Τις πταίει, λοιπόν, για την επιδημία αφλογιστίας που έπληξε τους ισχυρούς του ποδοσφαίρου μας;

Και τι μπορούν ή, αν προτιμάτε, τι πρέπει να κάνουν οι προπονητές που είδαν κάμποσα από τα σχέδιά τους να ναυαγούν; Ο Κετσπάγια, τελευταίος που έπαθε κάζο στην πρόσφατη αγωνιστική, χρειάζεται να δουλέψει παραπάνω στο κομμάτι της τακτικής ώστε να βρίσκει περισσότερους διαδρόμους η ΑΕΚ. Ο Μπέντο καλείται να βρει λύση στην εξίσωση με τους δύο σέντερ φορ γιατί το πείραμα στη Λάρισα απέτυχε και ήρθε η ήττα για τον Ολυμπιακό. Ο Στραματσόνι στον ΠΑΟ ως ιταλός κόουτς κοιτά παραπάνω την άμυνα κι έχει ανάγκη χρόνο προκειμένου να χτίσει την επίθεση και να αξιοποιήσει τον ταλαντούχο Βιγιαφάνιες. Οσο για τον Ιβιτς, προχωρεί σε ομιλίες με στόχο να φύγει η ένταση ενώ αναζητεί κυνηγό με έφεση στο γκολ. Αλλά αυτός γεννιέται. Τον έχει ο ΠΑΟΚ;

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Περισσότερο ρίσκο και Βιγιαφάνιες

Οι ευρείες νίκες επί του Λεβαδειακού (0-3) και επί του ΠΑΣ Γιάννινα (4-0) έδωσαν την εντύπωση ότι ο Παναθηναϊκός πολύ δύσκολα θα έχανε βαθμούς απέναντι στους μικρομεσαίους του ελληνικού πρωταθλήματος. Κι όμως, πριν αλέκτορα φωνήσαι το Τριφύλλι έκανε την πρώτη γκέλα στη Σούπερ Λίγκα. Ο Παναιτωλικός «διάβασε» σωστά τον Παναθηναϊκό αποσυντονίζοντας πλήρως τους Πράσινους και τον Αντρέα Στραματσόνι, ο οποίος πολλές φορές μοιάζει να παίζει με το πόδι στο φρένο. Γνήσιο τέκνο της ιταλικής ποδοσφαιρικής σχολής, ο 40χρονος κόουτς δείχνει αμυντικογενή τάση θέλοντας πρωτίστως να διασφαλίσει το μηδέν στα μετόπισθεν και ακολούθως να «χτίσει» επιθετικά. Το πάθημα του Αγρινίου πρέπει να γίνει μάθημα στον ρωμαίο προπονητή, ο οποίος οφείλει να εμπιστευτεί περισσότερο ως βασική επιλογή, τον Λούκας Βιγιαφάνιες, το μοναδικό «δεκάρι» στο «πράσινο» ρόστερ.

ΑΕΚ

Αναζητείται επειγόντως επιθετικός

Η ΑΕΚ πρέπει να ψαχτεί και για επιθετικό κατά τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου καθώς πίσω από τον ευπαθή σε τραυματισμούς Ούγκο Αλμέιδα δεν υπάρχει φορ της προκοπής. Επιπροσθέτως, με επιπλέον έναν κεντρικό χαφ επιπέδου των βασικών υπαρχόντων και έναν μέσο ο οποίος θα πείθει τον προπονητή ότι αξίζει θέση βασικού είτε στο πλευρό του Μάνταλου στα λεπτά που θα αποφασίσει να παίξει με πιο επιθετικογενή μεσαία γραμμή, η Ενωση θα αποκτήσει πληρότητα η οποία θα την καταστήσει ακόμα πιο διεκδικητική. Ώς τότε όμως μεσολαβεί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και δύσκολα ματς, οπότε ο Τιμούρ Κετσπάγια θα πρέπει να δουλέψει περισσότερο στον τομέα της τακτικής, για τον οποίο ο ίδιος έχει παραδεχθεί ότι δεν κάνει πολλά πράγματα, πιστεύοντας ότι οι παίκτες πρέπει να δρουν ελεύθερα στο δημιουργικό κομμάτι.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Οι δημιουργοί στο προσκήνιο

Το ευρωπαϊκό παιχνίδι με τον ΑΠΟΕΛ μπορεί να αποτελέσει ιδανικό οδηγό για τον Πάουλο Μπέντο, ενόψει του κυριακάτικου ντέρμπι με την ΑΕΚ στο Φάληρο. Δεδομένου ότι οι Κύπριοι έχουν μια πολύ γρήγορη ομάδα που παίζει από τα άκρα, δημιουργώντας δύσκολες καταστάσεις για τον αντίπαλό της, ο Πορτογάλος δεν θα πρέπει να πέσει και πάλι στη παγίδα να παίξει απλά με δύο σέντερ φορ χωρίς όμως τον κλασικό δημιουργό. Καθώς και η δύναμη της Ενωσης είναι στα άκρα, ο Ολυμπιακός που είναι ευάλωτος στα μπακ, πρέπει να απειλεί για να κρατάει πίσω τους αντιπάλους του και αυτό μπορεί να το κάνει μόνο έχοντας μέσα τουλάχιστον δύο δημιουργούς. Επίσης ο Καρντόσο θεωρείται δεδομένο ότι είναι ανέτοιμος και ο Μπέντο βάζοντάς τον συνέχεια βασικό απλά τον εκθέτει όπως και τον εαυτό του.

ΠΑΟΚ

Οχι άλλες χαμένες ευκαιρίες

Το γκολ είναι το πρόβλημα του ΠΑΟΚ και σε αυτό είναι που καλείται να λύσει ο τεχνικός της ομάδας Βλάνταν Ιβιτς. Ο Δικέφαλος του Βορρά δημιούργησε ένα τσουβάλι ευκαιρίες στον αγώνα της Τούμπας απέναντι στην Ξάνθη, ωστόσο δεν κατάφερε να βρει δίχτυα, γεγονός το οποίο πυροδότησε τη συζήτηση για το αν θα έπρεπε να έχει αποκτήσει επιπλέον έναν φορ περιοχής για να πλαισιώσει τους Αθανασιάδη και Κουλούρη. Μια απάντηση στο ερώτημα «ποιος άλλος εκ των υπαρχόντων;» θα μπορούσε να είναι ο Φακούντο Περέιρα, ο αργεντινός επιθετικός που έμεινε από σπόντα στο ρόστερ της ομάδας και έχει την ποιότητα να βοηθήσει ουσιαστικά. Η πίεση που νιώθουν οι παίκτες του ΠΑΟΚ λόγω του ότι εκκίνησαν το πρωτάθλημα από το -3 συνιστά επιπλέον έναν πονοκέφαλο για τον σέρβο τεχνικό που προσπαθεί με συνεχείς ομιλίες να αποφορτίσει την κατάσταση.