Μια νέα εποχή για τις επικοινωνίες στην Ευρώπη ξεκινά την επόμενη χρονιά. Τα τέλη περιαγωγής (roaming), που συχνά με τις υπέρογκες χρεώσεις των εταιρειών έχουν ταλαιπωρήσει χιλιάδες πολίτες, καταργούνται οριστικά από τις 15 Ιουνίου 2017.

Από τη συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά, οι κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μπορούν να ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα στην ΕΕ χωρίς περιορισμό στον χρόνο ή στον βαθμό χρήσης του κινητού τους τηλεφώνου. Κυρίως, θα ταξιδεύουν χωρίς να χρεώνονται επιπλέον για την τηλεφωνία, τα σύντομα γραπτά μηνύματα (SMS) ή την κίνηση (όγκο δεδομένων) που προκαλούν στο Ιντερνετ.

Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι θα χρεώνονται σε εγχώριες τιμές όταν καλούν, στέλνουν SMS ή χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας και θα αξιοποιούν για τον σκοπό αυτόν το πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας στο οποίο είναι συνδρομητές.

Ωστόσο, η κατάργηση της περιαγωγής θα γίνει υπό προϋποθέσεις. Δεν θα υπάρχουν μεν χρονικά όρια στις τηλεφωνικές κλήσεις μέσω του κινητού ή στην κατανάλωση όγκου δεδομένων, αλλά θα προβλεφθούν δικλίδες ασφαλείας ώστε να μη γίνεται κατάχρηση της περιαγωγής από τους καταναλωτές.

Μέτρα υπέρ των παρόχων. Στο αναθεωρημένο σχέδιο για την κατάργηση της περιαγωγής, η Κομισιόν πρόσθεσε πρόσφατα και νέα μέτρα, ώστε να μη στερούνται οι εγχώριοι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών έσοδα από τη χρήση (φθηνότερων) καρτών SIM από εταιρείες άλλων κρατών-μελών, χωρίς χρεώσεις roaming.

Για παράδειγμα, αν κάποιος συνδρομητής είναι κάτοικος Αθήνας ή Παρισιού και για έναν ολόκληρο χρόνο χρησιμοποιεί μια κάρτα SIM που έχει αγοραστεί στο Ταλίν, ενώ ο ίδιος δεν έχει πάει ποτέ στην Εσθονία, τότε θα είναι πολύ εύκολο να ανιχνευθεί η απάτη. Στην περίπτωση αυτή η εταιρεία θα καλεί τον συνδρομητή της για εξηγήσεις. Εφόσον οι εξηγήσεις αυτές δεν θα κρίνονται επαρκείς, η εταιρεία θα μπορεί να του επιβάλλει μεγαλύτερες χρεώσεις στο μέλλον. Πάντως, σε όλες τις περιπτώσεις, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα υποχρεώνονται να προειδοποιούν τους συνδρομητές τους, προτού προβούν σε οποιεσδήποτε πρόσθετες κυρώσεις-χρεώσεις.

Μεταξύ άλλων, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα μπορούν να ελέγχουν τον τρόπο χρήσης των υπηρεσιών τους από τους συνδρομητές για να διαπιστώσουν ότι δεν γίνεται κατάχρηση του μηχανισμού που ονομάζεται «Roam like at Home».

Μερικά από τα κριτήρια που θα δείχνουν εάν θα επιτρέπεται να επιβληθούν πρόσθετες χρεώσεις ανά κλήση, SMS ή ΜΒ είναι ο όγκος της κίνησης που προκαλείται στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας εντός και εκτός της χώρας μόνιμης διαμονής, το εάν μια κάρτα SIM που στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον για περιαγωγή τώρα παραμένει ανενεργή ή εάν ο χρήστης αλλάζει πολλαπλές κάρτες SIM ενώ περιοδεύει.
Οι πρόσθετες χρεώσεις. Υπό τις προϋποθέσεις αυτές και αφού η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ενημερώσει τον συνδρομητή, θα μπορεί να χρεώνει επιπλέον με 0,04 ευρώ ανά λεπτό κλήσης, με 0,01 ευρώ ανά SMS και με 0,0085 ευρώ ανά MB δεδομένων. Σε περίπτωση διαφωνίας, ο συνδρομητής θα μπορεί να απευθύνεται στην εθνική ρυθμιστική Αρχή (στην ΕΕΤΤ).

Το σχέδιο της Κομισιόν για την περιαγωγή θα περιλαμβάνει έναν μηχανισμό που θα αποτρέπει τη χρήση μιας κάρτας SIM με φθηνότερη χρέωση από μια άλλη χώρα της ΕΕ, στερώντας έτσι έσοδα από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους στη χώρα μόνιμης διαμονής του συνδρομητή. Ο μηχανισμός αυτός θα ελέγχει – διαπιστώνει δύο βασικά κριτήρια: τον τόπο μόνιμης κατοικίας και τους «σταθερούς δεσμούς» που ενώνουν τον κάθε συνδρομητή με μια άλλη χώρα της ΕΕ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα «σταθερών δεσμών» με ένα άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ είναι οι εργαζόμενοι που ταξιδεύουν, οι ομογενείς που επισκέπτονται συχνά την πατρίδα τους ή οι φοιτητές π.χ. του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus.

Διαβούλευση

Η τελική έκδοση της πρότασης της Κομισιόν για την περιαγωγή αναμένεται να υιοθετηθεί στις 15 Δεκεμβρίου 2016. Μέχρι τότε θα γίνει διαβούλευση με το Σώμα Ευρωπαίων Ρυθμιστών, τα κράτη – μέλη και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.