Το πιο ασυνήθιστο και επιθετικό τηλεοπτικό ντιμπέιτ στην αμερικανική πολιτική ιστορία διεξήχθη με τις δημοσκοπήσεις να ανακηρύσσουν νικήτρια τη Χίλαρι Κλίντον, η οποία κόλλησε στον τοίχο τον Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα όπως η απόκρυψη των φορολογικών του στοιχείων, οι επιχειρηματικές του πρακτικές και τα σχόλιά του εναντίον των γυναικών. Ομως οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ο νεοϋορκέζος επιχειρηματίας, εμμένοντας σε κάποια βασικά θέματα –τις θέσεις εργασίας που χάνονται, το σκάνδαλο με τα e-mail της Κλίντον την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών και κυρίως την παρουσία της επί πολλά χρόνια στην πολιτική σκηνή, γεγονός που την κατατάσσει στο κατεστημένο -, εξέφρασε ένα μεγάλο κομμάτι της αμερικανικής κοινωνίας που εμφανίζεται όλο και πιο θυμωμένο με την Ουάσιγκτον. Και μπορεί οι ειδικοί να θεωρούν ότι έχασε στο ντιμπέιτ, όμως συνεχίζει να προκαλεί, λέγοντας ότι στην επόμενη τηλεμαχία θα είναι πιο σκληρός με την αντίπαλό του.

Η επικοινωνιακή νίκη της πρώην υπουργού Εξωτερικών, προειδοποιούν οι ειδικοί, δεν εξασφαλίζει αλλαγή της δυναμικής στη μάχη για τον Λευκό Οίκο που φαίνεται ότι δίνεται στήθος με στήθος τις τελευταίες εβδομάδες. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υπενθυμίζουν ότι στις αρχές της χρονιάς, στη διάρκεια των προκριματικών για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως δεν τα πήγαινε καλά στις συζητήσεις μεταξύ των υποψηφίων, όμως τελικά εκείνος ήταν που νίκησε, μένοντας πιστός σε ένα έντονα καταγγελτικό και λαϊκιστικό ύφος.

Σε μια βαθιά πολωμένη Αμερική «πιστεύω ότι το πρώτο ντιμπέιτ δεν μετακίνησε σημαντικά τη ζυγαριά προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση» υποστηρίζει η δημοσκόπος Τζούλια Κλαρκ, σημειώνοντας ότι ιστορικά οι τηλεμαχίες δεν επηρεάζουν σημαντικά το αποτέλεσμα των εκλογών. «Ολα δείχνουν ότι το παιχνίδι ακόμα είναι ανοικτό». Υπήρξαν βέβαια κάποιες σημαντικές στιγμές στο ντιμπέιτ –το οποίο ξεπέρασε τον προβλεπόμενο χρόνο των 90 λεπτών. Στο πρώτο μισό της συζήτησης ο Τραμπ εμφανίστηκε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και συγκέντρωση. Ομως, καθώς περνούσε η ώρα, επιβεβαιώθηκε ο βιογράφος του που έχει πει πως ο νεοϋορκέζος επιχειρηματίας έχει πρόβλημα να παρακολουθεί ένα θέμα για περισσότερα από λίγα λεπτά. Στο δεύτερο μισό της τηλεμαχίας ο Τραμπ έδειξε πιο ευέξαπτος –συνολικά διέκοψε την Κλίντον περισσότερες από 50 φορές –και έφευγε διαρκώς από το θέμα.

Φουλ επίθεση. Η στιγμή που η Κλίντον κατηγόρησε τον Τραμπ ότι έχει χαρακτηρίσει τις γυναίκες «γουρούνες» και «σκύλες» και ανέφερε τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς του προς μια πρώην Μις Υφήλιο θεωρείται ότι αποξένωσε πολλές γυναίκες ψηφοφόρους. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος φάνηκε να εξοργίζεται και επαναλάμβανε συνέχεια πως «εγώ κρατιέμαι και δεν κάνω μια πολύ επιβαρυντική αναφορά για την οικογένειά σου», υπονοώντας προφανώς τις εξωσυζυγικές σχέσεις του Μπιλ Κλίντον. Νωρίτερα η πρώην Πρώτη Κυρία είχε αναρωτηθεί γιατί ο Τραμπ δεν δίνει στη δημοσιότητα τα φορολογικά του στοιχεία και εκείνος ως απάντηση την προκάλεσε: «Παρά την αντίθετη γνώμη των δικηγόρων μου, εγώ θα τα δημοσιοποιήσω εάν δώσεις κι εσύ τα 33.000 e-mail που έσβησες από τον προσωπικό σου λογαριασμό».

Τα κέρδη. Παρά τις επιθέσεις του Ντόναλντ, όπως τον αποκαλούσε συνέχεια, η Κλίντον παρέμεινε ψύχραιμη και αρκετές φορές γελούσε ειρωνικά. Ολες οι δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν την ανακήρυξαν νικήτρια, με εκείνη του CNN να δείχνει ότι το 62% των ερωτηθέντων πιστεύει πως επικράτησε του αντιπάλου της. Επειτα από το ντιμπέιτ, στα γραφεία στοιχημάτων αυξήθηκαν οι πιθανότητες να επικρατήσει στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου η Χίλαρι Κλίντον. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια Λάρι Σάμπατο ανέφερε πως η ασταθής συμπεριφορά του Τραμπ επιβεβαιώνει την πεποίθηση πολλών ψηφοφόρων ότι δεν έχει «προεδρική στόφα» και ότι δεν μπορεί ένας άνθρωπος με τέτοιο ταμπεραμέντο να έχει τους κωδικούς για τα πυρηνικά –κάτι που δεν παρέλειψε να τονίσει και η Κλίντον. Οσο για την Κλίντον, αναφέρει ότι «απέφυγε να χάσει ψηφοφόρους», πρόσθεσε όμως ότι «δεν είμαι σίγουρος πως κέρδισε και αρκετούς».

Υπήρχαν βέβαια και οι διαφορετικές φωνές. «Οι ψηφοφόροι στην Αμερική βρίσκονται ενώπιον μια δύσκολης, σχεδόν αδύνατης επιλογής» δήλωσε ο διάσημος σκηνοθέτης Ολιβερ Στόουν. «Να ψηφίσουν είτε την πολεμοχαρή Κλίντον είτε τον τρελό Τραμπ».

Εσπασε τα ρεκόρ

Ρεκόρ όλων των εποχών έκανε η τηλεθέαση του ντιμπέιτ, καθώς το παρακολούθησαν περισσότεροι από 80 εκατ. Αμερικανοί. Επίσης η τηλεμαχία έσπασε ρεκόρ στο twitter καθώς καταγράφηκαν 5 εκατ. tweets σχετικά με τις αντιπαραθέσεις τους. Στις 4 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί το ντιμπέιτ των υποψήφιων αντιπροέδρων, ενώ οι δύο επόμενες τηλεμαχίες Κλίντον – Τραμπ θα λάβουν χώρα την Κυριακή 9 Οκτωβρίου και την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου.