Η Κομισιόν παρακολουθεί την εξέλιξη της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων στην Ελλάδα. Και αν τεκμηριωθεί παραβίαση της ελευθεροτυπίας, θα παρέμβει.

«Αναλύουμε την κατάσταση στην Ελλάδα, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη» είπε ο επίτροπος Τηλεπικοινωνιών Γκίντερ Eτινγκερ χθες στο Βερολίνο. Ο επίτροπος έκανε έναν σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στον αριθμό των καναλιών που αδειοδοτεί ένα κράτος – μέλος της ΕΕ αφενός και στη διαδικασία αδειοδότησης η οποία πρέπει να τηρεί τα ευρωπαϊκά στάνταρ ως προς την προστασία της ελευθεροτυπίας και της πολυφωνίας. «Καθεαυτό το ζήτημα του αριθμού των καναλιών, εάν θα είναι 4, 5, 6, 10 είναι υπόθεση των κρατών-μελών» είπε ο Eτινγκερ απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Παρέπεμψε μάλιστα στην περίπτωση της Γερμανίας, όπου το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών CSUσυμπεριέλαβε στο πρόγραμμά του τον στόχο της συγχώνευσηςτων δύο κρατικών καναλιών ARD και ZDF. «Το λάβαμε επίσης υπόψη. Είναι ζήτημα απόφασης του Κοινοβουλίου σε εθνικό επίπεδο», είπε ο Eτινγκερ.

Αλλο ζήτημα όμως είναι η διαδικασία αδειοδότησης των ιδιωτικών καναλιών η οποία «πρέπει να εγγυάται την ελευθεροτυπία», τόνισε ο επίτροπος. Και για τη διαδικασία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων. «Ακούμε φωνές από την Ελλάδα που λένε ότι η σημερινή κυβέρνηση θέλει να περιορίσει τον Τύπο και την πολυφωνία», σημείωσε ο Eτινγκερ, «χρειαζόμαστε τεκμήρια γι’ αυτό, ώστε να μπορέσουμε, αν χρειαστεί, να κινηθούμε κατά της διαδικασίας στη βάση του ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου».