Σχέδιο αντεπίθεσης για να ξεφύγει από το δόκανο της υπόθεσης Καλογρίτσα επιχειρεί να καταστρώσει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς αντιλαμβάνεται πλέον ότι το πόθεν έσχες του εργολάβου υπερθεματιστή για τις τηλεοπτικές άδειες, σε συνδυασμό με τα ανοικτά διαχειριστικά ζητήματα της Τράπεζας Αττικής, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που μπορεί να οδηγήσει σε κυβερνητικά συντρίμμια.

Επειτα από μια εβδομάδα σιωπής και παθητικής αντιμετώπισης της κατάστασης, στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχει σημάνει πλέον συναγερμός, ενώ την επιχείρηση αναστροφής του κλίματος καλείται να χειριστεί ο Νίκος Παππάς, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης ως ενορχηστρωτής του σχεδίου για ένα νέο τηλεοπτικό τοπίο. Ο υπουργός Επικρατείας επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη νωρίτερα από τον Πρωθυπουργό και ήδη από χθες ανέλαβε κεντρικό ρόλο στη γραμμή άμυνας που στήνει η κυβέρνηση, προετοιμάζοντας το έδαφος ακόμη και για μια αναδίπλωση που θα έθετε εκτός αδειών τον Χρήστο Καλογρίτσα. Η προειδοποίησή του ότι «συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις» για την κατακύρωση των τηλεοπτικών αδειών και πως η κυβέρνηση «δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί σε κανέναν από τους τέσσερις υπερθεματιστές ότι θα πάρει την άδεια», κομματικοί παράγοντες εκτιμούν ότι είχε ως βασικό αποδέκτη τον εργολάβο, ο οποίος συνδέεται διαχρονικά με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, δεν αποκλείουν η γραμμή άμυνας και το παιχνίδι με το πόθεν έσχες των τεσσάρων υπερθεματιστών που ξεκίνησε ο υπουργός Επικρατείας να αποβλέπουν στην απορρόφηση των έντονων εσωκομματικών κραδασμών και σε μια προσπάθεια να κερδίσει η κυβέρνηση χρόνο για ανασύνταξη δυνάμεων. Με την εικόνα αυτή, μάλιστα, συνέδεαν τη συντήρηση της οικογενειακής στοχοποίησης του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος προαναγγέλλει πλέον προσφυγές στη Δικαιοσύνη για συκοφαντική επίθεση.

Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι οι εξελίξεις στο τρίπτυχο Καλογρίτσας – Τράπεζα Αττικής – τηλεοπτικές άδειες δημιουργούν ιδιαίτερα πιεστικό κλίμα και προσωπικά για τον Νίκο Παππά. Από αυτή την οπτική, η ενεργοποίηση Παππά ενδέχεται να αναδεικνύει και την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης στην περίπτωση «ναυαγίου» στο ζήτημα των αδειών. Ο ίδιος συντόνισε προχθές τα μεσάνυχτα σύσκεψη στο Μαξίμου για την κυβερνητική γραμμή άμυνας, παρενέβη έπειτα από μία εβδομάδα δημόσια, αφήνοντας μετέωρη την τελική σύνθεση της τετράδας των νέων καναλαρχών, ενώ σήμερα αναμένεται να ενημερώσει τη Βουλή για την εξέλιξη του επίμαχου διαγωνισμού. Ο υπουργός δεν θα περάσει από ανάκριση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αλλά θα παρέμβει στην Ολομέλεια, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Ιάσονα Φωτήλα, ο οποίος χαρακτηρίζει τον διαγωνισμό «φιάσκο». Πέραν του σχεδίου αντεπίθεσης, ένας στριμωγμένος Νίκος Παππάς φαίνεται πως έχει κληθεί να μαζέψει τα σπασμένα που δημιούργησε –τουλάχιστον έτσι ερμηνεύουν την επανεμφάνιση και αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ». Υπό αυτή την έννοια, μια χθεσινή αναφορά του θα μπορούσε να έχει αποδέκτες ακόμη και στο Μέγαρο Μαξίμου: «Ουδείς είναι υπεράνω του νόμου» είπε, ενώ απευθυνόμενος «σε εχθρούς και φίλους» πρόσθεσε πως «κάνουν λάθος εάν νομίζουν ότι η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και ο υπουργός Επικρατείας ασκούν πολιτική Παππά. Η πολιτική είναι κυβερνητική».

Επί της ουσίας, ο Νίκος Παππάς όπως και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος επίσης ενεργοποιήθηκε για την κυβερνητική αντεπίθεση, έσπευσαν χθες να διαμηνύσουν ότι ο έλεγχος του πόθεν έσχες των υπερθεματιστών βρίσκεται σε εξέλιξη και παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνουν αποδεκτές κάποιες από τις ενστάσεις που έχουν υποβληθεί. «Σε κάθε σημείο αυτή η διαδικασία δοκιμάζεται. Μετά τον διάρκειας 15 ημερών έλεγχο θα έχουμε την οριστικοποίηση των υπερθεματιστών, εφόσον καταβληθούν τα χρήματα. Αν δεν είναι εντάξει κάποιος, φεύγει το επόμενο δευτερόλεπτο» υποστήριξε ο αρμόδιος υπουργός, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται, «όπου θα έχουμε νόμιμες άδειες για πρώτη φορά», και ξιφούλκησε για όσα διαδραματίζονταν στην προ ΣΥΡΙΖΑ περίοδο: «Ο διαγωνισμός είχε αλλεπάλληλα φίλτρα, τα οποία οι πολιτικοί μας αντίπαλοι που εξαπολύουν εμετούς, υπερασπιζόμενοι συμφέροντα δικά τους, δεν ομολογούν. Τώρα είμαστε στο στάδιο να εξετάσουμε τις ενστάσεις. Υπάρχει το ενδεχόμενο να μην περάσουν στην επόμενη φάση κάποιοι από τους υπερθεματιστές. Εμείς δεν είμαστε σκιτζήδες. Στην Ελλάδα έχει συντελεστεί αυτά τα χρόνια μια αεροπειρατεία. Πήραν με σκοτεινό τρόπο τον αέρα της χώρας».

Οργισμένος εμφανίστηκε και με την παρουσίαση της υπόθεσης Καλογρίτσα ως Βατοπέδι του ΣΥΡΙΖΑ. «Τους εύχομαι καλή τύχη» απάντησε στους επικριτές, ενώ υποστήριξε ότι «το προηγούμενο τηλεοπτικό καθεστώς της ασυδοσίας παίζει το τελευταίο του χαρτί» και «κάποιοι προσπαθούν να εμπλέξουν στην υπόθεση αυτή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας την παρέμβασή του». «Τους καλώ να συνεχίσουν γιατί κι εμείς θα συνεχίσουμε» ήταν η τελευταία προειδοποίηση.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ. Ως προειδοποίηση, εξάλλου, καταγράφηκε από πολλούς και η αναφορά του στον Γιάννη Στουρνάρα, με φόντο τον έλεγχο στην Τράπεζα Αττικής: «Υπάρχει δήλωση του κ. Στουρνάρα που τα αποσυνδέει όλα τα ζητήματα (σ.σ.: δανειοδότηση Καλογρίτσα, τηλεοπτικές άδειες). Η αφήγηση του παρελθόντος είναι μια πολιτική πράξη και αν καταγράφεται, θα υπάρχει και πολιτική απάντηση. Είναι τραπεζίτης και ήταν υπουργός επί εποχής Σαμαρά. Αν ο καθένας επικεντρώνεται στις δικές του αρμοδιότητες, όλα θα είναι καλά». Πάντως, τα πορίσματα ελέγχου στην Τράπεζα Αττικής βρίσκονται ήδη στη Βουλή και οι δανειοδοτήσεις Καλογρίτσα θα περάσουν από το μικροσκόπιο των βουλευτών.