Οικογένειες καθισμένες στα σκαλιά του δημαρχιακού μεγάρου παρακολουθούν τις σύντομες ταινίες από μια γιγαντιαία φουσκωτή οθόνη, Παρέες βυθίζονται στα βελούδινα καθίσματα και τα θεωρεία του Θεάτρου Απόλλων και χάνονται στις έντονες εικόνες που εναλλάσσονται διαρκώς. Χαμογελαστοί εθελοντές βρίσκονται επί ποδός και επαγγελματίες animators μέσω ειδικών προγραμμάτων μυούν στον κόσμο των κινούμενων σχεδίων παιδιά, άτομα με αναπηρίες και ηλικιωμένους. Ο κόσμος του animation ζωντάνεψε άλλη μια χρονιά στην Ερμούπολη της Σύρου χάρη στο διεθνές 9ο Φεστιβάλ AnimaSyros και μετέτρεψε για τέσσερις ημέρες την πρωτεύουσα των Κυκλάδων σε πόλη γεμάτη χρώμα, παλμό και φαντασία, τα στοιχεία που απέπνεαν οι ταινίες τις οποίες το κοινό είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει σε πολλά σημεία της με ελεύθερη είσοδο.

Το φεστιβάλ περισσότερο ώριμο, εξωστρεφές και ανοιχτό στην ετερότητα από ποτέ, αγκάλιασε θεματικές που σχετίζονται με την προσφυγική κρίση, τον διαθρησκευτικό και πολυπολιτισμικό διάλογο αλλά και με τη σύγχρονη καθημερινότητα. Δεν έλειψαν τα αφιερώματα σε αναδυόμενες αγορές του χώρου όπως η Αυστραλία ή η Τουρκία μαζί με ειδικές προβολές (ελληνικών) έργων που διεκδικούν με αξιώσεις τη δική τους περίοπτη θέση στον κόσμο του animation. Συνολικά στο πλαίσιο του AnimaSyros που θα ταξιδέψει τους επόμενους μήνες σε πόλεις της Ελλάδας και στην Κύπρο, προβλήθηκαν 233 ταινίες από 34 χώρες. Ωστόσο, μόνο επτά από αυτές κατάφεραν να ξεχωρίσουν κερδίζοντας την ψήφο της κριτικής επιτροπής και του κοινού.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ. Το μεγάλο βραβείο της κατηγορίας του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος απονεμήθηκε στην ταινία «Περιφέρεια» του Γάλλου Νταβίντ Κοκάρντ – Ντασότ, που αναπαριστά μια σύγχρονη Πομπηία με μόνους κατοίκους μια αγέλη αδέσποτων σκύλων. Ειδική μνεία απέσπασε το «Πιάνο» του Κασπάρ Τζανσίς που περιγράφει μία σειρά φαινομενικά τυχαίων γεγονότων σε μια γειτονιά. Αλλά και το «Σύγχρονη αγάπη: ένα φιλί που αναβλήθηκε» του βρετανικού στούντιο Moth Collective, που δημιουργήθηκε για τη στήλη Modern Love των «New York Times» και βασίζεται σε αληθινή ιστορία νεανικού έρωτα. Το ίδιο στούντιο έφυγε από τη Σύρο επίσης με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία TV & Commissioned Films για το «HIAS: Για τον πρόσφυγα», μια παραγωγή της ομώνυμης φιλανθρωπικής οργάνωσης με στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την προσφυγική κρίση.

Το πρώτο βραβείο του Φοιτητικού Διαγωνιστικού Τμήματος κέρδισε η ταινία «Μια φορά και μια γραμμή» της αμερικανίδας Αλίσγια Γιασίνα, που έχτισε μινιμαλιστικά την καθημερινότητα και τον έρωτα ενός άνδρα αξιοποιώντας τη δύναμη της γραμμής. Η ειδική μνεία πήγε στο «Με άλλα λόγια» του ισραηλινού Μπενίλμ Αχέροτ, που διηγείται τη χαμένη ευκαιρία ενός πατέρα να επικοινωνήσει ουσιαστικά με την κόρη του και οι ήρωές του σχεδιάστηκαν χρησιμοποιώντας ανθρώπινες εικόνες και γραφιστικές αφηρημένες λεπτομέρειες. Το νέο βραβείο ελληνόφωνης ταινίας που θεσμοθετήθηκε φέτος κέρδισε ο Αγγελος Παπαντωνίου για το «Mrs Metro». Η διάκριση συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ και δίνεται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Τέλος, το Βραβείο Κοινού του Διαγωνιστικού Τμήματος Μεγάλου Μήκους απονεμήθηκε στην ταινία «Window Horses» της Καναδής Μαρί Φλέμινγκ, μια τρυφερή ιστορία αναζήτησης της πολιτιστικής και εσωτερικής ταυτότητας μιας νεαρής καναδής ποιήτριας.