Η πολιτική αβεβαιότητα, οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, αλλά και η ανίκητη ελληνική γραφειοκρατία καθώς και η δυσκολία πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση είναι τα βαρίδια της ελληνική οικονομίας τα οποία έριξαν την ανταγωνιστικότητα της χώρας κατά πέντε θέσεις, κατατάσσοντάς τη στην 86η θέση από την 81η θέση που βρισκόταν πέρυσι.

Αυτό αποτυπώνει η έκθεση «Global Competitiveness Report 2016-2017» του World Economic Forum που εξέτασε την ανταγωνιστικότητα 138 χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οπως προκύπτει, η πορεία της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη ανταγωνιστικότητας δεν ήταν η καλύτερη αφού, όπως φαίνεται, χάνει διαρκώς έδαφος έναντι των διεθνών ανταγωνιστών της. Μάλιστα, στην περσινή έκθεση η Ελλάδα είχε την 81η θέση ανάμεσα σε 144 χώρες. Σύμφωνα με την έκθεση, φέτος η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το Μαυροβούνιο (82η θέση), την Κύπρο (83η), τη Ναμίμπια (84η) και την Ουκρανία (85η), περνώντας για μια θέση την οικονομία της Αλγερίας (στην 87η θέση) και της Ονδούρας (στην 88η).

ΚΑΤΩ ΚΙ ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ. Αν και υπάρχουν τομείς στους οποίους, σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα φαίνεται να τα καταφέρνει και να έχει κάνει σημαντική πρόοδο, όπως ο τομέας των υποδομών (37η θέση), η τεχνολογική ετοιμότητα (42η θέση) και η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και κατάρτιση (45η θέση) και ο τομέας της υγείας και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (46η θέση), εντούτοις η συνολική εικόνα της αναφορικά με τον Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας την κατατάσσει χαμηλότερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και από τη Βουλγαρία (50ή θέση) και τη Ρουμανία (62η θέση).

Ετσι στον πυλώνα «Οικονομική Ανάπτυξη της Αγοράς» κατέχει την 136η θέση (μόλις δύο θέσεις από τη χειρότερη θέση στον κόσμο), ενώ στο «Μακροοικονομικό Περιβάλλον» η Ελλάδα καταλαμβάνει την 131η θέση, ενώ στην «Αποδοτικότητα της Αγοράς Εργασίας» βρίσκεται στην 114η θέση και στην «Αποτελεσματικότητα της αγοράς αγαθών» καταλαμβάνει την 89η θέση.