Καταργήσεις και συγχωνεύσεις αστυνομικών τμημάτων και υπηρεσιών προκειμένου να εξοικονομηθούν δυνάμεις ώστε να ενισχυθεί η αστυνόμευση και να κινητοποιηθούν περισσότεροι αστυνομικοί στον δρόμο, προβλέπει το νέο οργανόγραμμα της ΕΛ.ΑΣ. που ολοκληρώθηκε και παρουσιάσθηκε χθες από την πολιτική και φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Με δεδομένο το δημοσιονομικό ασφυκτικό πλαίσιο, τη μείωση ανθρώπινου δυναμικού και τις ελλείψεις σε σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό με το νέο πλάνο της αναδιάρθρωσης – αναδιάταξης των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., γίνεται προσπάθεια νοικοκυρέματος, αξιοποίησης προσωπικού, μείωσης δαπανών και εξεύρεσης πόρων.

Το «σχέδιο Καλλικράτης»

Το νέο σχέδιο που παρουσιάσθηκε χθες προβλέπει την κατάργηση 258 αυτοτελών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. –από τις 1.206 αυτοτελείς υπηρεσίες θα μείνουν 948 -, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 4.289 οργανικών θέσεων αστυνομικών που αναμένεται να ενισχύσουν την αστυνόμευση στους δρόμους των πόλεων. Πρόκειται για σχέδιο τύπου Καλλικράτης στην ΕΛ.ΑΣ. καθώς μια από της βασικές του αρχές είναι η ίδρυση σε κάθε καλλικρατικό δήμο τουλάχιστον ενός αστυνομικού τμήματος, με εξαίρεση τους μεγάλους δήμους (Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων κ.λπ.).

Αν τελικά υλοποιηθεί, εκτιμάται ότι θα προκύψει μείωση κατά 21% του συνολικού αριθμού των περιφερειακών υπηρεσιών, εξοικονόμηση οργανικών θέσεων 12,7% και το σημαντικότερο μείωση 10% των καταβαλλόμενων μισθωμάτων, χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα λειτουργίας των υπηρεσιών που συγχωνεύονται.

Πετούσαν 350.000 σε ενοίκια

Μια εικόνα – παράδειγμα της αλόγιστης σπατάλης αποκαλύφθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου καθώς τα τελευταία περίπου τέσσερα χρόνια η ΕΛ.ΑΣ. πλήρωνε ενοίκια ύψους 350.000 ευρώ για 18 αστυνομικούς σταθμούς που στην ουσία δεν χρησιμοποιούνταν. Ακόμα αναφέρθηκε ότι υπήρχαν τμήματα με 10 και 12 υπαλλήλους που υποτίθεται ότι λειτουργούσαν, χωρίς καμία αποτελεσματικότητα. Από τη συγχώνευση δεν γλίτωσε η Αττική καθώς από τα 246 τμήματα θα μείνουν τα 188. Αντίθετα θα διατηρηθούν ως έχουν υπηρεσίες και αστυνομικοί σταθμοί σε νησιωτικές ή απομακρυσμένες περιοχές λόγω των ιδιαίτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

«Θα κατέβει ο Νταβέλης;»

Η συγχώνευση των διασκορπισμένων αστυνομικών τμημάτων που συνεπάγεται και κατακερματισμό δυνάμεων αποτελεί σημείο τριβής όχι μόνο σε τοπικούς φορείς αλλά και με πολίτες που προτιμούν να έχουν στη γειτονιά τους έστω κι ένα αποδυναμωμένο τμήμα. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που περιέγραψε με χιούμορ ο αναπληρωτής υπουργός για πρώην συνάδελφό του που το σπίτι του είναι στου Παπάγου: «Ξέρεις, είναι κοντά στο βουνό» του είπε, και ο Τόσκας απάντησε «γιατί θα κατέβει ο Νταβέλης από κει;».

Φύλαξη και «ορντινάντσες»

Το μεγάλο αγκάθι παραμένει η μείωση των αστυνομικών που υπηρετούν στους επισήμους. Τα τηλέφωνα βουίζουν είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέροντας ότι οι αντιδράσεις είναι πολλές, «αλλά εμείς θα προχωρήσουμε».

Στόχος είναι οι 700 αστυνομικοί που θα αποδεσμευθούν από τους επισήμους να ενισχύσουν 30 ΟΠΚΕ (Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας) στην Αττική.

Τόσο ο αναπληρωτής υπουργός όσο και ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Αναγνωστάκης επανέλαβαν ότι «ο αστυνομικός δεν είναι ορντινάντσα κανενός». Πρόσθεσαν ότι ήδη υπάρχει η πολιτική κατεύθυνση και αποδοχή της φυσικής ηγεσίας για μια δεξαμενή που θα στέλνει υπηρεσία τον αστυνομικό ή την αστυνομικό που πρέπει να φυλάξει το πρόσωπο και όχι να επιλέγει το πρόσωπο τη φρουρά του.

Γενικότερα, το σοβαρότατο ζήτημα αναδιοργάνωσης και ορθολογικής κατανομής του δυναμικού στην ΕΛ.ΑΣ. σέρνεται εδώ και τουλάχιστον είκοσι χρόνια, αφού κάπου μπλοκάρει και βραχυκυκλώνεται. Αυτή την φορά ωστόσο, ειπώθηκε στην παρουσίαση, υπάρχει η πολιτική βούληση για να υλοποιηθεί και να μη μείνει στα χαρτιά και στα συρτάρια.