Οι ήττες στα φιλικά (όπως αυτή του μπασκετικού Ολυμπιακού από την Εφές Αναντολού στην Κρήτη) αποτελούν πυξίδα για τους προπονητές που χαράσσουν την τελική πορεία ενόψει των επίσημων υποχρεώσεων.

Ο Πάουλο Μπέντο δεν είχε ποτέ στα χέρια του αυτό το «εργαλείο», αφού όχι μόνο ανέλαβε τους Πρωταθλητές χωρίς ο ίδιος να τους προετοιμάσει, αλλά τους πήρε χωρίς να προλάβει καν κάποιο φιλικό προετοιμασίας, καθώς είχαν αρχίσει (με τον χειρότερο τρόπο μάλιστα με αποκλεισμό από το Τσάμπιονς Λιγκ) οι αγωνιστικές υποχρεώσεις.

Συνεπώς, χτίζοντας τη νέα ομάδα στα επίσημα ματς, τα στραβοπατήματα θα είναι αναπόφευκτα, μόνο που ο Πορτογάλος θα μπορούσε να περιορίσει τη ζημιά.

Είναι φανερό ότι υποτίμησε τη Λάρισα, μπροστά στα σπουδαιότερα που έρχονται στο Γ. Καραϊσκάκης (ΑΠΟΕΛ μεθαύριο και ΑΕΚ την Κυριακή) όπου οι πιθανές απώλειες θα είναι –απολύτως φυσιολογικά –περισσότερο οδυνηρές.

Πέρα από τον θρίαμβο της Λάρισας, που πιστώνεται στον Αγγελο Αναστασιάδη και τους παίκτες του, το αποκαρδιωτικό για τον Ολυμπιακό και τον προπονητή του ήταν η εικόνα της ομάδας, η οποία εξηγείται εύκολα αν αναλογιστεί κανείς ότι ένας σύγχρονος ευρωπαίος προπονητής εφάρμοσε απαρχαιωμένο σύστημα.

Το χειρότερο είναι ότι μια ομάδα που είχε τους δύο καλύτερους δημιουργούς του πρωταθλήματος πέρυσι, σε αυτό το παιχνίδι αναζητούσες (γιατί πολύ απλά δεν έπαιζαν) όλα τα δεκάρια!

Εφέτος οι πρωταθλητές έχουν την πολυτέλεια, πέρα από τους Φορτούνη και Ντομίνγκες (μόνο ο πρώτος έπαιξε 27 λεπτά), να έχουν ντύσει στα ερυθρόλευκα και τον Γερμανό Μάριν, που ξεχώρισε ώς τώρα (αλλά δεν έπαιξε ούτε ως αλλαγή στη Λάρισα), και τον Μάρτινς (έπαιξε 14 λεπτά).

Ο Πορτογάλος περίμενε να περάσει μία ώρα και κάτι παιχνιδιού για να διαπιστώσει ότι το σχέδιό του με τους δύο σέντερ φορ οδηγούσε στα βράχια, αφού πέραν του μαέστρου (και ίσως μοναδικού διασωθέντος της ομάδας του) Καμπιάσο, ουδείς μπορούσε να δώσει μια μπαλιά της προκοπής στα 3 μέτρα. Ηδη οι γηπεδούχοι, μη νιώθοντας (ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο) την παραμικρή πίεση, είχαν βγει μπροστά και θα μπορούσαν να έχουν σκοράρει νωρίτερα.

Την Πέμπτη και την Κυριακή ο Ολυμπιακός θα υποδεχθεί δύο πολύ καλύτερες και ταχύτερες ομάδες από τη Λάρισα, και θα είναι θαύμα εάν δεν δεχτεί γκολ, ιδιαίτερα από την Ενωση. Συνεπώς, το μοναδικό όπλο του Μπέντο για να αναχαιτίσει τους γρήγορους και ικανότατους αντιπάλους του είναι να προσπαθήσει να χτυπήσει αυτός πρώτος από τα πλάγια και με τουλάχιστον δύο δημιουργούς μέσα στο αρχικό σχήμα.

Δεδομένων των σοβαρών κενών στην άμυνα (με παίκτες όπως ο Μποτία να συνεχίζουν να αποτελούν μόνιμη πηγή κινδύνων) ο Ολυμπιακός δεν έχει χρόνο για άλλα πειράματα, καθώς σε περίπτωση νέων αποτυχιών αυτή την εβδομάδα θα βρεθεί με το καλησπέρα της σεζόν με την πλάτη στον τοίχο σε Ελλάδα και Ευρώπη και άπαντες στου Ρέντη θα βρεθούν πολύ νωρίς υπό την ασφυκτική πίεση του κόσμου και όχι μόνο.