Τη χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπερασπίστηκε απέναντι σε γερμανούς βουλευτές ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος χαρακτήρισε τα μηδενικά επιτόκια αναγκαιότητα, ενώ δεν παρέλειψε να ζητήσει από το Βερολίνο να κάνει περισσότερα για να τονωθεί η ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Μιλώντας σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Μπούντεσταγκ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ζήτησε από τις ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν δράση προχωρώντας σε διαρθρωτικές αλλαγές, εάν θέλουν να δουν την ανάπτυξη να επιταχύνεται και τα επιτόκια δανεισμού σε ευρώ να επιστρέφουν ξανά σε πιο υψηλά επίπεδα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σούπερ Μάριο ζήτησε ξανά από τη Γερμανία και ειδικά από τον Σόιμπλε να αυξήσει τις δαπάνες ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη σε όλη την ευρωζώνη.

ΟΙ ΩΦΕΛΗΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ. Οι ερωτήσεις που δέχθηκε ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ από τους γερμανούς βουλευτές έπεσαν –όπως αναμενόταν –βροχή. Προήλθαν από ιδιαίτερα ανήσυχους πολιτικούς οι οποίοι επισκέπτονται τις περιφέρειές τους και γίνονται αποδέκτες έντονων αντιδράσεων από τους γερμανούς αποταμιευτές, οι οποίοι βλέπουν τις αποδόσεις τους να είναι πλέον μηδενικές. Οι σχέσεις άλλωστε της Γερμανίας με την ΕΚΤ δεν είναι αυτό το διάστημα οι καλύτερες, ιδιαίτερα μετά την απόφαση της τράπεζας να προχωρήσει σε χωρίς προηγούμενο χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της. Ο Ντράγκι από την πλευρά του απέφυγε το κλίμα σύγκρουσης, αλλά φρόντισε να επισημάνει ότι οι γερμανοί και συνολικά οι ευρωπαίοι εργαζόμενοι, δανειολήπτες, φορολογούμενοι, επιχειρηματίες και συνταξιούχοι είναι από τους μεγαλύτερους ωφελημένους λόγω της πολιτικής της ΕΚΤ.

Η επίσκεψη του Ντράγκι στην έδρα του γερμανικού Κοινοβουλίου δεν είναι τυχαία, καθώς ο πρόεδρος της ΕΚΤ άφησε για λίγο τα καθήκοντα του κεντρικού τραπεζίτη και ανέλαβε εκείνα του πολιτικού για να κατευνάσει τις αντιδράσεις γερμανών υψηλόβαθμων παραγόντων –περιλαμβανομένου και του υπουργού Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε –για το έργο της ΕΚΤ.

«Εάν θέλουμε να δούμε τους αποταμιευτές να επωφελούνται στο μέλλον από υψηλότερα επιτόκια, οφείλουμε να δημιουργήσουμε επενδυτικές ευκαιρίες. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητο συμπλήρωμα της νομισματικής πολιτικής μας. Και οι χώρες-μέλη πρέπει να κάνουν όσα τους αναλογούν» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Ο Ντράγκι δεν παρέλειψε επίσης να υπερασπιστεί την πολιτική της ΕΚΤ αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα γερμανικές τράπεζες όπως η Deutsche Bank.