Την ανεξαρτησία τους από το σύστημα κηδεμονίας ζητούν χιλιάδες γυναίκες στη Σαουδική Αραβία, με αίτησή τους προς την κυβέρνηση της χώρας.

Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα οι γυναίκες χρειάζονται την συγκατάθεση κάποιου άντρα κηδεμόνα –συνήθως συζύγου, πατέρα ή συγγενή, ακόμα και γιου- για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, να παντρευτούν και ορισμένες φορές για την εργασία και τις σπουδές τους, αλλά και για άλλες καθημερινές υποχρεώσεις.

Την αίτηση υπέγραψαν επώνυμα πάνω από 14.000 άτομα, ενώ επίσης συγκεντρώθηκαν πολλές ανώνυμες υπογραφές. Εκατοντάδες γυναίκες έστειλαν τηλεγραφήματα στο γραφείο του βασιλιά, με προσωπικά μηνύματα υποστήριξης της εκστρατείας.

Είχε προηγηθεί τον Ιούλιο αναφορά του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πάνω στα δικαιώματα των γυναικών στην Σαουδική Αραβία, που βρήκε ότι η θέση τους είναι πολύ υποβαθμισμένη. Αυτό στάθηκε αφορμή για να δημιουργηθεί ένα σημαντικό ρεύμα στο Διαδίκτυο, που ζητούσε άμεση αλλαγή. Πολλές γυναίκες έγραψαν σχόλια, δημιούργησαν βίντεο και έργα τέχνης πάνω στο θέμα, το οποίο κυριάρχησε στο twitter.

Την αίτηση παρέδωσε αυτοπροσώπως στο δικαστήριο η ακτιβίστρια Αζίζα αλ Γιούσεφ, αλλά την συμβούλευσαν να την ταχυδρομήσει. Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει απάντηση.

Το σημαντικότερο για την Γιούσεφ είναι να οριστεί μια ηλικία, ανάμεσα στα 18 και τα 21, πέρα από την οποία οι γυναίκες να θεωρούνται ουσιαστικά ενήλικες, χωρίς την ανάγκη κηδεμόνα. Να έχουν δηλαδή την πλήρη ιδιότητα του πολίτη, με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που αυτό συνεπάγεται.

Η Γιουσέφ είχε συλληφθεί το 2013 επειδή οδηγούσε στην πρωτεύουσα μαζί με μία άλλη γυναίκα, παρά το ότι οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να οδηγούν στη Σαουδική Αραβία. Δεν ανησυχεί ότι η αίτηση μπορεί να την βάλει σε μπελάδες. Ο εχθρός τέτοιων κινήσεων είναι η αδιαφορία. «Ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα με τις εκστρατείες μας, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν παίρνουμε απαντήσεις. Πάντα ελπίζουμε. Χωρίς ελπίδα δεν μπορείς να εργαστείς», δηλώνει.