Δεν πίστευαν στα αφτιά τους οι ξένοι επενδυτές ακούγοντας τον έλληνα Πρωθυπουργό, στο πρακτορείο Ρόιτερ, να περιγράφει ως ευαγγέλιο για την κυβέρνηση τον οδικό χάρτη του τρίτου Μνημονίου για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Η δεύτερη αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί ώς το τέλος Οκτωβρίου, είπε ο Πρωθυπουργός, ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να υπάρξει μια λύση για την ελάφρυνση του χρέους. Σε έξι μήνες από σήμερα –συνέχισε –η Ελλάδα θα μπορούσε να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ προκειμένου αμέσως μετά να τσεκάρει τις δυνάμεις στις αγορές με μια πρώτη έκδοση ομολόγων πριν βγει για τα καλά σ’ αυτές το 2018.

Πολύ καλό για να είναι αληθινό ένα τέτοιο σενάριο, λαμβάνοντας υπόψη την έως τώρα κυβερνητική τακτική κωλυσιεργίας στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, τα πολλά και καυτά θέματα της δεύτερης αξιολόγησης (Εργασιακό, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.), το εκρηκτικό πολιτικό κλίμα στο εσωτερικό και την αβεβαιότητα για την πορεία των αγορών μαζί με την απροθυμία των Γερμανών για άμεση λύση στο θέμα του ελληνικού χρέους. Γι’ αυτό και ο Τσίπρας με τα όσα προδιέγραψε δεν εξέπληξε ευχάριστα το διεθνές ακροατήριό του, που γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι:

n Η δεύτερη αξιολόγηση όχι μόνο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί στο τέλος Οκτωβρίου, αλλά στην καλύτερη περίπτωση και αν ολοκληρωθεί θα τραβήξει έως τους πρώτους μήνες του 2017.

n Η λύση για το ελληνικό χρέος δεν θα έρθει ώς το τέλος του έτους. Εχει αναβληθεί για το 2018 και σε κάθε περίπτωση μετά τις γερμανικές εκλογές αφού οι πολιτικές ήττες της καγκελαρίου Μέρκελ από τους ευρωσκεπτικιστές της AfD δεν αφήνουν περιθώρια κινήσεων στο μέτωπο αυτό. Ούτε φυσικά αποτελούν λύση κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα διευκόλυνσης στις αποπληρωμές του χρέους που προγραμματίζονται να ληφθούν όταν επιτέλους ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση με τα 15 προαπαιτούμενα που απομένουν.

n Η ΕΚΤ έχει κάνει σαφές ότι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προϋποθέτει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τη σύνταξη έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους. Η έκθεση αυτή, όμως, είναι αμφίβολο αν μπορεί να γίνει χωρίς όλα τα δεδομένα στο τραπέζι για την ελάφρυνση του χρέους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

n Ούτε το ΔΝΤ βοηθάει με τη στάση του στέλνοντας αρνητικά μηνύματα στις αγορές. Ολα δείχνουν ότι το Ταμείο θέλει να απεγκλωβιστεί από την Ελλάδα αν κρίνει κανείς από τους όρους που θέτει για να παραμείνει ως χρηματοδότης. Εχει καταστήσει σαφές ότι για να συμμετάσχει στο τρίτο Μνημόνιο θα πρέπει να ολοκληρωθεί η μελέτη βιωσιμότητας του χρέους και στη β’ αξιολόγηση να αποφασιστούν μέτρα (εννοώντας στα εργασιακά) που να εξασφαλίζουν, κατά το ίδιο, προϋποθέσεις οικονομικής ανάπτυξης.

Για όλους αυτούς τους λόγους ο Πρωθυπουργός δεν εξέπληξε ευχάριστα το διεθνές ακροατήριό του. Μάλλον το προβλημάτισε ακόμη πιο πολύ η ανάγκη του να περιγράψει μια εικονική πραγματικότητα που κινδυνεύει να διαψευσθεί την επόμενη κιόλας μέρα.