Ένας μαθητής του δημοτικού από την κοιλάδα Jurupa στην Καλιφόρνια πάσχει από λέπρα, επιβεβαίωσαν οι υγειονομικές Αρχές της Καλιφόρνιας.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου είχε γνωστοποιηθείότι ύποπτα συμπτώματα είχαν δύο μαθητές του Δημοτικού Σχολείου του Indian Hills, αλλά ειδικές εξετάσεις έδειξαν τελικά πως μόνο ο ένας πάσχει από τη νόσο του Χάνσεν, όπως είναι η επιστημονική ονομασία της λέπρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση αξιωματούχων της κομητείας Riverside το παιδί που βρέθηκε θετικό στο υπαίτιο βακτήριο μολύνθηκε από παρατεταμένη, στενή επαφή με μολυσμένο άτομο το οποίο έχει αποχωρήσει προ πολλού από τις ΗΠΑ.

«Η μετάδοση της λέπρας είναι πάρα πολύ δύσκολη και τα παιδιά που πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο με αυτό που νόσησε είναι απολύτως ασφαλή», δήλωσε ο δρ Κάμερον Κάιζερ, υπεύθυνος Δημοσίας Υγείας της κομητείας.

Όπως εξήγησε, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των πιθανών κρουσμάτων έγινε απολύμανση του σχολείου και εστάλησαν σε όλους τους γονείς λεπτομερείς πληροφορίες για τη λέπρα και τα πιθανά συμπτώματά της.

Η νόσος του Χάνσεν προκαλείται από βακτήριο (το μυκοβακτήριο της λέπρας) το οποίο μπορεί να μεταδοθεί μόνο μεταξύ ανθρώπων που ζουν με στενή επαφή ο ένας με τον άλλο. Τα αντιβιοτικά αποτρέπουν τη μετάδοσή της, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (CDC).

Αν και η νόσος εξακολουθεί να είναι αρκετά συχνή σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ινδία, η Βραζιλία και η Αγκόλα, στις ΗΠΑ το 95% του πληθυσμού έχει φυσική ανοσία εναντίον της, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press.

Έτσι, ετησίως καταγράφονται πολύ λίγα κρούσματα – περίπου 150, σε μία χώρα με σχεδόν 320 εκατομμύρια κατοίκους.

Η νόσος αντιμετωπίζεται εύκολα με αντιβιοτικά. Μόνο σε περίπτωση που δεν γίνει θεραπεία μπορεί να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες, όπως νευρολογικές βλάβες, παραμορφώσεις και αναπηρίες.