Ο Αρχιεπίσκοπος –όπως η συντριπτική πλειονότητα της Ιεραρχίας –είναι θυμωμένος με την στάση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για το θέμα των Θρησκευτικών. Αυτό φάνηκε και από τη δήλωσή του την Τρίτη. Ομως όσα υποστήριξε ο Φίλης το βράδυ της Τρίτης, πως η Εκκλησία ήταν απούσα στην Αντίσταση την περίοδο της Κατοχής, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής του Αρχιεπισκόπου.

Ο Ιερώνυμος απάντησε άμεσα στην πρόκληση του Φίλη με τον δικό του τρόπο: χρησιμοποίησε ντοκουμέντα και εκμεταλλεύτηκε ένα πεδίο που γνωρίζει πολύ καλά. Παρά τα αυξημένα καθήκοντά του, μελετάει συνεχώς την Ιστορία και γράφει βιβλία για την Ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αλλωστε οι σπουδές του είναι συναφείς (Τμήμα Αρχαιολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή) με το αντικείμενο της Ιστορίας. Ο Ιερώνυμος έστειλε χθες στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση τον τόμο που εκδόθηκε το 2001 από την Εκκλησία της Ελλάδος με τίτλο «Μνήμες και Μαρτυρίες από το ’40 και την Κατοχή».

Στην επιστολή του προς τον Βούτση, αναφέρει ότι «ο τόμος περιέχει συγκλονιστικά ιστορικά στοιχεία για την Αντίσταση της Εκκλησίας μας την περίοδο της Κατοχής της πατρίδας μας και την προσφορά αυτής προς το Εθνος και τον λαό μας. Αφιερώνεται δε στη μνήμη των εθνομαρτύρων κληρικών που έδωσαν το αίμα τους για την ιερή πίστη και τα ιδανικά των Ελλήνων και την Ελλάδα μας».

Μάλιστα, ο Ιερώνυμος παρακαλεί ιδιαιτέρως τον Βούτση να ενημερώσει τη Βουλή για την έκδοση. Ο τόμος περιέχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό με τη δράση πολλών ιεραρχών και κληρικών στην Εθνική Αντίσταση.

Πιο κάτω στην επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος γίνεται ιδιαίτερα αιχμηρός βάζοντας στο στόχαστρο τον Φίλη: «Μέσα στον χρόνο ο λόγος της αλήθειας υπερισχύει πάντα στη συλλογική μνήμη αλλά και στη χάραξη της πορείας του Εθνους μας έναντι των ανιστόρητων, συμπλεγματικών και προσβλητικών εν τέλει για την ίδια την κοινωνία μας απόψεων που μάλλον χωρίς συναίσθηση ατυχώς εκφέρονται» σημειώνει.

Αλλά ο υπουργός επιμένει…

Ο Φίλης στο μεταξύ επιμένει στις απόψεις του. Αργά χθες το βράδυ δήλωσε πως αναφέρθηκε σε δύο περιόδους –χούντα και Κατοχή –και «στον αρνητικό ρόλο που διαδραμάτισαν κορυφαίοι παράγοντες της επίσημης Εκκλησίας. Τα γεγονότα έχουν καταγραφεί στην Ιστορία και στη λαϊκή συνείδηση. Δεν χρειάζεται να αναλωθούμε σε μία ιδεολογική αντιπαράθεση για το παρελθόν». Λέει ακόμη πως το ζητούμενο είναι «να βρούμε σημεία συνεννόησης» και καταλήγει λέγοντας πως το υπουργείο Παιδείας βλέπει μπροστά.

Επιστολή του Πατρών

Πάντως, οι αντιδράσεις ιεραρχών συνεχίζονται. Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό έστειλε και ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος. «Γιατί τόσο μένος κ. Πρωθυπουργέ εναντίον της Ορθοδόξου Εκκλησίας; Τι κακό έπραξε η ορθόδοξη πίστη;» ρωτάει ο Χρυσόστομος και παρακαλεί τον Τσίπρα να ανακαλέσει στην τάξη τον Φίλη.