Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής, με στόχο να ενισχύσει τις τιμές προς όφελος των πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Επενδυτικοί οίκοι θεωρούν ότι το ντιλ αυτό, οι λεπτομέρειες του οποίου αναμένεται να ανακοινωθούν τον Νοέμβριο, θα αυξήσει τις τιμές κατά 7 έως 10 δολάρια το βαρέλι. Ηδη άλλωστε το πετρέλαιο West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο στα 47 δολάρια και το Brent ξεπέρασε τα 48 δολάρια το βαρέλι, από τα περίπου 46 δολάρια που βρίσκονταν πριν από τη συμφωνία. Ωστόσο οι ίδιοι αυτοί οίκοι καθώς και αρκετοί αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα εφαρμοστεί η συμφωνία, καθώς όπως λένε αυτή μπορεί να ακυρωθεί προτού εφαρμοστεί. Τα μέλη του ΟΠΕΚ δεν συνηθίζουν να εκπληρώνουν τους όρους τέτοιων συμφωνιών, η παραγωγή κάθε μέλους μπορεί να αυξηθεί σημαντικά μέχρι να ισχύσει η συμφωνία και οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ όπως η Ρωσία και οι ΗΠΑ μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Ποιος όμως θα είναι κερδισμένος και ποιος χαμένος αν όλα πάνε όπως τα έχει σχεδιάσει ο ΟΠΕΚ και η πρώτη προσπάθεια που κάνει ο Οργανισμός να σταθεροποιήσει τις τιμές από το 2014, όταν αυτές άρχισαν να βουλιάζουν, αποδειχθεί επιτυχημένη; Κατά κοινή ομολογία, αν αυξηθεί το κόστος για τον μαύρο χρυσό μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι καταναλωτές, αφού το κόστος της αμόλυβδης και του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης θα αυξηθεί. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα που παρουσιάζει το Bloomberg. Στη Γαλλία ένα λίτρο αμόλυβδη πωλείται προς 1,30 ευρώ και βρίσκεται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009, ενώ τον Απρίλιο του 2002 οι τιμές διαμορφώνονταν στα 1,70 ευρώ το λίτρο. Χαμένες θα είναι και οι αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια επωφελήθηκαν από τις χαμηλές τιμές αυξάνοντας τα κέρδη τους.

Οι πιο προφανείς κερδισμένοι από αυτή την κίνηση του ΟΠΕΚ είναι οι ίδιες οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες, οι οποίες θα δουν περισσότερα χρήματα να μπαίνουν στα ταμεία τους. Το ίδιο και πετρελαιοπαραγωγοί χώρες μη μέλη του ΟΠΕΚ όπως η Ρωσία και το Μεξικό. Χαμόγελα φέρνει επίσης ο ΟΠΕΚ στις εταιρείες ενέργειας, που από το 2014 περνούν κρίση λόγω της βουτιάς των τιμών απολύοντας προσωπικό και ακυρώνοντας γεωτρήσεις. Κερδισμένες θα είναι και οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας. Υψηλότερες τιμές στην ενέργεια σημαίνει πιο εύκολη επίτευξη του στόχου αύξησης του πληθωρισμού.