27/9/2016

Δεύτερη αιτία θανάτου από νεοπλάσματα παραμένει ο καρκίνος παχέος εντέρου (ΚΠΕ), με το κάπνισμα, την παχυσαρκία, τους διατροφικούς παράγοντες, την καθιστική ζωή, αλλά και τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου και, φυσικά, την κληρονομικότητα, να αποτελούν τους κύριους παράγοντες κινδύνου του πληθυσμού.

Κάθε χρόνο, 5.000 νέες περιπτώσεις ΚΠΕ καταγράφονται στην Ελλάδα και 2.500 συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους, ωστόσο οι αριθμοί αυτοί θα μπορούσαν να βελτιωθούν σημαντικά αν γινόταν σε όλους συνείδηση ο προληπτικός έλεγχος, ο οποίος, ειδικά μέσω της κολονοσκόπησης, μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές!

Τα μηνύματα αυτά μετέφερε στη Θεσσαλονίκη η Επιτροπή για την Πρόληψη του Καρκίνου Παχέος Εντέρου στη διάρκεια του τριημέρου ενημέρωσης που διοργάνωσε από την Παρασκευή 16 έως την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας ενημέρωσης που πραγματοποιεί για την πρόληψη του ΚΠΕ.

Με τίτλο «Βάλ’το στο πρόγραμμα», η Επιτροπή είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους Θεσσαλονικείς για το στόχο της γαστρεντερολογικής κοινότητας στην Ελλάδα, που είναι η ενίσχυση της πρόληψης, με προγράμματα μαζικού προληπτικού ελέγχου και συγκεκριμένα κολονοσκοπήσεων στον πληθυσμό άνω των 50 ετών.

Στη διάρκεια του τριημέρου, εκατοντάδες πολίτες και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης είχαν την ευκαιρία να λάβουν χρήσιμη και επιστημονικά έγκυρη πληροφόρηση για το θέμα, τόσο κατά την εναρκτήρια εκδήλωση με θέμα «Καρκίνος του ΠαχέοςΕντέρου, μια μάστιγα της εποχής μας – Πρόληψη και Αντιμετώπιση», που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Μανώλη Αναγνωστάκη του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, όσο και με την περιήγησή τους στην ειδική κατασκευή-ομοίωμα εντέρου που ήταν τοποθετημένη όλο το τριήμερο μπροστά από το άγαλμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην παραλία, όπου ιατροί γαστρεντερολόγοι τους ενημέρωναν για τον καρκίνο παχέος εντέρου και τη δυνατότητα πρόληψής του.

Όπως τόνισε κατά την εναρκτήρια εκδήλωση ο καθηγητής Γαστρεντερολογίας του ΑΠΘ κ. Ευάγγελος Ακριβιάδης, η πρόληψη του ΚΠΕ επιτυγχάνεται τόσο μέσω των αλλαγών στις συνήθειες της καθημερινής ζωής (διατροφή, άσκηση, διατήρηση φυσιλογικούς σωματικού βάρους κ.λπ.) όσο, κυρίως, μέσω των δοκιμασιών ελέγχου και ειδικότερα της κολονοσκόπησης σε άτομα άνω των 50 ετών (περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα μας!), η οποία μπορεί πραγματικά να τους σώσει τη ζωή. Επισήμανε, δε, ότι σε περιπτώσεις οικογενειακού ιστορικού 1ου βαθμού συγγένειας με ηλικία εμφάνισης κάτω από τα 60 έτη, ο σχετικός έλεγχος θα πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 40 ετών και να πραγματοποιείται ανά 5ετία ή σε ηλικία τουλάχιστον 10 έτη μικρότερη από την ηλικία εμφάνισης του νεοπλάσματος στον συγγενή.

Η συγκεκριμένη δράση εντασσόταν στην καμπάνια που έχει εγκαινιάσει από το 2015 η Επιτροπή για την Πρόληψη του Καρκίνου Παχέος Εντέρου, με κεντρικό σύνθημα «Ενημερώσου – Δράσε – Πρόλαβε τον Καρκίνο Παχέος Εντέρου – Η κολονοσκόπηση σου σώζει τη ζωή», που έχει ως στόχο να κάνει συνείδηση σε όλους τους Έλληνες ότι η συγκεκριμένη ασθένεια μπορεί να προληφθεί και ότι η κολονοσκόπηση σώζει ζωές!