Φαντάζομαι ακούσατε χθες τον Σταύρο Θεοδωράκη να επιτίθεται στο κομματικό κράτος του ΣΥΡΙΖΑ από κοινοβουλευτικού βήματος με ατάκες τύπου «μετατρέψατε την κρατική δομή σε θέρετρο κομματικών υπαλλήλων», δίνοντας μια λίστα 16 δημόσιων οργανισμών των οποίων ηγούνται πια συριζαίοι καθώς και στοιχεία άκρως ενδιαφέροντα για την Τράπεζα Αττικής.

Εκτός από εσάς όμως πρέπει να σας πω ότι πληροφοριοδότης μου εντός της Ολομέλειας με ενημέρωσε πως τον επικεφαλής του Ποταμιού παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον –από τα έδρανα του Ποταμιού μάλιστα –ο Λεωνίδας Γρηγοράκος. Στα διπλανά δε έδρανα, του ΠΑΣΟΚ, πλάι στον Ανδρέα Λοβέρδο άκουγε την ομιλία του ο –κατ’ εμέ –σταρ της χθεσινής συζήτησης Αδωνις Γεωργιάδης. Τολμώ να πω ότι ο Σταύρος ενώνει ή τουλάχιστον φέρνει πιο κοντά.

Δημοσκοπική ελπίδα

Μένω στο Ποτάμι, καθώς πληροφορήθηκα ότι στη Σεβαστουπόλεως διάβασαν με μεγάλο ενδιαφέρον την πρόσφατη δημοσκόπηση της ProRata για την «Εφημερίδα των Συντακτών». Γιατί; Επειδή περιλαμβάνει και ποσοστά δυνητικής εκλογικής επιρροής. Πρόκειται για την αγγλική μέθοδο που τίθεται η ερώτηση στο δείγμα «πόσο σίγουροι είστε ότι θα ψηφίσετε το κόμμα σας;» και τους δίνεται η δυνατότητα να απαντήσουν σε μια κλίμακα από το 0 μέχρι το 10. Αν κάποιος απαντήσει από 1 μέχρι 5 θεωρείται χαμένη ψήφος, αν απαντήσει από 5 και πάνω θεωρείται δυνητικός ψηφοφόρος και από 8 και πάνω αρκετά σίγουρος.

Το ποταμικό επιτελείο, λοιπόν, παρατήρησε ότι υπάρχει ένα 9% στην εν λόγω έρευνα που απαντά από 5 και πάνω Ποτάμι σε αυτήν την ερώτηση. Θεωρούν, άρα, ότι αναλογικά με τη δύναμή τους είναι το κόμμα με τη μεγαλύτερη εκλογική επιρροή. Τι να πω εγώ τώρα; Ατιμο πράγμα οι δημοσκοπήσεις όπως έχει αποδείξει το πρόσφατο, εντός Μνημονίου, παρελθόν.

Με φόντο τον υπουργό

Μιας και σας λέω για Το Ποτάμι, να σας πω κι ένα χαριτωμένο περιστατικό που συνέβη σε έναν από τους βουλευτές του κόμματος χθες στο Περιστύλιο της Βουλής. Ο Πατρινός Ιάσων Φωτήλας έκανε μια δήλωση στις κάμερες για την επίθεση που δέχθηκαν από άνδρες των ΜΑΤ εργαζόμενοι που διαδήλωναν έξω από το υπουργείο Εργασίας.

«Οι άνθρωποι που βρέθηκαν σήμερα στο υπουργείο Εργασίας του “κομμουνιστή” κ. Κατρούγκαλου για να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα τα οποία φέρνει, έκαναν ένα “μοιραίο” λάθος: πήγαν εκεί άοπλοι, χωρίς κουκούλες και με ειρηνικές προθέσεις. Ε, αυτοί δεν προστατεύονται. Αν δεν είσαι σύντροφος του κ. Κυρίτση, αν δεν ανήκεις στις συλλογικότητες του κ. Τόσκα, αν τέλος πάντων δεν κυκλοφορείς με κουκούλες, ρόπαλα και μολότοφ, δεν προστατεύεσαι πλέον σε αυτή τη χώρα» έλεγε ο εθνοπατέρας, όταν ένας από αυτούς που ειρωνευόταν εμφανίστηκε στο Περιστύλιο!

Ποιος; Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος πέρασε και πίσω από τον Φωτήλα –κοινώς φάνηκε στο πλάνο –κάνοντας μερικούς από τους οπερατέρ να ξεκαρδιστούν στα γέλια.

Βρισιές στο Περιστύλιο

Παραμένω στη Βουλή, όπου λίγα λεπτά μετά τη ρίψη φυλλαδίων εντός της Ολομέλειας από τον Θανάση Πετράκο, ένα θερμό επεισόδιο ξέσπασε ανάμεσα στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρολιάκο και τον ποταμικό βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανό.

Ολα ξεκίνησαν όταν ο τελευταίος εξερχόμενος της Ολομέλειας ρωτήθηκε για το περιστατικό με τα φυλλάδια. Περνώντας από δίπλα του ο Σκουρολιάκος, τον άκουσε να απαντά και φέρεται να του είπε ότι «στην επόμενη Βουλή θα είσαι εσύ που θα πετάς χαρτάκια». Ε, ύστερα από αυτό ποιος άκουσε τον Ψαριανό και δεν φοβήθηκε. Ή, έστω, δεν ντράπηκε, γιατί τα «γαλλικά» του ήταν πολύ προχωρημένα.

«Ρούφα τώρα ένα ένα τα πουτσ@@@@ια» είπε ο βουλευτής του Ποταμιού, με τον Σκουρολιάκο να του απαντά, σύμφωνα με μάρτυρες, «α, ρε ξεφτίλα, μιλάς και συ». Ο Ψαριανός δεν το έβαλε κάτω. «Ρούφα τώρα ένα ένα τα π@@@@@ια» επέμεινε και πρότεινε στον βουλευτή της συμπολίτευσης να «χορέψει περήφανος κι ένα τσάμικο στη Ρούμελη».

Στο επεισόδιο παρενέβη και ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ενωση Κεντρώων για να ηρεμήσει τα πνεύματα. Εμπειρος κοινοβουλευτικός παράγοντας θυμήθηκε χθες πάντως ότι τέτοια «γαλλικά» έχουν να ακουστούν στη Βουλή αρκετά χρόνια και συγκεκριμένα από τότε που ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης καλημέρισε έτσι τον τότε βουλευτή του ΛΑΟΣ και πρώην αρχηγό της ΕΥΠ Γιάννη Κοραντή αλλά και λίγο αργότερα τον Προκόπη Παυλόπουλο εντός της Ολομέλειας.