Οι θεωρίες συνωμοσίας αποτελούσαν ανέκαθεν για τον άνθρωπο ένα από τα ισχυρότερα αφροδισιακά για τη νοητική και ψυχική του διέγερση.

Ο ανθρώπινος νους ικανοποιούνταν με τη σκέψη πως πίσω από το πρόδηλο υπήρχε κάτι διαφορετικό το οποίο μόνο αυτός μπορούσε να το ερμηνεύσει.

Η ανθρώπινη Ιστορία βρίθει από θεωρίες συνωμοσίας, που πολλές φορές προκαλούν θυμηδία. Οπως στην περίπτωση της Ελισάβετ Α’ της Αγγλίας, γνωστής και ως Παρθένου Βασίλισσας, που οι φήμες την ήθελαν να είναι άνδρας. Ή του φραγκισκανού ιερέα Εμετ ΜακΛάφλιν που αφήνει να εννοηθεί στο βιβλίο του «An Inquiry Into The Assassination Of Abraham Lincoln» πως τον αμερικανό πρόεδρο Αβραάμ Λίνκολν τον σκότωσε ο Πάπας Πίος Θ’ γιατί τον θεωρούσε εμπόδιο για τον καθολικισμό στην Αμερική. Μία από τις πιο πρόσφατες θεωρίες συνωμοσίας αναφέρει πως το δημοψήφισμα για το Brexit στη Βρετανία ήταν παράνομο γιατί οι Τόρις έκλεψαν στις εκλογές.

Οι αχαλίνωτοι δοκησίσοφοι γνωρίζουν άριστα την τέχνη της πλοκής σεναρίων που απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα. Αποτελούν τους προφήτες του λαϊκισμού, που γίνεται πιο εύπεπτος σε περιόδους κρίσης.

Το μεγαλύτερο βουνό που μπορεί να ανέβει ένας άνθρωπος είναι η προσωπική του αλήθεια. Λίγοι το επιχειρούν και ακόμα λιγότεροι το καταφέρνουν.

Η κολακεία των αισθημάτων της λαϊκής τάξης με ιστορίες για τον Τύπο που συνωμοτεί, τους διεφθαρμένους αντίπαλους πολιτικούς και τους άπληστους πλούσιους προκαλεί πνευματική ανεμοζάλη σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των πολιτών που νιώθει μια εφήμερη ψυχοπνευματική διέγερση.

Σαν τον παππού που παίρνει Viagra και νιώθει έτοιμος να συνευρεθεί ερωτικά με δεκάδες γυναίκες.

Οταν τελειώνει όμως η επίδραση του χαπιού, ο παππούς αντιλαμβάνεται πολύ καλά τι εννοούσε ο Νεύτωνας όταν περιέγραφε τον νόμο της βαρύτητας κι ας έκανε κοπάνες στο μάθημα της Φυσικής.

Με τον ίδιο τρόπο θα τελειώσει και η επίδραση των θεωριών συνωμοσίας, τουλάχιστον για το έργο που παίζεται στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες. Και τότε κάποιοι θα θυμηθούν τον άγγλο φυσικό.