Οι δρομείς σε γενικές γραμμές βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση – ή τουλάχιστον προσπαθούν γι’ αυτό: άλλωστε γι’ αυτό σε κάθε ευκαιρία φορούν τα αθλητικά τους παπούτσια και βγαίνουν στον δρόμο. Ομως πολλοί παρουσιάζουν συχνά προβλήματα στη μυϊκή δύναμη και την ελαστικότητά τους. Είναι λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι ένας δρομέας χτυπά με τα πόδια του το έδαφος περίπου 700 φορές σε κάθε χιλιόμετρο, κοπανώντας μυς, αρθρώσεις, τένοντες και συνδέσμους σε κάθε βήμα. Τα καλά νέα είναι ότι πέρα από την κλασική γυμναστική υπάρχει ένας άλλος τρόπος τόσο για να βελτιώσετε την απόδοσή σας όσο και για να αποφύγετε τους τραυματισμούς: η γιόγκα.

Για τους δυτικούς ασκούμενους η γιόγκα εννοείται ως ένα σύνολο σωματικών στάσεων και αναπνευστικών πρακτικών που στοχεύει στην ευεξία. Παραδοσιακά η γιόγκα είναι ένα ινδικό φιλοσοφικό σύστημα και ένα σύστημα ψυχολογικής αυτοπραγμάτωσης μέσα από την ενοποίηση όλων των επιπέδων της ύπαρξης. Είναι κοινά αποδεκτό ότι οι σωματικές πρακτικές της γιόγκα έχουν ευεργετικές επιδράσεις σε όσους ασκούνται με καθημερινή συνέπεια. Ανάμεσα στα οφέλη είναι: ορθοσωμία (πιο υγιής ανατομική στάση σώματος), αυξημένη ζωτικότητα, μεγάλο εύρος κίνησης στις αρθρώσεις (ευλυγισία), γαλήνιος ποιοτικός ύπνος, ενισχυμένη ικανότητα νοητικής συγκέντρωσης, ισχυρή αίσθηση ισορροπίας, πιο εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, εξισορρόπηση στη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων, συνειδητή ποιοτική αναπνοή.

Είναι βέβαιο ότι η συνεπής πρακτική στη γιόγκα βοηθάει στη βελτίωση ικανοτήτων σε πολλά αθλήματα. Στην Ελλάδα ολοένα και πληθαίνουν οι αθλούμενοι που συμπληρώνουν τις προπονήσεις τους με αυτήν. Και ειδικά για τους δρομείς, τα οφέλη είναι σημαντικά: οι Αμερικανοί το εντόπισαν νωρίς και πολλοί από όσους τρέχουν εντάσσουν τακτικά πρακτικές της γιόγκα στο εβδομαδιαίο προπονητικό τους πρόγραμμα. Ειδικά για τους δρομείς η γιόγκα μπορεί να ενισχύσει την αναπνευστική ικανότητα, να κάνει πιο εύρυθμη την καρδιακή λειτουργία και να επιτείνει την αντοχή των μυώνων μέσω διατάσεων που διευρύνουν το μήκος τους και την άνεση της κίνησης των άκρων, και να βοηθήσει στην απώλεια ανεπιθύμητης σωματικής μάζας.

Παρακάτω προτείνουμε μερικές απλές δρομικές πρακτικές γιόγκα. Πριν μπείτε στη διαδικασία να δοκιμάσετε κάποιες από αυτές, να πούμε ότι οφείλετε να σέβεστε τα όρια του σώματός σας και να εκτελείτε αργά τις στάσεις χωρίς βία ή ανταγωνιστική διάθεση. Επίσης συνετό είναι την πρώτη φορά να εκτελέσετε τις στάσεις με την επίβλεψη – καθοδήγηση κάποιου δασκάλου / δασκάλας γιόγκα. Δεν είναι δύσκολο να βρείτε κάποιους στην πόλη σας!

Ο Μιχάλης Φιλίνης είναι εκπαιδευτής γιόγκα και ελεύθερης κατάδυσης. Τις στάσεις γιόγκα εκτελεί η γυμνάστρια Μαργιάννα Φιλιπποπούλου, πιστοποιημένη δασκάλα γιόγκα και πανελληνιονίκης δρόμων αντοχής

Trikonasana

Η στάση «Τρίγωνο»

Τι κάνει: Διατείνει τους λοξούς κοιλιακούς και τους μεσοπλεύριους μυς. Ενεργοποιεί το πεπτικό σύστημα και εξισορροπεί τη λειτουργία των επινεφριδίων αδένων.

Διάρκεια: 8 κύκλοι αναπνοής σε κάθε πλευρά (αριστερά – δεξιά).

Eka Pada Adho Mukha Svanasana

Η στάση «Κάτω Σκύλος» με έκταση μηρού

Τι κάνει: Διατείνει τον πλατύ ραχιαίο και τους μεσοπλεύριους. Διατείνει τον γαστροκνήμιο και τον υποκνημίδιο. Επιπλέον ενεργοποιεί τον μέγα γλουτιαίο και διατείνει περισσότερο τους οπίσθιους μηριαίους του ποδιού στήριξης.

Διάρκεια: Σηκώνουμε τον μηρό σε έκταση εναλλάξ 8 φορές σε κάθε πλευρά (αριστερά – δεξιά) προσέχοντας να διατηρούμε την πύελο παράλληλη με το έδαφος (να μη στρίβει η πύελος).

Parsvottanasana

Η στάση «Πυραμίδα»

Τι κάνει: Διατείνει τους οπίσθιους μηριαίους και τον μέγα γλουτιαίο. Ανακουφίζει από ισχιαλγίες.

Διάρκεια: 8 κύκλοι αναπνοής σε κάθε πλευρά (αριστερά

– δεξιά).

Chandrasana

Η στάση «Σελήνη»

Τι κάνει: Διατείνει τον λαγονοψοΐτη. Διατείνει τον ορθό κοιλιακό. Διευρύνει τον θώρακα. Βελτιώνει την ποιότητα της αναπνοής.

Διάρκεια: 8 κύκλοι αναπνοής σε κάθε πλευρά (αριστερά – δεξιά). Φροντίζουμε να τοποθετήσουμε κάτι προστατευτικό κάτω από το γόνατο, π.χ. πετσέτα, στρώμα.

Parivrtta Chandrasana

Η στάση «Σελήνη» με στροφή κορμού

Τι κάνει: Ανακουφίζει από πόνους της ράχης. Αποτοξινώνει το πεπτικό σύστημα. Δίνει μεγαλύτερο εύρος κίνησης στα ισχία και στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Διάρκεια: 8 κύκλοι αναπνοής σε κάθε πλευρά (αριστερά – δεξιά). Φροντίζουμε να τοποθετήσουμε κάτι προστατευτικό κάτω από το γόνατο, π.χ. πετσέτα, στρώμα.

Eka Pada Chandrasana

Η στάση «Σελήνη» με λαβή του πίσω ποδιού

Τι κάνει: Διατείνει τον λαγονοψοΐτη και τον τετρακέφαλο μηριαίο.

Διάρκεια: 8 κύκλοι αναπνοής σε κάθε πλευρά (αριστερά – δεξιά). Φροντίζουμε να τοποθετήσουμε κάτι προστατευτικό κάτω από το γόνατο, π.χ. πετσέτα, στρώμα.

Natarajasana

Η στάση «Χορευτής»

Τι κάνει: Ενισχύει την ικανότητα ισορροπίας και συγκέντρωσης. Διατείνει τον τετρακέφαλο μηριαίο. Ενισχύει τους μυς της ποδοκνημικής άρθρωσης.

Διάρκεια: 8 κύκλοι αναπνοής σε κάθε πλευρά (αριστερά – δεξιά).

Janu Sirsasana

Η στάση «Μισή τσιμπίδα»

Τι προσφέρει: Διατείνει τους οπίσθιους μηριαίους και τον μέγα γλουτιαίο. Βοηθά στην αντιμετώπιση της υπέρτασης και στο να ηρεμήσουμε τον νου. Μειώνει τον καρδιακό ρυθμό.

Διάρκεια: 8 κύκλοι αναπνοής σε κάθε πλευρά (αριστερά – δεξιά). Η εκπνοή να έχει λίγο μεγαλύτερη διάρκεια από την εισπνοή, π.χ. εισπνοή 3 δευτερόλεπτα – εκπνοή 4-6 δευτερόλεπτα.