματιστεί. Απλώς αυτή θα αφιερώνει λίγο χρόνο στον δικηγόρο της που «ασχολείται με τα δέοντα».

Φέτος κλείνουν σαράντα χρόνια μαζί με τον Στουρνάρα. «Εχουμε παράλληλους βίους, γι’ αυτό είμαστε ευτυχισμένοι» λέει η Νικολοπούλου. Ισως αυτό είναι το μυστικό. Ισως πάλι παίζει ρόλο και το ότι έχουν εμπεδώσει την ατάκα ενός φίλου τους, πως δηλαδή «αυτά είναι τα διόδια που πληρώνει κανείς σε θέσεις όπως αυτή που υπηρετεί ο Γιάννης».