Το σκηνικό στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ δεν εξυπηρετούσε μόνο τις ανάγκες του τηλεσκηνοθέτη αλλά ενδεχομένως και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο αρχηγός δεν βρισκόταν πια ανάμεσα σε εκπροσώπους και συνεργάτες, οι οποίοι θα συνεισέφεραν στην προσπάθεια σπρώχνοντας αθόρυβα προς τον ομιλητή και κάποιο διευκρινιστικό σημείωμα –ο Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Μακάριος Λαζαρίδης παρέμεναν σε απόσταση και παρακολουθούσαν από την άλλη πλευρά του νέου ντεκόρ. Η εικόνα αναδείκνυε έναν αυτόνομο ρόλο του προέδρου της ΝΔ, χωρίς σκιές ή άλλες φιγούρες να παρεμβάλλονται στο δικό του πλάνο.

Η προεδρική αυτονομία στο Βελλίδειο δεν προέκυψε μέσα από την αναζήτηση μιας πρωτοτυπίας στην παρέμβαση ή ενός λίφτινγκ για την πρεμιέρα Μητσοτάκη στη Διεθνή Εκθεση. Αντιθέτως, δείχνει να λειτουργεί συμβολικά και να υπηρετεί ένα νέο πολιτικό σχέδιο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Καταγράφεται και μετά τη ΔΕΘ, με την αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ, η οποία δεν φαίνεται να ταυτίζεται με την τρέχουσα πολιτική ατζέντα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά ασχολείται με την Παιδεία, δεν ακολουθεί τις εξελίξεις στην υπόθεση Καλογρίτσα και Τράπεζας Αττικής –αυτές μπορούν να σχολιαστούν μέσα από τις ανακοινώσεις του κόμματος και των στελεχών. Ετοιμάζει τη δική του πορεία προς τον λαό, με την πεποίθηση ότι το κλίμα που διαμορφώνεται στην ελληνική κοινωνία ξεπερνά τα όρια και τη δυναμική μιας μονομαχίας του με τον Αλέξη Τσίπρα. Συμπορεύεται με τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά δεν τους αγκαλιάζει.

Πρόκειται για εικόνα που επιτρέπει την εκτίμηση ότι ο νέος αρχηγός δεν επιθυμεί να ταυτίζεται με το παλαιό σκηνικό, εντός και εκτός κόμματος. Στη βάση αυτή, ο Καλογρίτσας, η Τράπεζα Αττικής, ακόμη και ο Τσίπρας εκπροσωπούν ή συνδέονται με καταστάσεις που έρχονται από το παρελθόν. Δεν είναι μια νέα ανάγνωση των εξελίξεων από την πλευρά του. Την θεωρεί εξίσου σημαντική με την εκλογή του και την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για το τιμόνι της ΝΔ έναν χρόνο νωρίτερα –και την υπενθυμίζει ως επέτειο. Είναι επίσης μια κίνηση που ανέδειξε τη δική του αυτονομία και έναν απογαλακτισμό, μια αναγκαία απομάκρυνση από τη γονική και οικογενειακή μέριμνα.

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ. Το πλάνο Μητσοτάκη προφανώς προκαλεί παρενέργειες και την εντύπωση στο γαλάζιο στρατόπεδο ότι το κόμμα λειτουργεί με χρονοκαθυστέρηση, ιδίως σε θέματα που θα δικαιολογούσαν άμεσες και σκληρές αντιδράσεις. Η ΝΔ, για παράδειγμα, έδειξε να αφυπνίζεται την επομένη για την πειθαρχική καταδίκη του εισαγγελέα Ντογιάκου ή για τα βοσκοτόπια της Ιθάκης που εγγυώνται την πλειοδοσία Καλογρίτσα. Οι κομματικές ανακοινώσεις ήρθαν με καθυστέρηση που δεν οφείλεται σε μια αρχική υποτίμηση των γεγονότων. Απεναντίας, η ΝΔ δεν βιάστηκε να πάρει θέση, έπειτα από σχετικές διαβουλεύσεις στο γαλάζιο επιτελείο. Κρίθηκε σκόπιμο η φωτιά να φουντώσει από άλλους πριν από την εμπρηστική συμβολή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με το ίδιο σκεπτικό, άλλωστε, δεν προκρίνεται τουλάχιστον σε αυτή τη φάση και η στοχοποίηση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Πάππα μέσω της υποβολής μιας πρότασης μομφής, ενώ γενικότερα για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών στην Πειραιώς θα αναμείνουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας πριν οριστικοποιήσουν το δικό τους σχέδιο αντίδρασης.

Το νέο πλάνο υπηρετήθηκε στη ΔΕΘ και στις εσωκομματικές παραμέτρους. Το μήνυμα Μητσοτάκη ότι θα κυβερνήσει με τους «άριστους» που βρίσκονται τόσο εκτός Βουλής όσο και εκτός ΝΔ είχε ως αποδέκτη την κοινωνία, αλλά ακούστηκε ηχηρότερο στους γαλάζιους διαδρόμους. Ακόμη και οι αναφορές στους προκατόχους του επιτρέπουν ερμηνείες που δεν ικανοποιούν τα συστήματα των καραμανλικών και των σαμαρικών.

Οι χαμηλοί τόνοι για την υπόθεση Γεωργίου/ΕΛΣΤΑΤ συνοδεύτηκαν από την επισήμανση ότι ο ίδιος δεν θέλει μια Ελλάδα, η οποία θα είναι «ένα απέραντο δικαστήριο για το χθες». Καταγράφηκε ως έμμεση αποδοκιμασία της δικαστικής δίωξης του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, όπως και ως σύσταση προς την Παναγή Κυριακού και τους καραμανλικούς ότι η όλη συζήτηση για το χρέος «είναι άγονη». Παράλληλα, στον κύκλο των σαμαρικών άφησε δυσάρεστη γεύση η φιλοδοξία που εξέφρασε δημόσια ο Κυριάκος Μητσοτάκης «να μη γίνει άλλος ένας πρωθυπουργός σε μια αλυσίδα μνημονιακών πρωθυπουργών, που δεν θα μπορέσει να δώσει μία οριστική λύση στο πρόβλημα της χώρας». Στην ομάδα αυτή, πάντως, συμπεριλαμβάνει χωρίς επιφύλαξη και τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο –πέραν της καταγγελίας για ανικανότητα –θα συνδέει όλο και περισσότερο με τα μνημονιακά αδιέξοδα.

ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ. Μια δική του ατζέντα, η οποία θα λειτουργεί ανεξάρτητα από τα τρέχοντα θέματα και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, θα επιδιώξει να αναδείξει ο πρόεδρος της ΝΔ και στο ευρύτερο πλαίσιο της πολιτικής σύγκρουσης. Το νέο σχέδιο βασίζεται στα φρέσκα δημοσκοπικά ευρήματα και στους δείκτες για τις αντοχές της κοινωνίας. Στην Πειραιώς αντιλαμβάνονται ότι και τα λαϊκά στρώματα που είχαν στηρίξει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται πλέον σε σημείο βρασμού –και ο Κυριάκος πρέπει να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τον μεγάλο θυμό. Η τελευταία δημοσκόπηση της Marc που δείχνει ότι το 83,3% κρίνει αρνητικά την πορεία της κυβέρνησης Τσίπρα και της χώρας, βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο γραφείο του Τάκη Θεοδωρικάκου. Ο σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του προέδρου της ΝΔ και εκ των βασικών εμπνευστών της αλλαγής τηλεοπτικού σκηνικού στη Θεσσαλονίκη προκρίνει και αλλαγή γηπέδου στην πολιτική αντιπαράθεση, με στόχο το κόμμα να διαμορφώσει και να καθοδηγήσει τις εξελίξεις.

Στη βάση αυτή, ήδη έχει αποφασισθεί και ανοίγει άμεσα ένας μεγάλος κύκλος προεδρικών εξορμήσεων για την προσέγγιση των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και για να λειτουργήσει ως αντίβαρο σε έναν Πρωθυπουργό που «θα βρίσκεται αποκλεισμένος στον γυάλινο πύργο του Μαξίμου». Με αφετηρία την προσεχή Τρίτη από το Λαύριο που επιλέχθηκε ως περιοχή με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, η εκστρατεία Μητσοτάκη θα συνεχιστεί το επόμενο Σαββατοκύριακο στην Πελοπόννησο, κατά τον αρχικό προγραμματισμό σε Ναύπλιο και Αργος. Ενδιαμέσως, την Τετάρτη θα δώσει στην Ολομέλεια της Βουλής το προσωπικό στίγμα του για την Παιδεία, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα προνομιακός χώρος για σκληρή σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η πολυδιαφημισμένη «συμφωνία αλήθειας», με δεσμεύσεις για φοροελαφρύνσεις και νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό, θα βρίσκεται στο επίκεντρο της εξόρμησης, αλλά –με φόντο την υπόθεση Καλογρίτσα –θα δοθεί πλέον έμφαση και στην πλήρη αποδόμηση του «ηθικού πλεονεκτήματος» στο οποίο επένδυε μέχρι πρότινος ο ΣΥΡΙΖΑ. Το νέο αφήγημα ξεπερνά το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» –το γαλάζιο επιτελείο επιδιώκει να εμπεδωθεί η εικόνα ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν αποτελεί εναλλακτική πρόταση, αλλά τη μοναδική αξιόπιστη πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο σχεδιασμός περνά και μέσα από έναν γαλάζιο ανασχηματισμό που θα στοχεύει στην ανανέωση του κομματικού επιτελείου, στο πρότυπο που δημιουργούν οι προσθήκες των δύο αναπληρωτών εκπροσώπων Κώστα Κυρανάκη και Σοφίας Ζαχαράκη. Αμεσες αλλαγές δεν αποκλείονται και στην ομάδα των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων (πριν από την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, στις αρχές Οκτωβρίου), καθώς επαναξιολογείται η αποτελεσματικότητα των Νίκου Δένδια, Γιάννη Βρούτση και Νίκης Κεραμέως.

ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ Η ΟΝΝΕΔ. Εντός του Οκτωβρίου, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να ενισχύσει την αντιπολιτευτική δυναμική και με όχημα την ΟΝΝΕΔ. Το συνέδριο επανασύστασης της γαλάζιας νεολαίας οριστικοποιήθηκε να συγκληθεί στην Αθήνα (21-23/10) και σύμφωνα με κομματικές πηγές, ήδη στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν δηλώσει υποψηφιότητα ως σύνεδροι περισσότεροι από 1.000 νέοι (18-32 ετών) σε πανελλαδικό επίπεδο. Για την ανάδειξη συνέδρων απαιτείται η συλλογή 30 υπογραφών από κάθε ενδιαφερόμενο και, κατά τις ίδιες πηγές, οι συνολικές υπογραφές ξεπερνούν ήδη τις 21.000. Με το νέο σύστημα δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των συνέδρων, ενώ υποψήφιος μπορεί να είναι οποιοσδήποτε, ανεξάρτητα αν ήταν μέλος της ΟΝΝΕΔ ή όχι.

Ως βασικοί υποψήφιοι για τη προεδρία της οργάνωσης, η οποία αποφασίστηκε να ανασυσταθεί μετά το εκλογικό φιάσκο της περασμένης άνοιξης, εμφανίζονται οι Κώστας Δέρβος, Ανδρέας Καρασαρίνης και Θανάσης Βαμβίνης, ενώ η Πειραιώς κινείται με στόχο την έντονη πολιτικοποίηση της διαδικασίας. Στη βάση αυτή, το κεφάλαιο ΟΝΝΕΔ θα έχει κεντρική θέση και στον νέο προγραμματισμό του προέδρου της ΝΔ.