Μια νέα κακόβουλη εφαρμογή στο Google Play Store με την ονομασία «Οδηγός για Pokemon Go», η οποία είναι σε θέση να κλέψει δικαιώματα για την εγκατάσταση – απεγκατάσταση εφαρμογών και την προβολή αυτόκλητων διαφημίσεων σε Android smartphones, εντόπισαν οι ειδικοί της Kaspersky.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει κατέβει περισσότερες από 500.000 φορές, με τουλάχιστον 6.000 επιτυχημένες «μολύνσεις».

Το παγκόσμιο φαινόμενο Pokemon Go, λένε οι ειδικοί της Kaspersky, έχει οδηγήσει σε έναν αυξανόμενο αριθμό σχετικών εφαρμογών, αλλά και στο αυξημένο ενδιαφέρον της κοινότητας του ψηφιακού εγκλήματος.

Η εξερεύνηση της Kaspersky στον «Οδηγό για Pokemon Go» οδήγησε στην ανακάλυψη ενός κακόβουλου κώδικα (Τrojan), ο οποίος έκανε λήψη κακόβουλου λογισμικού για rooting, διασφαλίζοντας την πρόσβαση στον πυρήνα του λειτουργικού του συστήματος Android, με σκοπό την εγκατάσταση και την αφαίρεση εφαρμογών, καθώς και την εμφάνιση διαφημίσεων.

Οπως διαπίστωσαν οι ειδικοί της Kaspersky, έχουν υπάρξει πάνω από 6.000 επιτυχημένες μολύνσεις μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Ινδίας και της Ινδονησίας. Ωστόσο, δεδομένου ότι η εφαρμογή απευθύνεται κυρίως σε αγγλόφωνους χρήστες, οι άνθρωποι στις αντίστοιχες γεωγραφικές περιοχές και πολλές άλλες είναι επίσης πολύ πιθανό να έχουν πληγεί.

Τα άτομα που ανησυχούν ότι μπορεί να έρθουν σε επαφή με το Trojan θα πρέπει να εγκαταστήσουν μια αξιόπιστη λύση ασφάλειας στη συσκευή τους. Αν η σάρωση ασφάλειας δείξει ότι έχουν ήδη μολυνθεί, ο καλύτερος τρόπος για να αφαιρέσουν το κακόβουλο λογισμικό για rooting είναι να δημιουργήσουν αντίγραφα ασφάλειας όλων των δεδομένων και να επαναφέρουν τη συσκευή στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.