Μαύρη τρύπα στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ που φέρνει αντιμέτωπο με ποινικές ευθύνες για δύο κακουργήματα τον υπεύθυνο για το ταμείο του κόμματος Ροβέρτο Σπυρόπουλο, εντόπισε η Δικαιοσύνη ύστερα από έρευνα που άρχισε πριν από περίπου τρία χρόνια.

Η δίωξη που περιλαμβάνει τις κακουργηματικές πράξεις της απιστίας και της απάτης, αφορά μόνο τον υπεύθυνο για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο η διερεύνησή της ανατέθηκε ήδη σε ανακριτή και κανείς δεν μπορεί εκ των προτέρων να αποκλείσει το ενδεχόμενο κατά τη διάρκεια της δικαστικής έρευνας να βρεθούν και άλλα πολιτικά ή μη πρόσωπα στο κάδρο των ποινικών ευθυνών.

Η έρευνα άρχισε πριν από περίπου τρία χρόνια ύστερα από σχετική αναφορά πολίτη, ενώ ο εισαγγελικός λειτουργός που διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση στήριξε τα αποτελέσματά της στα ευρήματα του πορισμάτων, τα οποία συνέταξαν εταιρείες που έκαναν φύλλο και φτερό τα βιβλία του κόμματος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πρώτο αδίκημα της απιστίας συνδέεται με την κακοδιαχείριση 15 εκατ. ευρώ, ποσό που φέρεται να υπήρχε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ τη χρονική περίοδο 2007-2009. Ωστόσο με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο εισαγγελέας διαπίστωσε πως τα χρήματα αυτά δεν ήταν κατατεθειμένα σε τράπεζα και επιπλέον δεν υπήρχαν παραστατικά που μπορούν να δικαιολογήσουν για ποιες ανάγκες, πότε και πού ακριβώς διατέθηκε το σύνολο του ποσού.

Η δεύτερη κακουργηματική πράξη αφορά το αδίκημα της απάτης. Σε τι συνίσταται αυτό; Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τον Δεκέμβριο του 2010 το ΠΑΣΟΚ συνάπτει δανειακή σύμβαση με την Τράπεζα Αττικής για 5 εκατ. ευρώ. Για την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης χρησιμοποιήθηκε ως «εγγύηση» το χαρτί της μελλοντικής κρατικής επιχορήγησης. Συγκεκριμένα η απάτη φέρεται να έχει σχέση με το γεγονός ότι ο Σπυρόπουλος, εκ της θέσεώς του υποσχέθηκε ότι το δάνειο θα μπορούσε να καλυφθεί μέσω αυτής της οδού, αποκρύπτοντας ουσιαστικά ότι η επίμαχη επιχορήγηση είχε εκχωρηθεί ήδη σε άλλες τρεις τράπεζες για τη σύναψη άλλων δανειακών συμβάσεων. Τα δάνεια αυτά μάλιστα φαίνεται ότι είχαν υπερκαλύψει το ποσό της κρατικής επιχορήγησης, με αποτέλεσμα το επίδικο δάνειο να καθίσταται επισφαλές ως προς τη μελλοντική εξυπηρέτησή του. Ο ίδιος ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος στο πλαίσιο της έρευνας κλήθηκε από τον εισαγγελέα και έδωσε εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων, αρνούμενος τις ποινικές ευθύνες που του αποδίδονται. Παρ’ όλα αυτά, ο εισαγγελέας αποτιμώντας το σύνολο των στοιχείων που είχε στα χέρια του προχώρησε τελικά στην άσκηση ποινικών διώξεων μόνο στον Σπυρόπουλο, ο οποίος είχε τη θέση ευθύνης για τα οικονομικά πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ.

Με τον τρόπο αυτό έκλεισε ο πρώτος κύκλος των ερευνών της δικαιοσύνης. Οχι όμως και η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης, καθώς η δικογραφία διαβιβάστηκε σε ανακριτή.

Ετσι, τώρα ο δικαστικός λειτουργός είναι εκείνος που θα ανοίξει τον δεύτερο και ουσιαστικότερο κύκλο των ερευνών και θα αποφασίσει αν θα καλέσει σε απολογία μόνο τον Σπυρόπουλο ή από την αποτίμηση του αποδεικτικού υλικού χρειάζεται ενδεχομένως να αναζητήσει ποινικές ευθύνες και για άλλα πρόσωπα.