Ο ογκολόγος, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, δρ Αθανάσιος Δημόπουλος αναφέρει ότι σήμερα είναι απαραίτητο να διατίθενται για την εξωτερική ακτινοβόληση του μαστού η πλέον σύγχρονη τεχνική ΙΜRΤ (διαμορφούμενης έντασης δέσμης ακτινοθεραπεία) και η IGRT (απεικονιστικά καθοδηγούμενη ακτινοθεραπεία).

Οι σύγχρονες τεχνικές ακτινοθεραπείας επιτρέπουν τη διατήρηση του μαστού, εξασφαλίζουν την προστασία των υγιών οργάνων (πνεύμονα, καρδιάς) και ταυτόχρονα βελτιώνουν το αισθητικό αποτέλεσμα. Η πιο προηγμένη μορφή σύγχρονης ακτινοθεραπείας είναι η επιταχυνόμενη μερική ακτινοβόληση του μαστού (APBI) με τη μέθοδο της βραχυθεραπείας.

Η μέθοδος αυτή επιτρέπει στους ασθενείς να ολοκληρώσουν την ακτινοθεραπεία πέντε ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση, αποφεύγοντας έτσι την εξωτερική ακτινοβολία διάρκειας 5-6 εβδομάδων. Η βραχυθεραπεία εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, ή μετά, με την τοποθέτηση καθετήρων στην περιοχή του όγκου, επιτρέποντας την ακτινοβόληση σε μικρό χρονικό διάστημα και σε μικρότερη περιοχή.

Επισημαίνεται ότι σε μεγάλο αριθμό ασθενών (70%-80%) σήμερα η χειρουργική με διατήρηση του μαστού (ογκεκτομή) συνδυάζεται με την ακτινοθεραπεία και αντικαθιστά την μαστεκτομή. Οι καλά εξοπλισμένες κλινικές ακτινοθεραπείας διαθέτουν όλο το φάσμα των σύγχρονων τεχνικών.