28/9/2016

Το 9o Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οικογενειακής Θεραπείας διεξάγεται φέτος, από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τη 1 Οκτωβρίου, στην Αθήνα. Διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Οικογενειακής Θεραπείας (EFTA) και την Ελληνική Ομοσπονδία Εταιρειών Συστημικής Θεραπείας και Θεραπείας Οικογένειας (ΕΘΟΣ), και εστιάζει στις σχέσεις: Σχέσεις πολύ-επίπεδες και διαρκώς εξελισσόμενες,με συνεχείς διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ζωντανά συστήματα, ανάμεσα στο άτομο, την οικογένεια, την κοινότητα, την κοινωνία, μέσα σε κρίσεις,αλλαγές, κινδύνους, εξαρτήσεις, διαταραχές, προκλήσεις.

Μέσα σε μια ασύλληπτη πολυπλοκότητα, σε διεθνές επίπεδο, απέναντι σε δυσκολίες που δεν γνωρίζουν σύνορα, η συστημική προσέγγιση στα ανθρώπινα και στην θεραπευτική διαδικασία και η διεθνής κοινότητα συστημικών ψυχοθεραπευτών αναζητά το σφρίγος, τη συνοχή, τη δημιουργικότητα, την αγάπη πέρα από τα σύνορα. Διαμορφώνει εργαλεία ενδυνάμωσης για τις κοινότητες των ανθρώπων, για να αναπτύξουν την πολύτιμη δεξιότητα της ψυχικής ανθεκτικότητας,μέσα από την αξιοποίηση της κρίσης. Με αυτό το στόχο, στην Αθήνα του 2016, η συστημική σκέψη συναντά τις Αριστοτελικές έννοιες Ήθος, Λόγος, Τέχνη και Πόλις, ως τις αρχές που προσφέρουν έμπνευση στο πρόγραμμα του συνεδρίου, καθώς η UNESCOανακήρυξε τη φετινή χρονιά «Επετειακό Έτος Αριστοτέλη – 2400 Χρόνια».

Το 9ο Συνέδριοτης Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οικογενειακής Θεραπείας εξελίσσεται πάνω στην κεντρική θεματική «Από το Πρωταρχικό στο Πρωτότυπο στην Οικογενειακή Θεραπεία και Συστημική Πρακτική». Με περισσότερες από 380 παρουσιάσεις και σχεδόν 1500 συμμετέχοντες από 44 διαφορετικές χώρες, φιλοδοξεί να αναδείξει μια σύγχρονη ολιστική προσέγγιση σε θέματα που δεν αφορούν στενά την ψυχοθεραπεία, αλλά τον άνθρωπο ευρύτερα και τη στάση του – τη στάση μας-απέναντι στα καίρια ζητήματα της εποχής.

Θέματα επίκαιρα και σημαντικά, όπως αναδεικνύονται από την ίδια την κοινωνία, όπως ακούγονται από το «χορό» των ευρωπαίων πολιτών, παρουσιάζονται στο συνέδριο, με στόχο να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα για διάλογο. Ξεκινώντας από το Θέατρο της Δώρας Στράτου στο Λόφο του Φιλοπάππου, το 9ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οικογενειακής Θεραπείας θα ανοίξει και θα κλείσει τις εργασίες του μέσα στην ίδια την πόλη της Αθήνας, σε επαφή με την ιστορία, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της.

Στη στρογγυλή τράπεζα των Προέδρων των Εταιρειών Οικογενειακής Θεραπείας από όλο τον κόσμο, θα εξελιχθεί η συζήτηση που θέτει και διερευνά το ερώτημα «ποια η απάντηση των εταιρειών οικογενειακής θεραπείας ανά τον κόσμο στις υπαρξιακές προκλήσεις που αποτελούν η τρομοκρατία, ο πόλεμος, η προσφυγική κρίση;».

Στα «Συστημικά Καφενεία», σε διάφορες γωνιές της πόλης, οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις, να αφουγκραστούν τις δημιουργικές αντιδράσεις της κοινωνίας, όπως είναι για παράδειγμα, τα κινήματα κοινωνικής αλληλεγγύης στην Αθήνα, τα οποία αναδύθηκαν από την ανάγκη της κοινότητας να απαντήσει στην ευρείας κλίμακας κοινωνικο-οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που βιώνει.

Γύρω από το «Forum Ανοιχτών Συστημάτων για τον Οικοσυστημικό Νου» (ανοιχτό επίσης σε μέλη της κοινότητας, ανεξάρτητα από το αν έχουν εγγραφεί στο συνέδριο ή αν είναι ψυχοθεραπευτές) θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα διαλόγου, η οποία θα επιχειρήσει να αναδείξει την ανάγκη για έναν οικο-συστημικό προσανατολισμό σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δράσης, προκειμένου να αντικρούσει τις πρακτικές και συμπεριφορές που απειλούν την ικανότητατου πλανήτη μαςνα διατηρήσει τη ζωή.

Κλείνοντας τις εργασίες του, μετά από μια 4ήμερη διαδρομή μέσα στην πόλη και δίπλα στους ανθρώπους της, σε επιστημονικές προσεγγίσεις, ζητήματα και προβληματισμούς, το 9ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οικογενειακής Θεραπείας θα μοιραστεί εμπειρία και γνώση με την ίδια την κοινότητα. Θα βρεθεί σε έναν χώρο που συνδέεται άμεσα με την οικογένεια και το κοινωνικό γίγνεσθαι, σε Δημοτικό Σχολείο της Αθήνας, όπου και θα τεθούν οι βάσεις ενός αναστοχασμούκαι μιας συνολικής επανατροφοδότησης γύρω από τα θέματα και τις συζητήσεις που κυρίως απασχόλησαν τις διεργασίες του.

Συνοπτικά, μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τις εργασίες του συνεδρίου είναι:

* η ανάπτυξη του θεραπευτή και η θεραπευτική ομάδα

* ο δημόσιος τομέας στη ψυχική υγεία και πρόληψη και το νομικό πλαίσιο

* σχέσεις γονιών-παιδιών – πως αλλάζουν

* οι διαγενεακές διεργασίες και παρεμβάσεις

* η εκπαίδευση και η έρευνα στην οικογενειακή θεραπεία και στη συστημική πρακτική

* οι εξαρτήσεις

* οι παρεμβάσεις στην κοινότητα και σε ευρύτερα συστήματα

* ζευγάρια και σεξουαλικότητα

* οι κοινωνικό-οικονομικές/πολιτικές αλλαγές και η επιρροή τους στις οικογένειες

* οι νέες μορφές οικογένειας

* νευροεπιστήμη, ιατρική και οικογενειακή θεραπεία

* οι οικογενειακές επιχειρήσεις

* η οικογενειακή διαμεσολάβηση και το διαζύγιο

* τα οικοσυστήματα και η συστημική πρακτική

* οι περιθωριοποιημένες οικογένειες

* ο πολιτισμός, η μετανάστευση, η προσφυγιά

* το τραύμα, η απώλεια, η ανθεκτικότητα

* η αξιοποίηση της συστημικής θεραπευτικής εμπειρίας στον μετασχηματισμό θεσμών που αφορούν τη λειτουργία της οικογένειας, τα παιδιά, τους νέους.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου www.efta2016athens.gr