Το έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Τις αλήθειες τις μαθαίνουμε από τους ξένους. Τις αλήθειες, εννοείται, που αφορούν εμάς.

Χρειάστηκε λοιπόν να έρθει μια έκθεση της Κομισιόν, που την παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», για να επιβεβαιωθεί ότι ένας αριθμός 70.000 ξένων θα μείνουν στη χώρα μας. Λέμε ξένων γιατί η σύγχυση μεταξύ προσφύγων και μεταναστών είναι εμφανής στα κέντρα υποδοχής που εξελίσσονται σε χώρους παραμονής. Δεν υπάρχει ούτε πολιτική ενσωμάτωσης των πρώτων ούτε μεθόδευση της επαναπροώθησης των δεύτερων.

Εναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης, η αλήθεια είναι αμείλικτη. Το ενδιαφέρον των κυβερνώντων για πρόσφυγες και μετανάστες εξαντλήθηκε στην πιθανή χρήση τους ως εργαλείου εξαναγκασμού των δανειστών να αμβλύνουν τις απαιτήσεις του προγράμματος λόγω της έκτακτης κατάστασης που αντιμετώπιζε η Ελλάδα. Αλλά και στην αξιοποίηση του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για όσα συνέβαιναν στα ελληνικά νησιά ώστε να λέει ωραία λόγια και να κινείται διεθνώς ο Πρωθυπουργός.

Οπως συμβαίνει όμως με όλες τις πράξεις και τις παραλείψεις της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, οι συνέπειες δεν είναι στιγμιαίες. Είναι διαρκείς. Οι 70.000 πρόσφυγες –και μετανάστες –είναι εδώ για να μείνουν. Καλό θα ήταν να αποκτήσει η χώρα μια σοβαρή, ανθρώπινη και, κυρίως, ρεαλιστική πολιτική για να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα αυτή.