ΟΙ θεσμοί εκδικούνται. Εκδικούνται αυτούς που τους παρακάμπτουν γιατί ό,τι και να κάνουν δεν μπορούν να τους καταργήσουν.

Η κυβέρνηση επιχείρησε, είναι πια φανερό, να επιβάλει πρόσωπα της αρεσκείας της στη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής. Απέτυχε γιατί είναι εκτός της αρμοδιότητάς της. Αντίστοιχα, προσπάθησε με κάθε τρόπο να αποφύγει τη διασύνδεση της υπόθεσης της Αττικής με την πολιτική της στα ΜΜΕ. Απέτυχε διότι έπεσε θύμα των διαδικασιών.

Κάπως έτσι το πόρισμα της ΤτΕ και του SSM ήταν διαθέσιμο από χθες στους βουλευτές της Εξεταστικής για τα δάνεια κομμάτων και μέσων ενημέρωσης. Εστω κι αν ήταν μόνο για ανάγνωση. Βρίσκεται επίσης καθ’ οδόν προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, καθώς μεταφράζεται από τα αγγλικά. Αντίστοιχα, οι υπουργός Επικρατείας αλλά και οι προσωρινοί υπερθεματιστές θα προσέλθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της προέδρου της να το αποτρέψει.

Φυσικά, οι κυβερνώντες δεν το βάζουν κάτω. Επιμένουν σε μια στρατηγική έντασης και «ανέχονται» μια εκστρατεία συκοφάντησης όσων επιμένουν θεσμικά. Πίσω από τους υπερθεματιστές οργιάζουν οι αναθεματιστές. Οχι ότι δεν προκαλούν αναστάτωση και ζημία. Δεν μπορούν όμως να αλλοιώσουν τον σκληρό πυρήνα των θεσμών.

Οσο για την τηλεοπτική αδειοδότηση, στον αργαλειό των κυβερνώντων αλλάζει διαρκώς σχήμα και χρώμα το πατρόν, ανάλογα με τις σκοπιμότητες του 24ώρου. Για να αποδειχθεί πόσο σοφός ήταν ο συνταγματικός νομοθέτης που τα έχει αναθέσει όλα αυτά στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.