Η κυβέρνηση –χαμένη στα βοσκοτόπια… –στοιχηματίζω ότι θα χρειαστεί οχυρωματικά έργα και απέναντι στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, εάν προωθηθεί η ιδέα του υφυπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα, για τον διορισμό μόνιμων διοικητικών γραμματέων στους οργανισμούς της Αυτοδιοίκησης.

Πέραν της αντίδρασης του γαλάζιου προέδρου της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) Κώστα Αγοραστού πως «η νομοθετική πρόταση εγείρει σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας», πληροφορούμαι ότι εκρηκτικό είναι το κλίμα στους δημάρχους, καθώς την πόρτα τού (επίσης) γαλάζιου προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) Γιώργου Πατούλη, έχουν χτυπήσει ακόμη και δήμαρχοι που εξελέγησαν με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ -ποντάροντας σε ένα ευρύ μέτωπο που θα προλάβει το κακό.

«Πολιτικοί επίτροποι»

Σήμερα μάλιστα, ο Πατούλης συγκαλεί εκτάκτως το ΔΣ της ΚΕΔΕ προκειμένου να εξεταστούν τρόποι αντίδρασης και οι δήμαρχοι να συντονιστούν, καθώς διαβλέπει ότι η πρόταση Μπαλάφα, «εκτός από ένα σχέδιο διορισμών κρύβει κι ένα σχέδιο περιορισμού της αυτονομίας των αιρετών αρχόντων».

Σε σκληρή ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ και ο πρόεδρος Πατούλης, αναρωτιούνται «ποιος τους είπε ότι έχουν το δικαίωμα να βάζουν πολιτικούς επιτρόπους στους δήμους; Σε ποια εποχή νομίζουν ότι ζούμε; Στην εποχή των σοβιέτ; Γνωρίζει ο Πρωθυπουργός ότι κάποιοι συνεργάτες του καταργούν τη λαϊκή βούληση και την αντικαθιστούν με διορισμένους κρατικούς υπαλλήλους;».

Καμίνης και Μπουτάρης

Ηδη το Σάββατο το μεσημέρι ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης έκαναν κοινή δήλωση στην οποία υποστηρίζουν ότι «η εμφύτευση γενικών γραμματέων στους δήμους μέσωδιορισμού τουςαπό την κυβέρνηση, αποτελεί νόθευση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοδιοίκησης των τοπικών κοινωνιών. Είναι, συνεπώς, εκ προοιμίου απαράδεκτη ακόμη και η συζήτηση μιας τέτοιας πρότασης».

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση προσθέτει ένα ακόμη μέτωπο στα πολλά που ήδη έχει ανοίξει, αν και μέσα σε αυτό το σκηνικό δεν αποκλείω το Μαξίμου να βάλει στο ψυγείο την επίμαχη διάταξη, στρίβοντας με ένα δοκιμασμένο επιχείρημα –ότι πρόκειται για «προσωπική θέση» του Μπαλάφα. Διαφορετικά, όπως θα έλεγε και ο Πάνος Κάμμενος, προβλέπω Κούγκι!..