«Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι θα κάνει τα πάντα για να ανανεώσει την κυβέρνηση». Με αυτόν τον τίτλο το αμερικανικό περιοδικό «Vogue» παρουσιάζει τον Ρέντσι, ο οποίος στα τέλη Νοεμβρίου δίνει τη μάχη με ένα δημοψήφισμα για συνταγματικές αλλαγές. Εκεί που συνήθως διάσημα μοντέλα απλώνουν τα πόδια τους, ο 41χρονος πολιτικός φωτογραφίζεται από την Αν Λίμποβιτς στην κουζίνα του πατρικού του σπιτιού στη Φλωρεντία και αποκαλύπτει προσωπικές ιστορίες.

O Ματέο Ρέντσι κινείται συνεχώς. Δεν κάθεται ήσυχος. Στη διάρκεια μιας φωτογράφισης πέρυσι ο φωτογράφος Αλεξ Ματζόλι παραπονέθηκε ότι «το μοναδικό άλλο άτομο που με έχει δυσκολέψει όσο ο Ρέντσι είναι η Ριάνα!». Στις συναντήσεις του είναι γνωστό πως κουνά συνέχεια νευρικά τα πόδια και τα χέρια του, και οι φίλοι του λένε ότι τίποτα δεν τον εκνευρίζει τόσο όσο το να χάνει χρόνο. Την ανυπομονησία του ιταλού πρωθυπουργού παρατήρησε και ο δημοσιογράφος που έκανε το προφίλ του για τη «Vogue».

Παρατήρησε επίσης το έντονο χρυσό – δαμασκηνί της ταπετσαρίας με την οποία είναι διακοσμημένο το πρωθυπουργικό γραφείο. Οταν συνεχάρη τον Ρέντσι, εκείνος το χαρακτήρισε «αηδιαστικό». Διευκρίνισε ότι ήταν επιλογή του Μπερλουσκόνι ο οποίος είχε πληρώσει από την τσέπη του και τώρα ο πρωθυπουργός δεν έχει χρήματα για διακοσμήσεις. Μάλιστα ο Ρέντσι κάνει και μια μίμηση του Καβαλιέρε χρησιμοποιώντας την προφορά του Μιλάνου: «Κοίτα πόσο όμορφο. Το πλήρωσα όλο μόνος μου». Η προσωπική του πινελιά ήταν μια βαλσαμωμένη κουκουβάγια, στο κέντρο του δωματίου. Γιατί; «Για να μου θυμίζει ότι οι εχθροί μου με παρακολουθούν πάντα».

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ. Το μήνυμα που θέλει να περάσει ο πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας είναι σαφές: είναι περαστικός από την εξουσία –άλλωστε έχει δηλώσει πως θα παραμείνει μόνο δύο θητείες, με μοναδικό στόχο να αλλάξει την Ιταλία όχι μόνο εσωτερικά αλλά να την κάνει έναν αξιόπιστο διεθνή παίκτη και ενωτική δύναμη για την Ευρώπη που διαλύεται. «Η Ευρώπη», λέει, «χρειάζεται να γίνει ένα μέρος ιδανικών και αξιών με λιγότερους κανόνες και παραμέτρους». Εχει μεγάλα σχέδια και για τον εαυτό του. Επειτα από μια ομιλία του στο Χάρβαρντ, πριν από λίγους μήνες, καθώς πήγαινε να μπει στο αυτοκίνητο φύσηξε ένα αεράκι και πήρε τα χαρτιά του. Ο δημοσιογράφος της «Vogue» Τζέισον Χόροβιτς ήταν εκεί και μάζεψε μερικά για να τα δώσει στον βοηθό του πρωθυπουργού. Στην κορυφή μιας σελίδας ο Ρέντσι είχε γράψει τα αρχικά JFK (του δολοφονηθέντος προέδρου Τζον Κένεντι) και σε ένα άλλο το σύνθημα του Ομπάμα «Αλλαγή».

ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. Ο ιταλός πρωθυπουργός προσπαθεί να αναζωογονήσει την ιταλική οικονομία προσελκύοντας ξένους επενδυτές –την Apple στη Νάπολι, την IBM στο Μιλάνο, την Amazon έξω από τη Ρώμη –και ταυτόχρονα υποσχέθηκε κυβερνητική ενίσχυση 30 εκατομμυρίων ευρώ στη βιομηχανία της μόδας. Ομως η μεγαλύτερη φιλοδοξία του είναι συνταγματική. Με το δημοψήφισμα που έχει προκηρύξει στα τέλη Νοεμβρίου θέλει να περιορίσει τη Γερουσία ώστε να μην μπλοκάρει νομοσχέδια. Ομως το δημοψήφισμα έχει μετατραπεί σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του. Εκείνος μοιάζει σαν να προετοιμάζεται για μεγάλη μάχη. «Προσπαθώ να αδυνατίσω για την προεκλογική εκστρατεία», εξομολογείται. Κολυμπά καθημερινά στις 6 το πρωί, σηκώνει βάρη με τις οδηγίες ενός μάστερ του τζούντο και τρέχει στον διάδρομο. «Διασκεδάζω περισσότερο», λέει, «όταν όλοι είναι εναντίον μου». Με κάποιον τρόπο, παρατηρεί ο δημοσιογράφος, ο Ρέντσι είναι η εκδοχή του Τόνι Μπλερ στον 21ο αιώνα, του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας πριν στοιχηθεί πίσω από τον Τζορτζ Μπους και αποφασίσουν τον πόλεμο στο Ιράκ. Είναι ένας κεντρώος πολιτικός ο οποίος θέλει να απαλλάξει το κόμμα του από ιδεολογίες που θεωρεί παρωχημένες. «Κατά την άποψή μου, είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που έγιναν στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια» λέει ο Μπλερ για την άνοδο του Ρέντσι στην εξουσία. «Είναι αναμορφωτής μέσα στην Ιταλία και στην Ευρώπη».

Ο ΑΝΕΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΩΡΑΙΟΣ. Η άνεσή του με τους ξένους ηγέτες είναι χαρακτηριστική. Πέρσι παρέθεσε δείπνο «με την Ανγκελα, τη γυναίκα μου και τον άντρα της Ανγκελας, Τζερόμ κάτι» (το όνομά του είναι Γιοακίμ). Με τον Ομπάμα έκαναν μαζί τζόγκινγκ στη διάσκεψη του G7 στην Ιαπωνία. «Ηταν η πρώτη φορά που έτρεχα και είχα γύρω μου ελεύθερους σκοπευτές!». Μάλιστα πέρασαν τόσο καλά «μιλώντας για τις οικογένειές μας, τον αθλητισμό και την πολιτική», ώστε ο Ομπάμα τον προσκάλεσε επίσημα στον Λευκό Οίκο τον Οκτώβριο, λίγο πριν από το δημοψήφισμα. Διαγκωνίζεται με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό. «Του λέω: σε μισώ» αποκαλύπτει ο Ρέντσι γελώντας. «Μου λέει: “Ελα να βγάλουμε μια σέλφι”. Του λέω: Το κάνεις επίτηδες γιατί είσαι πιο ωραίος».