Αρκετοί ιεράρχες αντέδρασαν με πύρινες ανακοινώσεις και οργισμένες επιστολές για τα Θρησκευτικά, ειδικά μετά τις (προτελευταίες) δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη περί απουσίας δράσης της Εκκλησίας στη Χούντα και την Κατοχή. Ομως ο τρόπος αντίδρασης του μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομου θα μπορούσε να πάρει το… Οσκαρ πρωτότυπου σεναρίου συγγραφής επιστολής.

Η επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε στον υπουργό Παιδείας έχει τον τίτλο: «Μήνυμα μαρτυρικό από τα ματωμένα ράσα για τον κ. Φίλη».

Τα ματωμένα ράσα

Ποια είναι τα ματωμένα ράσα; Οπως εξηγεί στην επιστολή του ο ιεράρχης, κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη στις 23 Σεπτεμβρίου, στη γιορτή Απελευθέρωσης της Τριπολιτσάς προσκύνησε το μνημείο των πεσόντων. Ανάμεσά τους πολλοί αρχιερείς και κληρικοί.

Και τότε, συνεχίζει απευθυνόμενος στον υπουργό, άκουσε τους νεκρούς δεσπότες να του μιλάνε: «Είχανε πάει τα μαντάτα για όσα είπες για την Εκκλησία και τη συμβολή της, ντε και καλά, στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας. Μου λέγανε και κλαίγανε σαν τα μικρά παιδιά για την κατάντια μας. Ηταν, υπουργέ μου, στα αλήθεια πολύ πονεμένοι για όσα είπες».

Ο Χρυσόστομος –άριστος χειριστής της γλώσσας, έχει εργαστεί και ως δάσκαλος στη δημόσια Εκπαίδευση –αφιερώνει έξι σελίδες για να μεταφέρει στον Φίλη όσα του… είπαν οι μακαριστοί δεσποτάδες του ’21. Οπως προσθέτει, «μου μίλησαν αιμόφυρτοι, γυμνοί σκελετωμένοι, οι γίγαντες της Πίστεως και της Πατρίδος. Τα ιερά σφάγια της Εκκλησίας και της Ελευθερίας, οι μάρτυρες Αρχιερείς και λοιποί κληρικοί…».

Στη συνέχεια ο μητροπολίτης αναφέρει τα ονόματα των μητροπολιτών και πώς βασανίστηκαν από τους Τούρκους. «Μου είπαν να σου πω ότι είχαν και συμμάρτυρες που βεβαιώνουν τη συμφορά, τα βάσανα, την πείνα, την δίψα, τη σήψη και τον θάνατο. Ηταν οι Πρόκριτοι του Μοριά στο ίδιο φρικτό κελί και υπογράφουν μαζί με τους Δεσποτάδες την παραγγελιά τους σε σένα τον υπουργό της Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων.

Του μίλησε το μνημείο…

Τη στιγμή μάλιστα που ο Χρυσόστομος έφευγε από το μνημείο, ένας από τους δεσπότες –γράφει –του φώναξε: «Στάσου μη βιάζεσαι, έχω κάτι ξεχωριστό να σου πω. Πες στον υπουργό ότι μόνο δύο δεσποτάδες ζήσαμε και βγήκαμε μισοπεθαμένοι…».

Ο μητροπολίτης Πατρών τον ρώτησε: «Ποιος είσαι εσύ που μου μιλάς;». Και η απάντηση που πήρε: «Να πεις στον υπουργό ότι με λένε Ιωσήφ, είμαι ο Δεσπότης της Ανδρούσης… (…) ο πρώτος μινίστρος της Θρησκείας». Ο μητροπολίτης κλείνει την επιστολή του λέγοντας πως αρχιερείς και πρόκριτοι –όπως τότε –πρέπει να μιλούν την ίδια γλώσσα, ότι άναψε ένα κερί για να φωτίζει τον Φίλη και ότι προσευχήθηκε για εκείνον…

Τώρα κοινωνική πολιτική

Τι να κάνει ο Φίλης, αφού ξεκαθάρισε τη θέση του με την Εκκλησία –τουλάχιστον όπως το βλέπει εκείνος –καλώντας τη σε διάλογο και συνεργασία για τα Θρησκευτικά, είπε να το ρίξει στην κοινωνική πολιτική.

Λίγο η επικείμενη συζήτηση για την Παιδεία στη Βουλή, λίγο οι επιθέσεις εναντίον του από την Εκκλησία, τα ιδιωτικά σχολεία, την αντιπολίτευση, τους εκπαιδευτικούς, μερίδα του Τύπου κ.λπ., που τον οδήγησαν να παίζει τελευταία όλο άμυνα και να κάνει αναφορές περί «δολοφονίας χαρακτήρων», ο υπουργός Παιδείας προσπάθησε χθες να γυρίσει το παιχνίδι. Ετσι εξήγγειλε δράσεις μέριμνας φοιτητών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με ποσό 51 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για 2.700 υποτροφίες από το ΙΚΥ για εννέα μήνες επί τέσσερα χρόνια. Αντιστοιχούν 520 ευρώ ανά φοιτητή μηνιαίως που σπουδάζει εκτός τόπου διαμονής και 400 ευρώ ανά φοιτητή που σπουδάζει στον τόπο διαμονής.

Συγχρόνως εξήγγειλε και κονδύλι 21 εκατ. ευρώ για τα πανεπιστήμια, το οποίο θα διαθέσουν για την υποστήριξη δομών κοινωνικής μέριμνας φοιτητών. Το καλύτερο όμως το άφησα για το τέλος: τις επόμενες ημέρες αναμένεται να παραχωρηθούν κενά διαμερίσματα ιδιοκτησίας του Δημοσίου σε φοιτητές που δεν μπορούν να ενταχθούν σε εστίες με βάση κοινωνικά – οικονομικά κριτήρια. Δηλαδή, κοινωνική πολιτική (και) με τα σπίτια που οι πολίτες δεν μπορούν να κρατήσουν οι ίδιοι και παραχωρούν στο κράτος.

Η Σία διχάζει

Πάντως, για να μη σας μιλώ μόνο για τον (διωκόμενο φίλο…) Φίλη και αδικώ την αναπληρώτριά του Σία Αναγνωστοπούλου, να σας ενημερώσω ότι τελευταία και εκείνη έχει γίνει θέμα συζήτησης στα πανεπιστήμια, εξαιτίας τού –υπό διαβούλευση ακόμα –νομοσχεδίου της για τα μεταπτυχιακά, στο οποίο ανάμεσα σε άλλα προβλέπει πλαφόν στα δίδακτρα και στις αμοιβές των πανεπιστημιακών.

Η Σία λοιπόν έχει προκαλέσει μεγάλη διχόνοια, καθώς άλλοι πανεπιστημιακοί λένε με αναρτήσεις τους στην ιστοσελίδα της διαβούλευσης ότι βάζοντας πλαφόν στα δίδακτρα και μάλιστα χαμηλό (κάτω από 2.000 ευρώ συνολικά) θα οδηγήσει τα καλά μεταπτυχιακά σε λουκέτο αφού το κόστος τους είναι πολύ υψηλότερο, ενώ άλλοι δίνουν εύσημα λέγοντας ότι σε πολλά ΑΕΙ έχουν στηθεί «παραμάγαζα» πανάκριβων μεταπτυχιακών, που χρησιμοποιούν τις υποδομές των δημόσιων ιδρυμάτων.