Τέτοιες ηρωικές στιγμές των αγώνων του ελληνικού λαού προφανώς δεν σηκώνουν ίχνος χιούμορ ώστε να έγραφα για τον «κόκκινο» Πάκη που πάει σε κάθε αντιγερμανική εκδήλωση μνήμης ανά την επικράτεια. Το αντίθετο. Οφείλω να υπογραμμίσω ότι για πρώτη φορά στη νεότερη πολιτική ιστορία Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε τη Νίκαια για να τιμήσει τη μνήμη των 72 χρόνων από το Μπλόκο της Κοκκινιάς, όταν εκατοντάδες Ελληνες εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς ως αντίποινα για τη μάχη στην περιοχή.

Η επίσημη εκδήλωση φιλοξενήθηκε στην Πλατεία 17ης Αυγούστου ’44 –τότε έγινε το Μπλόκο –και ο Προκόπης Παυλόπουλος έκλινε την κεφαλή στο σημείο που οι δυνάμεις Κατοχής σκότωσαν νέους και νέες που αντιστέκονταν στους ναζιστές. Δεν ήταν απλώς θεσμική η παρουσία του εκεί, λίγα χιλιόμετρα από το όμορο Κερατσίνι όπου δολοφονήθηκε από χρυσαυγίτες ο Παύλος Φύσσας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στη μαρμάρινη πλάκα – αφιέρωμα στον 16χρονο Αθανάσιο Κ. Χαμπιλίδη που σκοτώθηκε από γερμανικές σφαίρες στις 24 Σεπτεμβρίου 1944 στο κτίριο της ΧΑΝ (Θείρων και Κασταμονής) και πριν από τον σύντομο χαιρετισμό του παρακολούθησε το ιστορικό της ημέρας από τον δήμαρχο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργο Ιωακειμίδη.

Στη συνέχεια στον ιερό χώρο της Μάντρας Μπλόκου Κοκκινιάς (Ηλιουπόλεως και Κιλικίας) πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Ο Πειραιάς, από την προσφυγιά στην Αντίσταση» με ομιλητές τους Νίκο Μπελαβίλα, αναπληρωτή καθηγητή ΕΜΠ και Ελένη Κυραμαργιού, ιστορικό του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών που συντόνισε ο υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη Τάσος Σακελλαρόπουλος.