Σκληρότερη λιτότητα απ’ όσο χρειαζόταν υπέστη η Ελλάδα εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ, διαμήνυσε χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, την ίδια ώρα που η γερμανική κυβέρνηση ψαλίδιζε τις ελπίδες της ελληνικής για έγκαιρη ρύθμιση του χρέους.

Ακριβά πλήρωσε η Ελλάδα την επικράτηση του λαϊκισμού με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, είπε χθες ο Ντομπρόβσκις σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στη Ρίγα για την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οπως εξήγησε, η Ελλάδα εφάρμοσε πολιτική σκληρότερης λιτότητας από αυτήν που θα ήταν απαραίτητη αν δεν είχε εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο λαϊκισμός δεν λύνει προβλήματα. Ο λαϊκισμός δημιουργεί προβλήματα» είπε και πρόσθεσε αναφερόμενος στο παράδειγμα της Ελλάδας: «Μια νέα κυβέρνηση ήρθε στην εξουσία με μια λαϊκιστική στάση, ότι δεν χρειαζόμαστε καθόλου πολιτικές λιτότητας και ότι θα ξοδέψουμε όσα θέλουμε. Και στην πραγματικότητα η Ελλάδα τώρα εφαρμόζει σκληρότερα μέτρα λιτότητας από αυτά που θα ήταν απαραίτητα αν συνεχιζόταν το πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης».

Προχωρώντας περισσότερο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε ότι εξαιτίας των πολιτικών της κυβέρνησης Τσίπρα η Ελλάδα έπεσε σε ύφεση το 2015, αντί να επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης στο 2,5%, όπως είχε προβλεφθεί, αν οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονταν.

Χθες, εξάλλου, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Φρεντερίκε φον Τιζενχάουζεν, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πως οι αποφάσεις για το χρέος πρέπει να ληφθούν τώρα, είπε ότι «δεν γνωρίζω κάτι για νέες απαιτήσεις από την ελληνική κυβέρνηση». Η ίδια παρέπεμψε στη συμφωνία του Eurogroup της 24ης Μαΐου, λέγοντας ότι «αυτές οι συμφωνίες ισχύουν», και πρόσθεσε ότι τα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα θα τεθούν προς απόφαση το νωρίτερο το 2018.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, τα οποία θα σχετίζονται με το μάνατζμεντ των ελληνικών ομολόγων, θα ληφθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) αφού ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.