Στην πώληση της Abbey Life, της ασφαλιστικής εταιρείας στη Βρετανία, προχώρησε η Deutsche Bank έναντι 1 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό η γερμανική τράπεζα ενίσχυσε τον ισολογισμό της σε μια περίοδο που έχει μπει στο μικροσκόπιο των αγορών για την πορεία των οικονομικών της.

Οι νέες αυτές εξελίξεις οδήγησαν σε άνοδο 2% των τιμών των μετοχών της τράπεζας. Την ίδια στιγμή ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Τζον Κράιαν ανέφερε ότι προς το παρόν τουλάχιστον δεν τίθεται θέμα να προχωρήσει η τράπεζα σε αύξηση κεφαλαίου. Η κυβέρνηση της Γερμανίας από την πλευρά της αρνήθηκε ότι ετοιμάζει σχέδιο διάσωσης της τράπεζας.

Νωρίτερα η εφημερίδα «Die Zeit» είχε αναφέρει ότι το Βερολίνο και οι χρηματοπιστωτικές αρχές επεξεργάζονται σχέδιο για να μπορέσει η Deutsche Bank να προχωρήσει σε πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού της. Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση της Γερμανίας μπορεί να αγοράσει ακόμη και μερίδιο 25% στην τράπεζα εάν παραστεί ανάγκη. Η «Die Zeit» δεν αποκάλυψε τις πηγές της.

Η ΚΡΙΣΗ. Αγοραστής της Abbey Life από την Deutsche Bank είναι το Phoenix Group Holdings. Με το ντιλ η γερμανική τράπεζα αναφέρει ότι θα αυξήσει τον δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας.

Οι ανησυχίες για τον ισολογισμό της Deutsche Bank πυροδοτήθηκαν όταν έγινε γνωστό ότι η τράπεζα βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόστιμο 14 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ λόγω της πώλησης χρηματοπιστωτικών προϊόντων πριν από την παγκόσμια τραπεζική κρίση που ξεκίνησε το 2007.

Η Deutsche Bank, που είναι μεταξύ άλλων η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα στην Ευρώπη, προσπαθεί να προσαρμοστεί στους νέους κανονισμούς που απαιτούν αυξημένη κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά και στη μείωση των εσόδων από trading. Επίσης έχει δεχτεί πλήγμα από τα πολύ χαμηλά επιτόκια που ισχύουν στην Ευρώπη λόγω της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.