Πριν από περίπου τρία χρόνια, έβλεπε στις ειδήσεις την ιστορία μιας οικογένειας που ζούσε στο σπίτι ανάβοντας κεριά, αφού δεν είχε να πληρώσει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. «Ηθελα να βοηθήσω. Σκεφτόμουν, όμως, πώς μπορώ να στείλω ενέργεια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη από το κινητό μου; Διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε ούτε η τεχνολογία ούτε η πλατφόρμα που να σου επιτρέπει να το κάνεις», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Γιώργος Κουτίτας, ηλεκτρολόγος μηχανικός, πρώην ακαδημαϊκός.

Κάπως έτσι, γεννήθηκε πριν από δύο χρόνια η εταιρεία Gridmates. Ο νεαρός επιχειρηματίας μετακόμισε στο Τέξας της Αμερικής, όπου πήγε για να μετατρέψει σε επιχείρηση την ιδέα του. «Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως περίπου 600.000 άνθρωποι δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα τους. Στην Αμερική αυτός ο αριθμός είναι 48 εκατομμύρια. Στη χώρα μας οι πάροχοι ενέργειας είναι μόλις τέσσερις, τη στιγμή που στην Αμερική φτάνουν τους 3.000. Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφάσισα να αφήσω τη Θεσσαλονίκη».

Αυτό που κάνει ουσιαστικά η εταιρεία είναι να μετατρέπει τα ευρώ από την πιστωτική κάρτα σε κιλοβατώρες, που θα πιστώνονται στον λογαριασμό του ρεύματος του προσώπου που υποδεικνύει ο δωρητής. Αν και ακόμη είναι στις συζητήσεις με παρόχους ενέργειας στην Ελλάδα, το Gridmates σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Μετάδραση προτρέπει τους έλληνες δωρητές, μπαίνοντας στην ιστοσελίδα της εταιρείας, να παρέχουν φως και ζεστασιά στο κτίριο που φιλοξενεί ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στη Λέσβο.