Ποιος κινεί τα νήματα στο ποδόσφαιρο; Πολλοί αναρωτήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Αγγλία ποιος είναι τελικά το αφεντικό στο αγαπημένο άθλημα, μετά την ανεξέλεγκτη δράση των ατζέντηδων των ποδοσφαιριστών.

Η πρόσφατη ανοίκεια επίθεση του Ρώσου Ντμίτρι Σέλουκ στον κορυφαίο προπονητή του κόσμου Πεπ Γκουαρντιόλα που ήρθε να προστεθεί σε παρόμοιες επιθέσεις του συναδέλφου του Μίνο Ραϊόλα προς πάσα κατεύθυνση έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου στους συλλόγους.

Κοινός παρονομαστής της δράσης των μεγαλοατζέντηδων που αυτή τη στιγμή κινούν τα νήματα στις μεταγραφές των κορυφαίων ομάδων του κόσμου είναι η απληστία.

Με αιτιολογικό πως προασπίζουν τα συμφέροντα των πελατών τους, οι ατζέντηδες δρουν ως αρπακτικά κερδίζοντας εκατομμύρια τόσο από τους ποδοσφαιριστές όσο και από τους συλλόγους.

Ο Ντμίτρι Σέλουκ στόλισε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς τον Γκουαρντιόλα, τον οποίον ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε μικρό προπονητή δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «τη δουλειά του θα μπορούσε να κάνει και ο παππούς μου»! Του απέδωσε επίσης αμοραλισμό και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Γιατί όλα αυτά; Επειδή ο Πεπ τόλμησε να αντιδράσει στην πρώτη επίθεση του Ρώσου, μετά τον αποκλεισμό του πελάτη του Γιάγια Τουρέ από τη λίστα με τους παίκτες που θα αγωνίζονται στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι ξεκαθάρισε στον Σέλουκ πως αν δεν ζητήσει συγγνώμη, ο Τουρέ θα βλέπει τα παιχνίδια από την εξέδρα.

Πριν εξαπολύσει την επίθεση για να υπερασπιστεί το ακριβότερο στολίδι του στέμματός του, ο Σέλουκ ξέχασε κάτι πολύ σημαντικό: πως ο Γιάγια Τουρέ είναι 33 ετών και δεν είναι πια η φίρμα της Σίτι, όπως τα χρόνια που αναστάτωνε το Μάντσεστερ γιατί δεν του έκοβαν τούρτα στα γενέθλιά του.

Ο Σέλουκ και ο κάθε ατζέντης έχουν κάθε λόγο να συμπεριφέρονται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Τα χρήματα που κερδίζουν από τις μεταγραφές είναι πλέον εκατοντάδες εκατομμύρια.

Μόνο στην Αγγλία, από την 1η Οκτωβρίου 2014 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2015 οι ατζέντηδες κέρδισαν από τις μεταγραφές το ποσό των 135 εκατ. ευρώ.

Τη φετινή σεζόν τα κέρδη τους αναμένεται να αγγίξουν τα 200 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των συμφωνιών που έκλεισε ο ιταλικής καταγωγής ολλανδός ατζέντης Μίνο Ραϊόλα.

Το μερίδιο που πήρε από την πίτα της μεταγραφής του Πολ Πογκμπά από τη Γιουβέντους στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προκάλεσε και τον πιο απαθή. Από τα 103,5 εκατ. ευρώ που κόστισε η μετακίνηση έβαλε στην τσέπη του τα 23,3 εκατ. ευρώ. Εχοντας αγοράσει δικαιώματα από το συμβόλαιο του Πογκμπά την εποχή που ο Γάλλος αναζητούσε τρόπο να βγει στην επιφάνεια, ο Ραϊόλα έφθασε στο σημείο να εκβιάζει τις πλουσιότερες ομάδες του κόσμου, αν δεν του ικανοποιούσαν τα αιτήματα.

Η Γιουνάιτεντ αναγκάστηκε να του δώσει συνολικά 30 εκατ. ευρώ ως προμήθεια για να φέρει στο Ολντ Τράφορντ δύο ακόμα παίκτες με τους οποίους συνεργάζεται, τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και τον Χένριχ Μιχιταριάν.

Μπροστά στον Ραϊόλα, ο Σέλουκ μοιάζει με παιδάκι του νηπιαγωγείου.

Φυσικά έχει επιτεθεί στον Γκουαρντιόλα υπερασπιζόμενος τον Ιμπραΐμοβιτς τον έναν χρόνο που αγωνίστηκε στην Μπαρτσελόνα και δεν διστάζει να δηλώσει δημόσια πως τον απεχθάνεται.

Ο πιο πρόσφατος εχθρός του είναι ο Γιούργκεν Κλοπ γιατί έδιωξε κακήν κακώς τον –επίσης πελάτη του –Μάριο Μπαλοτέλι από τη Λίβερπουλ.

Ο Ολλανδός χαρακτήρισε τον Κλοπ «σκατό» ενώ υποβάθμισε τις ικανότητές του ως προπονητή, όπως έκανε ο Σέλουκ με τον Γκουαρντιόλα.

Ο ΤΖΕΝΤΛΕΜΑΝ ΖΟΡΖΕ ΜΕΝΤΕΣ. Από τη συμπεριφορά των δύο ατζέντηδων καταλαβαίνει κανείς γιατί ο Πορτογάλος Ζόρζε Μέντες θεωρείται ο κορυφαίος και πλουσιότερος όλων.

Ο Μέντες με πελάτες μερικούς από τους διασημότερους παίκτες στον κόσμο, με πρώτο απ’ όλους τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ποτέ δεν θα τολμούσε να προσβάλει προπονητή δημόσια. Ακόμα κι όταν παίκτες του όπως ο Χάμες, ο Ντιέγκο Κόστα και ο Ντι Μαρία τέθηκαν από τις ομάδες τους στο περιθώριο, ο Μέντες κινήθηκε παρασκηνιακά για να βρεθεί λύση.

Η αλήθεια πάντως είναι πως ένα μεγάλο μέρος της δύναμης του ποδοσφαίρου έχει βρεθεί στα χέρια των ατζέντηδων με τη FIFA να αναζητεί τρόπους ώστε να την περιορίσει στο ελάχιστο.