Οποιος είναι δρομέας το έχει νιώσει στο πετσί του. Οσο δύσκολα βελτιώνει τη φυσική του κατάσταση τόσο εύκολα τη χάνει μόλις πάρει ρεπό από τις προπονήσεις και τους αγώνες για λίγες μέρες. Το επιβεβαιώνουν και οι επιστήμονες που παρατήρησαν πως μια διακοπή του τρεξίματος για περίπου 20 ημέρες συνεπάγεται πτώση της αεροβικής ικανότητας του ατόμου κατά 28%. Φαίνεται όμως ότι δεν είναι η μόνη παρενέργεια που έχει η αποχή από την άσκηση.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Frontiers in aging neuroscience» και υπογράφουν καθηγητές από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, η δρομική απραξία μπορεί να επηρεάσει τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Στις δοκιμές τους συμμετείχαν 12 έμπειροι δρομείς που έτρεχαν περίπου 60 χιλιόμετρα την εβδομάδα με μέσο όρο ηλικίας τα 61 έτη και μια καριέρα στο τρέξιμο που κατά μέσο όρο ανέρχεται στα 29 χρόνια. Για τις ανάγκες της έρευνας έμειναν στον καναπέ τους ένα δεκαήμερο, εγκαταλείποντας για τα καλά το αγαπημένο τους χόμπι.

Πριν και μετά την ανάπαυση πέρασαν από ενδελεχείς εξετάσεις που περιλάμβαναν και αξονική εγκεφάλου προκειμένου οι ερευνητές να μετρήσουν την κυκλοφορία του αίματος στις διάφορες περιοχές του. Παράλληλα δοκίμασαν τις ικανότητές τους σε ένα σύντομο γνωστικό τεστ, στο οποίο έπρεπε να κατονομάσουν όσα περισσότερα ζώα μπορούσαν ή φρούτα μέσα σε 60 δευτερόλεπτα.

Μετά τη διακοπή της δρομικής τους δραστηριότητας οι έλεγχοι έδειξαν μειωμένη ροή αίματος σε αρκετές ζώνες της φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο όπως και του ιππόκαμπου. Η παρατήρηση της δραστηριότητας στην περιοχή του ιππόκαμπου είναι ιδιαίτερης σημασίας για τους ανθρώπους του Μέριλαντ, καθώς όπως σημείωσε ο επικεφαλής της έρευνας Τζ. Κάρσον Σμιθ παίζει μεγάλο ρόλο στη μάθηση και τη μνήμη και είναι μία από τις πρώτες ζώνες που συρρικνώνεται όταν εμφανίζεται η νόσος Αλτσχάιμερ. Παρ’ όλα αυτά, από τη μειωμένη κυκλοφορία του αίματος δεν φάνηκε να επηρεάζεται η γνωστική λειτουργία των δρομέων. Οντας δραστήριοι, κατάφεραν να βρουν κατά μέσο όρο 19,9 λέξεις στο τεστ, ενώ μετά την αποχή από τις προπονήσεις διατύπωσαν 17,4 λέξεις, διαφορά που θεωρείται στατιστικά αμελητέα.

Οι ειδικοί επιμένουν ότι τα αποτελέσματα της ελλειμματικής κυκλοφορίας του αίματος συσσωρεύονται μακροπρόθεσμα στον εγκέφαλο και μπορούν να παρατηρηθούν καλύτερα σε βάθος χρόνου. Ωστόσο δεν μπορούν ακόμα να δουν τι ακριβώς συμβαίνει στο μυαλό κατά τη διάρκεια της αποχής από το τρέξιμο. Πάντως, επιμένουν ότι η αύξηση της ροής του αίματος όταν οι άνθρωποι είναι σε καλή φυσική κατάσταση συνδέεται με μια πιο πυκνή σύσταση των αγγείων που μεταφέρουν το αίμα στις διάφορες περιοχές του εγκεφάλου. Ετσι, είναι πιθανό η μείωση της ροής να ακολουθείται από την κατάρρευση του δικτύου των αγγείων.