Αυτήν την εβδομάδα ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε log-in στο τουίτερ και πλέον σε κάθε ευκαιρία τιτιβίζει. Την Τρίτη, από το περιστύλιο της Βουλής, κατήγγειλε ότι «το σχέδιο για την Καλογρίτσας TV δεν ήταν της οικογένειας Καλογρίτσα. Η ιδέα και το σχέδιο ήταν συγκεκριμένων υπουργών και συγκεκριμένων κομματικών δημοσιογράφων του ΣΥΡΙΖΑ». Από χθες βρίσκεται στην Ηπειρο για μια μίνι περιοδεία. Τι κι αν η προσπάθεια συμπόρευσης με το ΠΑΣΟΚ ναυάγησε και τώρα είναι μόνος; Ο επικεφαλής του Ποταμιού συνεχίζει την αντιπολίτευση ας γιούζουαλ. Τόσο προς τα αριστερά όσο και προς τα δεξιά.

Ο στόχος του παραμένει ένας: να εμφανίζει το κόμμα του σε κάθε ευκαιρία ως τον κατεξοχήν φορέα μεταρρυθμιστικών προτάσεων. Στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής, Ποτάμι και Θεοδωράκης το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα δεν θα στρέφουν τα βέλη τους μόνο προς την κυβέρνηση αλλά θα στοχεύουν, όποτε κρίνεται απαραίτητο, και την αξιωματική αντιπολίτευση.

ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ. Η ένταση φυσικά των επιθέσεων δεν πρόκειται να είναι ανάλογη αυτών που επιφυλάσσουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Σκοπός έτσι κι αλλιώς είναι να οριοθετήσουν με σαφήνεια τη διαχωριστική γραμμή, που οι ίδιοι τονίζουν ότι υπάρχει, μεταξύ του κόμματός τους και της ΝΔ. Εύλογο, αφού το βασικό επιχείρημα της κριτικής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο Ποτάμι –και στον Θεοδωράκη προσωπικά –ήταν πως θέλουν να μετατραπούν σε «παράρτημα», «συμπλήρωμα» ή «προνομιακό σύμμαχο» της συντηρητικής παράταξης.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια εξηγούνται τόσο το σχόλιο που έκανε, όταν σε συνέντευξη ρωτήθηκε για την εμφάνιση Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, όσο και το τουίτ της Πέμπτης «η Παιδεία έχει πέσει σε κώμα και στη ΝΔ προτάσσουν τη συνεννόηση με την Εκκλησία για τα Θρησκευτικά. Ημαρτον Αγιε… μεταρρυθμιστή μου!». «Ειπώθηκαν», είπε στην τηλεόραση του Σκάι την Κυριακή, «κάποια ενδιαφέροντα πράγματα, πολλά εκ των οποίων τα έχει πει και Το Ποτάμι νωρίτερα, αλλά η εικόνα πρόδιδε μια πολύ διαφορετική πραγματικότητα καθώς στο ακροατήριο βρίσκονταν πολλά πρόσωπα από το παλαιό προσωπικό, υπεύθυνα σε μεγάλο βαθμό για τη σημερινή κατάσταση της χώρας». Η θεοδωρακική δήλωση είναι ενδεικτική της στάσης που πρόκειται να κρατήσει η Σεβαστουπόλεως. Το Ποτάμι θα κριτικάρει μεν τη ΝΔ, χωρίς όμως να αμφισβητεί τις μεταρρυθμιστικές προθέσεις του αρχηγού της.

ΟΙ ΔΥΟ ΜΑΧΕΣ. Αυτές τις ημέρες στο επιτελείο του αρχηγού του κόμματος ετοιμάζονται για τις δύο κοινοβουλευτικές μάχες, της Τρίτης και της Τετάρτης. Την πρώτη ημέρα είναι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα και τη δεύτερη η συζήτηση για την Παιδεία. Ολο το προηγούμενο χρονικό διάστημα ο Θεοδωράκης ήταν διαρκώς στα τηλέφωνα. Στην άλλη άκρη της γραμμής βρίσκονταν διακεκριμένοι καθηγητές, όπως οι Δημήτρης Μπερτσιμάς, Γρηγόρης Σηφάκης και Ιωάννης Τσιτσικλής που διετέλεσαν πρόεδροι των Συμβουλίων Διοίκησης των ΑΕΙ και παραιτήθηκαν ή σκοπεύουν να παραιτηθούν. Καταγγέλλοντας με αυτόν τον τρόπο την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι προχωρά στην απαξίωση του θεσμού με την απόφασή της να παραταθεί η θητεία τους –ενώ εκείνοι ζητούσαν να προκηρυχθούν εκλογές για την ανάδειξη νέων συμβουλίων.

Σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες: «Ο Θεοδωράκης ήθελε να έχει μια πλήρη προσωπική εικόνα για τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ στην εκδίωξη αυτών των ανθρώπων από τις θέσεις τους». Για να κινηθεί φυσικά αναλόγως από βήματος του Βουλευτηρίου.

ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ. Σε αυτή τη φάση, πάντως, φαίνεται πως στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του, η επανεκκίνηση των συζητήσεων με το ΠΑΣΟΚ για την ανασυγκρότηση του μεσαίου χώρου βρίσκεται χαμηλά. Παρότι, όπως επισημαίνει στους συνομιλητές του, η πρότασή του προς τη Φώφη Γεννηματά για μια κοινή συνέντευξη Τύπου παραμένει στο τραπέζι. Αυτό που φέρεται να τονίζει είναι ότι συνεχίζει να είναι ανοιχτός στη δημιουργία ενός νέου φορέα στον μεσαίο χώρο. Πάντα όμως με τους όρους που Το Ποτάμι είχε θέσει σε εκείνη την ανοιχτή επιστολή προ εβδομάδων. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει κανένας δίαυλος επικοινωνίας με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Συν τοις άλλοις, οι περισσότεροι παροικούντες τον χώρο σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες εμφανίζονται απαισιόδοξοι για τις προοπτικές του εγχειρήματος συνεργασίας μεταξύ των δύο.

Στο Ποτάμι, βέβαια, απλώς επιρρίπτουν την ευθύνη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Κι ετοιμάζονται για την πρώτη χειμερινή συνεδρίαση της Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων, του ανώτατου συλλογικού οργάνου του κόμματος, στις 13 Νοεμβρίου.