Δεν είναι είδηση ότι ο ΣΕΒ διατηρεί καλές σχέσεις με την κυβέρνηση, ούτε ότι σημαντικοί επιχειρηματίες έχουν εδώ και καιρό ρίξει γέφυρες επικοινωνίας με το Μέγαρο Μαξίμου. Αλλά πρώτη φορά βλέπω τον ΣΕΒ να αυτολογοκρίνεται και να ανακαλεί δελτίο που κάνει σκληρή κριτική στον Πρωθυπουργό!

Συνέβη όμως και αυτό. Σε μια πρωτοφανή κίνηση ο ΣΕΒ υποχρεώθηκε χθες να αποσύρει εσπευσμένα το ιδιαίτερα αιχμηρό προς τον Πρωθυπουργό εβδομαδιαίο του δελτίο και να το αντικαταστήσει με άλλο, λιγότερο δηλητηριώδες και πιο στρογγυλεμένο.

Δεν ξέρω αν υπήρξαν έξωθεν παρεμβάσεις ή αναταραχή στο εσωτερικό του συνδέσμου όταν έγινε αντιληπτό ότι η κριτική ξεπερνά τα όρια που θα επιθυμούσε η διοίκηση του ΣΕΒ, δημιουργώντας τυχόν παρερμηνείες, πόσω μάλλον όταν ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. Ξέρω όμως αυτό που αρχικά διάβασα.

«Ρομπέν των Δασών»

Το πρώτο δελτίο λοιπόν του ΣΕΒ, με αφορμή τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, χαρακτήριζε μεταξύ άλλων τον Πρωθυπουργό «άλλο Ρομπέν των Δασών που αναλαμβάνει να μοιράσει τα λεφτά των αδειών για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών».

Στο νέο δελτίο που εστάλη ως ορθή επανάληψη με επίσημη δικαιολογία ότι το πρώτο ήταν ένα «αρχικό σχέδιο», η επίμαχη αναφορά όπως και άλλες λέξεις και φράσεις, που αποδίδονταν ευθέως στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού, έχουν εξαφανιστεί. Τα περί «Ρομπέν των Δασών» άλλαξαν σε «διαδικασία κατάφωρης παραβίασης της οικονομικής και επιχειρηματικής ελευθερίας στη λειτουργία των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών», ενώ λέξεις όπως «ακατάσχετη παροχολογία» ψαλιδίστηκαν σε «παροχές».

Το ψαλίδι είχε χθες (κι άλλη) δουλειά. Απαλείφθηκε λόγου χάρη εντελώς η φράση ότι «τέτοιο οικονομικό σύστημα δεν απαντάται πουθενά στον κόσμο», αλλά και το «ο Πρωθυπουργός υπερθεμάτισε από υπερβάλλοντα ιδεολογικό ενθουσιασμό και όχι μετά λόγου γνώσεως», στο σημείο όπου ο ΣΕΒ ασκεί κριτική στην άποψη Τσίπρα ότι «η αύξηση των μισθών και η αναδιανομή εισοδημάτων υπέρ του κόσμου της εργασίας είναι προϋπόθεση της ανάπτυξης και όχι αποτέλεσμά της».

Κριτική για τη Θεσσαλονίκη

Κόπηκε επίσης ένα ολόκληρο τμήμα που συνέκρινε τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ με της ΝΔ για την ανάπτυξη με αφορμή τις ομιλίες Τσίπρα και Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, αν και το νέο κείμενο συνεχίζει να κινείται στη φιλοσοφία σύγκρισης των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού («κρατισμός», «υπερφορολόγηση», αντιαναπτυξιακή πολιτική) και των αντίστοιχων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (αναπτυξιακά κίνητρα, μείωση δημόσιων δαπανών, μείωση φόρων). Ενδιαφέρον μάλιστα έχει ότι καταλήγει με τη φράση «όπως και στην πολιτική, έτσι και στην οικονομία, αδιέξοδα δεν υπάρχουν». Τα συμπεράσματα δικά σας.