Αυτή τη φορά στόχος δεν ήταν κάποιο ελληνικό μέσο ενημέρωσης. Αλλά οι «Financial Times». Κυβερνητικοί κύκλοι επιχείρησαν να ανασκευάσουν το δημοσίευμα του σομόν εντύπου που εμφανίζει τη γερμανίδα καγκελάριο να έχει επιπλήξει τον έλληνα Πρωθυπουργό στην πρόσφατη συνάντηση για το Προσφυγικό στη Βιέννη.

Απουσιάζουν οι χαρακτηρισμοί για το έντυπο, αλλά περισσεύει η προσπάθεια να καδραριστεί το ρεπορτάζ ώστε να αλλάξει η προοπτική του. Γίνεται λοιπόν επίκληση των δημόσιων δηλώσεων της Ανγκελα Μέρκελ και του καγκελαρίου της Αυστρίας που ήταν, επισημαίνεται, σε διαφορετική κατεύθυνση –λογικό και θέμα τακτ μεταξύ ηγετών: αυτά που λέγονται εντός δεν επαναλαμβάνονται εκτός. Επιχειρείται επίσης από τους κυβερνητικούς «κύκλους» να σχετικοποιηθεί το όλο ζήτημα ως προσπάθεια να κάνει η καγκελάριος πολιτικό προφίλ λόγω της πρόσφατης ανόδου της Ακροδεξιάς στη Γερμανία.

Ως συνήθως, η υπερβολική δόση πολιτικής επικοινωνίας παραγνωρίζει την ουσία. Τα όσα καταγράφουν οι «FT» αντανακλούν την αντίδραση που προκαλεί στην Ευρώπη η ανυπαρξία πολιτικής της κυβέρνησης στο Προσφυγικό. Ανυπαρξία που προκύπτει και από τα γεγονότα των τελευταίων δέκα ημερών στα νησιά και όχι μόνο.

Αν αισθάνεται πίεση η καγκελάριος λόγω της αποδοκιμασίας της γερμανικής κοινής γνώμης για την πολιτική της στο Προσφυγικό –αν συνδυάζει τα mea culpa με κριτική στον Αλέξη Τσίπρα –αυτό απλώς επιβεβαιώνει ότι η κατάσταση εν Ελλάδι πάει πάλι να ξεφύγει. Κοινώς, ο κόσμος το έχει τούμπανο, ενώ τα κυβερνητικά επιτελεία καμαρώνουν για τα «σημειώματα», τις διαρροές και τις δηλώσεις που τα απασχολούν νυχθημερόν αντί της διαχείρισης των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα.