Σβέλτος και «σαν έτοιμος από καιρό» εμφανίστηκε ο Ιβάν Σαββίδης προχθές από τη Θεσσαλονίκη (όπου είχε βρεθεί για το ματς του ΠΑΟΚ με την Ξάνθη) στην κάμερα της ΕΤ3, μετά το οικονομικό μπλακάουτ Καλογρίτσα. Ανέλαβε ικανοποιημένος τη θέση του τέταρτου υπερθεματιστή, δήλωσε ότι έχει cashflow, ζεστό χρήμα δηλαδή, μπήκε στο ιδιωτικό αεροσκάφος του και αναχώρησε για Ρωσία.

Νωρίτερα η πορεία του στον διαβόητο διαγωνισμό –πριν, κατά τη διάρκειά του, αλλά και μετά –υπήρξε περιπετειώδης. Ας την (ξανα)θυμηθούμε.

Η επιτροπή που διενήργησε την πλειοδοτική διαδικασία αρχικώς τον είχε εξαιρέσει από τη δεύτερη φάση επειδή διαπιστώθηκε ότι «οι οικονομικές καταστάσεις για το έτος 2015 της “Dimera ltd” (μοναδική μέτοχος με έδρα την Κύπρο) που περιλαμβάνονται στον φάκελο συμμετοχής της δεν είναι ελεγμένες από αναγνωρισμένο ορκωτό ελεγκτή λογιστή.

Στις εν λόγω οικονομικές καταστάσεις γίνεται ρητή αναφορά ότι είναι μη ελεγμένες καθώς η υποχρέωση της εταιρείας να τις καταθέσει στον Εφορο Εταιρειών Κύπρου καθώς και στον Εφορο Φορολογίας Εταιρειών λήγει την 31η Ιανουαρίου 2017 και 31η Μαρτίου 2017, αντίστοιχα».

Το νομότυπο κώλυμα αυτό ξεπεράστηκε ακριβώς διότι οι οικονομικοί έλεγχοι Ελλάδας – Κύπρου διαφέρουν και με αίτηση θεραπείας του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου η επιτροπή ενέκρινε τη συμμετοχή του στην μπιγκμπραδερικών συνθηκών τελική διαγωνιστική φάση.

Προτάσεις συνεργασίας

Προχθές τάραξε τα νερά λέγοντας πως οι προτάσεις για συνεργασία σε Alpha και Star ισχύουν. Ασχέτως αν ο Alpha στις 8 Σεπτεμβρίου είχε υποβάλει μήνυση κατά του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ προσωπικώς, την οποία είχε στηρίξει στις δηλώσεις του ομογενούς επιχειρηματία μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Τα ξημερώματα της 1ης Σεπτεμβρίου ο Ιβάν έξω από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας είχε δηλώσει προς τις τηλεοπτικές κάμερες, σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, ότι «εγώ αν δεν πάρω την άδεια, θα κάνω ό,τι μπορώ προκειμένου να πληρώσουν πολύ περισσότερο αυτοί».

«Από το σύνολο των δηλώσεων του εκπροσώπου της εταιρείας “Dimera Media Investments ltd” συνάγεται αδιαμφισβήτητα ότι αυτός ενήργησε τουλάχιστον κατά τη δημοπράτηση της τέταρτης άδειας με αποκλειστικό σκοπό: α) να ανεβάσει το τίμημα και β) οι υπόλοιποι διαγωνιζόμενοι να πληρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα» αναφέρει μεταξύ άλλων η μηνυτήρια αναφορά του Alpha.

Στην εβδομάδα επάνω η πλευρά Σαββίδη υπέβαλε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών έγκληση κατά των νόμιμων εκπροσώπων του Alpha για το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης.

Ο «τσιγαράς από το Ροστόφ», όπως θέλουν αποδομητικά να τον αποκαλούν ορισμένοι, θεωρείται πρόσωπο που αναδείχθηκε επιχειρηματικά (είναι ο 30ός πλουσιότερος επιχειρηματίας της Ρωσίας σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes») επί Πούτιν και κάποιοι κακόβουλοι (εντός και εκτός Ελλάδας) ισχυρίζονταιπως ο «πακτωλός από τα ρούβλια» του Ιβάν συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με σκοτεινούς ρώσους ολιγάρχες, «φίλους» του Βλαδίμηρου με το κόμμα του οποίου άλλωστε, την Ενωμένη Ρωσία, διετέλεσε μέλος της Νομοθετικής Βουλής της Περιφέρειας του Ροστόφ το 1998 και το 2003, ενώ δύο φορές (το 2003 και το 2007) εκλέχτηκε βουλευτής στη Ρωσική Δούμα.

Αλλοι πάντως επιχειρηματικοί κύκλοι υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο: ο Σαββίδης δεν ευνοήθηκε από τον ρώσο πρόεδρο, αντιθέτως είναι αυτοδύναμος και αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας.

Κοινωνικές ευαισθησίες

Πρόσωπα που τον συναστρέφονται σε επίπεδο επαγγελματικών σχέσεων, περιγράφουν τον Ιβάν Σαββίδη ως άνθρωπο με γωνίες και κοινωνικές ευαισθησίες. «Οσοι τον υποτιμήσουν, θα τον μετρήσουν λάθος» μου έλεγε πηγή μου από τη Θεσσαλονίκη. «Είναι άλλου τύπου επιχειρηματίας, με άλλη νοοτροπία» μου τόνισε και με αδρές γραμμές μου σκιαγράφησε το προφίλ του καναλιού που επιθυμεί να δημιουργήσει ο πρόεδρος του πολυτομεακού ομίλου AgroCom, νούμερο 92 στον κατάλογο με τις 200 μεγαλύτερες ρωσικές επιχειρήσεις, λέγοντας ότι «δεν θα λείπουν από το κανάλι η “άλλη Ελλάδα”, η προσφυγιά και η Ορθοδοξία». Και βέβαια ο ΠΑΟΚ…