Σε ένα πεδίο που θεωρεί προνομιακό για μετωπική σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα και που, ταυτόχρονα, επιτρέπει τη διαμόρφωση ενός σκληρού αντιπολιτευτικού μετώπου, μέσα στο οποίο θα αναζητήσει τις δικές της συμμαχίες η ΝΔ, στρέφει σήμερα τους προβολείς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα ξεδιπλώσει στη Βουλή τον δικό του σχεδιασμό για όλα τα ζητήματα της Παιδείας.

Στενοί συνεργάτες του, ωστόσο, προαναγγέλλουν μια σύγκρουση εφ’ όλης της ύλης στη σημερινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, η οποία θα κορυφωθεί με νέα σύσταση για προσφυγή στις κάλπες. Στο αίτημα «φύγετε και πάμε άμεσα σε εκλογές» οι ίδιες πηγές προεξοφλούσαν ότι θα αποκρυσταλλώνεται η παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ, έπειτα από ένα δριμύ κατηγορώ για όλο το φάσμα της κυβερνητικής πολιτικής.

Στην οδό Πειραιώς κινούνται πλέον με στόχο τη διάχυση της πολεμικής ατμόσφαιρας με την κυβέρνηση και στην κοινωνία –και την κατεύθυνση αυτή θα υποδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη Βουλή, και στην πρώτη εξόρμησή του στο Λαύριο, η οποία μετατέθηκε για την Παρασκευή. «Η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου πρέπει να νιώσει τον θυμό της κοινωνίας που καταγράφεται ήδη στις δημοσκοπήσεις», σχολίαζαν τα ίδια στελέχη, επισημαίνοντας ότι το αίτημα για εκλογές θα μεταφέρεται όλο και ηχηρότερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως αίτημα της κοινωνίας.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν προτίθεται να αναζητήσει συναινετικούς δρόμους με τον Πρωθυπουργό ούτε για την ατζέντα της Παιδείας, αν και διαχρονικά εγκρίνει και επιζητεί συγκλίσεις στα εκπαιδευτικά ζητήματα. Η δική του οπτική ανάταξης της χώρας και εξόδου από την κρίση έχει ως βασικό όχημα την Παιδεία –και στη βάση αυτή θα καταγγείλει τον Αλέξη Τσίπρα για λάθη ακόμη μεγαλύτερα και από εκείνα που συνοδεύουν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς μέσω της Παιδείας «με ιδεοληπτικές παρεμβάσεις, συνειδητά επιδιώκει να διχάσει την ελληνική κοινωνία και τη νέα γενιά».

Παράλληλα, οι επιτελάρχες της ΝΔ εκτιμούν ότι η σκληρή γραμμή στην Παιδεία ευνοεί το σχέδιο συμμαχιών και μελλοντικής πολιτικής διεύρυνσης του κόμματος, καθώς έχουν ήδη αναδειχθεί πεδία σύμπλευσης τόσο με τον Σταύρο Θεοδωράκη όσο και με στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, όπως η Αννα Διαμαντοπούλου. Η σημερινή κατηγορηματική δέσμευση για επαναφορά του νόμου Διαμαντοπούλου είναι προφανές ότι θα μπορούσε να διευρύνει και τις συζητήσεις για συνεργασίες.

«ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ». Πέραν αυτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται δώσει έμφαση στην ανάγκη απελευθέρωσης της Παιδείας, με στήριξη του ιδιωτικού τομέα εκπαίδευσης, χωρίς αποδυνάμωση του δημόσιου. «Η επένδυση στην Παιδεία είναι η καλύτερη επένδυση την οποία μπορούμε να κάνουμε στη χώρα μας. Η δημόσια Παιδεία πρέπει να στηριχθεί χωρίς αστερίσκους και χωρίς προκαταλήψεις», είναι κατά την τελευταία περίοδο, άλλωστε, μια από τις βασικές επισημάνσεις του σε κάθε συνομιλητή του από τον εκπαιδευτικό χώρο. Η ειδική αναφορά στο άρθρο 16 του Συντάγματος και τη λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ προεξοφλείται, αλλά από το βήμα της Βουλής αναμένεται σήμερα να διαμηνύσει ότι «στόχος της ΝΔ είναι ο κάθε Ελληνας να θέλει και να επιλέγει το καλό δημόσιο σχολείο».

Ως προς το γαλάζιο σχέδιο για την Παιδεία, το οποίο θα έχει κεντρική θέση στο νέο κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος, ο πρόεδρος της ΝΔ δίνει έμφαση στο τρίπτυχο «αριστεία, αξιολόγηση, αξιοκρατία», ενώ δεσμεύεται για την ενίσχυση του θεσμού των πρότυπων σχολείων, τη σύνδεση της Εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς και την αυτονόμηση των πανεπιστημίων, ώστε κάθε ίδρυμα να λαμβάνει αποφάσεις με βάση τις ανάγκες του.