Μόλις 140 χαρακτήρες, δηλαδή λιγότερες από 20 λέξεις, είναι αρκετές για να χαλάσουν καριέρες, να βάλουν «φωτιές» σε αποδυτήρια, να καταστρέψουν ομάδες. Την εποχή του Ιντερνετ, τα social media κυριαρχούν και στη βιομηχανία του αθλητισμού.

Ωστόσο, όπως συνέβη και με τη διάσπαση του ατόμου που ανακαλύφθηκε για να προσφέρει μια ακόμη πηγή ενέργειας, αλλά χρησιμοποιήθηκε και για πυρηνικές βόμβες, έτσι και τα social media μπορεί να δημιουργήθηκαν για καλό, αλλά ανάλογα με τη χρήση τους μπορεί να προξενήσουν κακό στον χρήστη τους. Στον αθλητισμό είναι πάμπολλα τα παραδείγματα που αθλητές και αθλήτριες, είτε από αφέλεια είτε από ανωριμότητα είτε από οργή, έχουν κάνει λανθασμένη χρήση τους και βρέθηκαν εκτεθειμένοι.

Πρόσφατο είναι το περιστατικό με τον Χρήστο Αραβίδη της ΑΕΚ, ο οποίος ενοχλημένος από τον τρόπο με τον οποίο (δεν) τον χρησιμοποιεί ο Τιμούρ Κετσπάγια έβγαλε την οργή του στο facebook. «Προτιμώ τα παιχνίδια που γίνονται μέσα στο γήπεδο. Οχι αυτά που γίνονται πίσω από την πλάτη μου. Η πιο μεγάλη τέχνη είναι να ξέρεις να αποχωρείς την κατάλληλη στιγμή. Και συνήθως η έξοδος βρίσκεται εκεί που ήταν η είσοδος. Τόσο πιο δυνατός απ’ όσο νομίζεις» έγραψε και προκλήθηκαν έντονες αναταράξεις στα αποδυτήρια της ΑΕΚ. Αργότερα υποχρεώθηκε να ανασκευάσει και να κεράσει ένα δείπνο τους συμπαίκτες του προκειμένου να αναστραφεί το κλίμα και να επανέλθουν οι Κιτρινόμαυροι σε ήρεμο λιμάνι.

Εστω κι έτσι ο Αραβίδης δεν πλήρωσε ακριβά την παρορμητικότητά του. Με αποκλεισμό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου πλήρωσε η Βούλα Παπαχρήστου το ρατσιστικό χιούμορ που είχε κάνει λίγο πριν λάβει μέρος στους Αγώνες. Από το Λονδίνο εκδιώχθηκε τότε και ο ελβετός ποδοσφαιριστής Μισέλ Μοργκανέλα, όταν μετά τον αγώνα της εθνικής ομάδας της χώρας του με την Νότια Κορέα έγραψε στο twitter ένα υβριστικό για τους Νοτιοκορεάτες μήνυμα. Ο Ελβετός ζήτησε συγγνώμη μόλις κατάλαβε τι σάλος δημιουργήθηκε, διέγραψε όλα τα tweets αλλά και η Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας του τον διέγραψε από τη λίστα της αποστολής.

Πολλή σκόνη σήκωσε το καλοκαίρι το μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού Κωνσταντίνος Λαΐφης εξαιτίας παλαιότερων αναρτήσεών του που ανακαλύφθηκαν από τα media. Πριν από έξι χρόνια, μετά τη νίκη 3-2 του Παναθηναϊκού επί της Ρόμα, είχε αναρτήσει στο facebook το σύνθημα «Ελλάς, Ευρώπη, Παναθηναϊκός» και ακολούθως μερικά… γαλλικά για τον Ολυμπιακό. Ο νεαρός ισχυρίστηκε πως ο λογαριασμός ήταν εξαδέλφου του και έφυγε δανεικός στο Βέλγιο.

Στο παρελθόν σάλο έχουν προκαλέσει ανάρτηση του Κλάους Αθανασιάδη στο Instargam. Ο επιθετικός του ΠΑΟΚ ανέβασε φωτογραφία μπλούζας που είχε στάμπα τον Γιώργο Παπαδόπουλο και λεζάντα «Πού ‘σαι ρε Παπαδόπουλε; Τρομερόοοος». Λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση του συμβάντος από τα μίντια, ο Στέφανος Αθανασιάδης υποστήριξε ότι δεν του ανήκει η σελίδα.

Τα εν οίκω κατά λάθος εν δήμω!

Στο μάτι των οπαδών της Αστον Βίλα είχε μπει ο Τζόλεον Λέσκοτ με μια φωτογραφία που πόσταρε στο twitter. O άσος της ΑΕΚ μετά τον διασυρμό της ομάδας του με 6-0 από τη Λίβερπουλ ανήρτησε τη φωτογραφία μιας Mercedes αξίας 120.000 λιρών και δέχθηκε ομαδική επίθεση από τους οπαδούς της Βίλα.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που ο αθλητής έχει εκτεθεί λόγω ανωριμότητας. Δεν θα ξεχαστεί πότε η γκάφα που έκανε φέτος ο Ντρέιμοντ Γκριν. Ο άσος των Ουόριορς μπέρδεψε τις λειτουργίες του snapchat και αντί να στείλει μια φωτογραφία στο inbox την κοινοποίησε και όλος ο κόσμος είδε τον ανδρισμό του.