Κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες ανά τα κυβερνητικά γραφεία –έφτασε και σε μένα, υπό τύπον μιας (ελεγχόμενης) πληροφορίας. Τι λέει; Οτι ο μπαοκτζής Ιβάν (Σαββίδης) «τα γυρίζει». Οτι αν και διαθέτει (;), λέει, όλα τα «εχέγγυα», δεν προτίθεται να αναλάβει την άδεια που δεν κατάφερε να πάρει ο κουμπάρος πολλών και διαφόρων κύριος Καλογρίτσας. Παρότι προχθές δήλωνε ότι είναι έτοιμος, αν κληθεί από την κυβέρνηση, να καταβάλει την εκ 20,5 εκατ. πρώτη δόση. Αν και υπάρχουν διάφορες εκδοχές γι’ αυτό, θα μου επιτραπεί να μη μεταφέρω οτιδήποτε σχετικό διότι η φάση είναι πολύ λεπτή και είναι λάθος να υιοθετήσει κανείς οτιδήποτε.

Μπορώ όμως να μεταφέρω άλλη πληροφόρηση που περιήλθε σε γνώση μου, επίσης χθες βράδυ, από (σοβαρή) κυβερνητική πηγή: αναφέρει ότι η κλήση στον κύριο Ιβάν να αναλάβει την άδεια που δεν πήρε ο Καλογρίτσας έχει προκαλέσει ήδη το «ενδιαφέρον» της πρεσβείας (παιδιά, μια είναι η πρεσβεία, των ΗΠΑ), και πως αυτό το «ενδιαφέρον» θα διαβιβαστεί «αρμοδίως» (αν δεν έχει γίνει κιόλας…). Δεν θα πω τίποτε περισσότερο και ως προς αυτό, πλην του ότι το «ενδιαφέρον» της πρεσβείας έχει να κάνει με τις σχέσεις και ποιες ακριβώς είναι αυτές του κυρίου Ιβάν με το ρωσικό καθεστώς.

Κάτι μου λέει ότι το σίριαλ με τις τηλεοπτικές άδειες θα έχει σασπένς ανάλογο με τη «Λάμψη» του μακαρίτη του Φώσκολου!

Παραμόρφωση

Είναι μορφωμένος. Οχι, ότι είναι είναι, δεν το αμφισβητώ. Εγώ.

Αλλοι θα σε σταματήσουν στον δρόμο (εκεί περί τη γνωστή πλατεία) και θα σου πουν ότι «ήμουν Πολυτεχνείο, στη Μηχανικών, την εποχή που λέει ότι φοιτούσε και αυτός, αλλά δεν τον θυμάμαι. Ούτε εγώ ούτε κανείς συμφοιτητής μου».

Αλλοι πάλι θα σου ορκιστούν ότι γνωρίζουν από πρώτο χέρι πως «ποτέ δεν πέρασε στο Πολυτεχνείο, από μεταγραφή ήρθε, από τη Ρουμανία (μια εκδοχή), από την Πρίστινα (δεύτερη εκδοχή)». Οπως και να έχει το πράγμα, όλοι θα σου πουν κάτι για το επίπεδο της πανεπιστημιακής μόρφωσης του προέδρου Αλέξη, ο οποίος έφαγε σχεδόν μια δεκαετία να «βγάλει» κακήν κακώς, λένε οι (πολύ) κακές γλώσσες, τη σχολή του –με την αμέριστη βοήθεια μιας σειράς καθηγητών προσκείμενων ή ενταγμένων στον ΣΥΡΙΖΑ (και εκείνη την εποχή στον Συνασπισμό).

Αυτό όμως για το οποίο δεν μπορεί να αμφιβάλλει κανείς είναι ότι δεν διαθέτει ευρεία –τι ευρεία, ευρυτάτη! –μόρφωση. Οτι δεν έχει έφεση –ρέπει μονίμως θα έλεγα! –προς τη φιλοσοφία. Οτι δεν είναι οπαδός της θεωρίας του Περικλή (όπως την παρέδωσε στους αιώνες ο Θουκυδίδης) με το γνωστό «Φιλοκαλούμεν τε γαρ μετ’ ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας».

Διότι, όπως διαπιστώσαμε όλοι χθες παρακολουθώντας αυτήν την ανούσια κατά τα άλλα συζήτηση στη Βουλή για την παιδεία και τα απίθανα, διαχρονικά χάλια της, ο άνθρωπος δεν είναι απλά μορφωμένος, είναι παρα-μορφωμένος!

Απόδειξη απτή ότι μέσα σε μια ομιλία 50 λεπτών και κάτι κατάφερε να καταπλήξει τους ακροατές του επικαλούμενος ρήσεις του γερμανού φιλοσόφου Γκέοργκ Βίλχελμ Φρίντριχ Χέγκελ, του γάλλου ιστορικού Φερνάν Μπροντέλ, του φιλοσόφου Πρωταγόρα, αλλά και του λιβανέζου ποιητή Χαλίλ Γκιμπράν!

Πραγματικά εντυπωσίασε. Εμένα τουλάχιστον ιδιαίτερα. Διότι αποκαλύφθηκε μπροστά μου ένα θαύμα της φύσεως, μια μοναδική προσωπικότητα η οποία διαθέτει τέτοιο πνευματικό εύρος.

Από τον καιρό του (πραγματικού) φιλοσόφου Κωνσταντίνου Τσάτσου είχε να δει αυτή η χώρα σε ύπατο αξίωμά της έναν τόσο πνευματικό ηγέτη. Ενιωσα αληθινό δέος, ειλικρινά. Ειδικά εκεί που ανέφερε τη ρήση του Χέγκελ για τις αγελάδες που είναι όλες μαύρες στο σκοτάδι.

Απορώ πώς του διέφυγε μια ανάλογη ρήση του κυνικού φιλοσόφου Διογένη (αυτού που κοιμόταν μέσα σε ένα πιθάρι για να μην πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ της εποχής): το «λυχνίας σβησθείσης πάσα… αγελάς ομοία»!

Τι; Οχι; Δεν είναι έτσι; Μα ελάτε τώρα. Εδώ ο άλλος παρίστανε χθες τον διανοούμενο χωρίς να γνωρίζει καν ποιους επικαλείται. Σε μια μικρή, ελάχιστη, παράφραση θα κολλήσουμε τώρα;

Εβαλε φρένο

Από όσα ελέχθησαν χθες, πάντως, εμένα με εξέφρασε η επισήμανση του επικεφαλής ηγέτη Σταύρου (Θεοδωράκη) ότι μιλάνε για τη δημόσια παιδεία δυο τύποι (ο πρόεδρος Αλέξης και ο πρόεδρος Κυριάκος) που στέλνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία –τόση εκτίμηση έχουν στη δημόσια εκπαίδευση!

Και το σταμάτησε εκεί, ο άνθρωπος, γιατί είναι άχαρο να αναμειγνύεις στην πολιτική αντιπαράθεση παιδάκια που πηγαίνουν σχολείο. Ομως η αλήθεια είναι αυτή, και χθες αιωρείτο στην αίθουσα της Βουλής καθ’ όλη τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης.

Επικροτώ τη στάση του επικεφαλής ηγέτη Σταύρου, διότι αν άνοιγε η συζήτηση θα πήγαινε στο πού φοιτούν τα παιδιά ποιου, τι δίδακτρα πληρώνουν κ.λπ., κ.λπ., πράγμα το οποίο νομίζω ότι θα έριχνε νερό στον μύλο της αντίδρασης (χρησιμοποιώ έναν όρο που χρησιμοποιούμε συχνά εμείς οι αριστεροί δημοκράτες αντιφασίστες για να γίνουμε όσο γίνεται πιο κατανοητοί για κάτι τέτοια θέματα).

Στιγμές πολαρόιντ

Τι άλλο κρατάω από τη χθεσινή συνεδρίαση; Πρώτον τη δέσμευση (συνοδευόμενη από τη σχετική αίτηση στο προεδρείο της Βουλής) του προέδρου Αλέξη ότι τις επόμενες ημέρες, υποθέτω στις 7 του μηνός, θα πραγματοποιηθεί νέα προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, αυτή τη φορά για τη διαπλοκή.

Και δεύτερον, την ατάκα του προέδρου του Λεβέντη του καραμπουζουκλή ότι «αν είναι έξυπνος ο Τσίπρας, θα κάνει εκλογές, αν είναι βλάκας, θα κάτσει στον γολγοθά του και θα καταρρεύσει».

Μεγάλη αλήθεια είπε ο πρόεδρος ο Λεβέντης ο καραμπουζουκλής και δεν ξέρω αν την είπε έτσι για να κάνει εντύπωση ή έχει κάποια πληροφόρηση, αλλά είναι γνωστό ότι στον πυρήνα της κυβέρνησης συγκρούονται δυο απόψεις: η μια είναι να μείνει και να… δικαιωθεί από το έργο του ο πρόεδρος Αλέξης (αυτό το ακούω συνέχεια από το 2010 που μπήκαμε στα Μνημόνια, για όλους…) και η άλλη να πάει σε γρήγορες εκλογές, να τις χάσει, αλλά να κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα ισχυρό ποσοστό, το οποίο θα του επιτρέψει να παίζει κυρίαρχο ρόλο στη συνέχεια και μεγαλύτερο όταν (με το καλό…) καταρρεύσει και ο Κυριάκος!

Οι «οπαδοί» της δεύτερης λύσης, μάλιστα, του προτείνουν να κάνει το μεγάλο βήμα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ 13 με 15 Οκτωβρίου!

Ητοι, συζήτηση για τη διαπλοκή με όλα τα άπλυτα στη φόρα πριν –και μετά, μέσα σε αυτή την υπέροχη ατμόσφαιρα, εκλογές. Θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές, το (προ)βλέπω!..

Ηρθε το τέλος!

Αν όλα αυτά σας ακούγονται περίεργα, ενημερώνω ότι δεν είναι τίποτε μπροστά σε ό,τι ακολουθεί αύριο: έχουμε «μαύρο» φεγγάρι και συνακόλουθα έρχεται το τέλος του κόσμου!

Οι εσχατολόγοι όλης της υφηλίου προειδοποιούν ότι αύριο, που είναι Παρασκευή και ο μήνας έχει 30, με το που θα εμφανιστεί στον ουρανό το φαινόμενο της «μαύρης» Σελήνης θα καταστραφεί ο κόσμος. Οπότε τι να μας λέει κι ο Τσίπρας με τον ΣΥΡΙΖΑ και όσα έκαναν σε αυτή τη χώρα, σε λίγες ώρες μπορεί να μην υπάρχει τίποτε…