Λάβετε τώρα μέτρα για να βοηθήσετε περισσότερο την οικονομία. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος χθες μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αύριο έχει προγραμματίσει να μιλήσει σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών της Μπούντεσταγκ. Το βασικό αίτημά του αναμένεται ότι θα είναι ένα, σύμφωνα με το Bloomberg: δαπανήστε περισσότερα χρήματα και κάντε το τώρα ώστε να αυξηθούν η απασχόληση και η ανάπτυξη.

Ο Ντράγκι είπε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η οικονομία της ΕΕ αντέχει μέχρι τώρα στο Brexit, αλλά προειδοποίησε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι για την οικονομία και ότι η ΕΚΤ είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη για να αυξήσει κι άλλο τη ρευστότητα ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη.

Ηδη η ΕΚΤ έχει λάβει σειρά μέτρων νομισματικής πολιτικής για να τονώσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, όπου όμως η οικονομία δεν «τρέχει» με τους ρυθμούς που θα ήθελαν η Κεντρική Τράπεζα και πολλές κυβερνήσεις, ιδιαίτερα της Νότιας Ευρώπης. «Χώρες που έχουν δημοσιονομικό περιθώριο πρέπει να το χρησιμοποιήσουν. Η Γερμανία έχει δημοσιονομικό περιθώριο» ήταν τα λόγια του Ντράγκι στις αρχές του μήνα.

Από την οπτική γωνία του προέδρου της ΕΚΤ, η Γερμανία απολαμβάνει σήμερα τόσο μεγάλα πλεονάσματα στον προϋπολογισμό και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που το Βερολίνο έχει μεγάλα περιθώρια χάραξης δημοσιονομικής πολιτικής ώστε να λάβει μέτρα για άμεση τόνωση της καταναλωτικής ζήτησης. Αυτό μπορεί να γίνει μεταξύ άλλων με αύξηση μισθών, μείωση φόρων και αύξηση κρατικών δαπανών. Τα στοιχεία μέχρι τώρα δείχνουν ότι στη Γερμανία οι καταναλωτικές δαπάνες υπολείπονται των κρατικών δαπανών. Αυτό πρακτικά σημαίνει, λένε αναλυτές στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, ότι αν κανείς βγάλει από τη ζυγαριά την κατανάλωση και τις κατασκευές, η ανάπτυξη της Γερμανίας θα είναι σχεδόν μηδενική. Ενδεικτικό των διαφορών πολιτικής μεταξύ Γερμανίας και ΕΚΤ είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ζητήσει από άλλους βουλευτές να τηρήσουν σκληρή στάση απέναντι στον Ντράγκι όταν αυτός θα μιλήσει στο Κοινοβούλιο της Γερμανίας, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα της «Μπιλντ». Οι Γερμανοί ανησυχούν και για τα μηδενικά επιτόκια της ΕΚΤ, που δεν αποφέρουν πια αποδόσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν καταθέσεις στη Γερμανία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.